Güncelleme Tarihi:
KPSS 2016 önlisans sınavları gerçekleşti. Yüzlerce kişi memur olmak için çalışıp çabaladığı KPSS önlisans sınavı için artık açıklanma tarihini bekliyorlar. ÖSYM tarafından yayımlanan sınav ve sonuç açıklama takvimine göre 16 Ekim Pazar günü yapılan KPSS önlisans sınavı sonuçları için tarih yayımlandı. KPSS önlisans sınavını ardından hazırlıklarını tamamlayan lise mezunları ise KPSS ortaöğretim sınav tarihini merak ediyorlar. İşte, KPSS 2016 sınavları için tüm detaylar.
KPSS ORTAÖĞRETİM SINAVI NE ZAMAN?
20 Kasım Pazar günü saat 09.30'da yapılacak KPSS Ortaöğretim sınavında adaylar, genel yetenek ve genel kültür sınavlarından 60'ar soru ile karşılaşacak. Süresi 2 saat (120 dakika) olacak sınavın testleri adaylara bir kitapçık hâlinde verilecek ve bir cevap kâğıdı kullanılacak.
KPSS ÖNLİSANS SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?
ÖSYM tarafından yayımlanan sınav ve sonuç açıklama takvimine göre 16 Ekim Pazar günü yapılan KPSS'nin, 10 Kasım Perşembe günü açıklanması bekleniyor. Geçtiğimiz iki yıl içerisinde üç haftalık bir süre dahilinde açıklanan KPSS sonuçlarının, bu yıl daha kısa bir zaman diliminde açıklanması bekleniyor.
SINAVA GELİRKEN YANINIZDA BUNLARI GETİRMEYİN
Sınav binalarında hiçbir eşya emanete alınmayacağından adayların sınav binalarına,
*Çanta, cüzdan, cep telefonu, saat, kablosuz iletişim sağlayan bluetooth vb. cihazlarla; kulaklık, kolye, küpe, yüzük (alyans hariç), bilezik, broş, anahtar, metal para gibi metal içerikli eşyalarla (basit başörtü iğnesi ve ince metal tokalı kemer hariç); her türlü elektronik/mekanik cihazla ve çağrı cihazı,
telsiz, fotoğraf makinesi vb. araçlarla, gözlük kabı, her türlü plastik ve güneş gözlüğü dâhil cam eşyayla (şeffaf/numaralı gözlük hariç), banka/kredi kartı, ulaşım kartı vb. kartlarla,
*Cep bilgisayarı, saat, sözlük işlevi olan elektronik aygıt, hesap makinesi vb. her türlü bilgisayar özelliği bulunan cihazlarla,
*Her türlü kesici ve delici alet, ateşli silah ve benzeri teçhizatla,
*kalem, silgi, kalemtıraş, müsvedde kâğıdı defter, kitap, ders notu, sözlük, dergi, gazete vb. yayınlar, pergel, açıölçer, cetvel vb. araçlarla,
*su hariç yiyecek, içecek vb. gıda maddeleriyle,
*ilaç, alçı, sargı bezi, koltuk değneği vb. sağlık malzemeleri ve araçlarla gelmeleri kesinlikle yasaktır.
ORTAÖĞRETİM KPSS'YE GİRENLER ÖN LİSANS'TAN MEZUN OLSA DA GİREMEYECEK
Sınava, ortaöğretim okullarından, ön lisans programlarından mezun olanlar ile sınava başvuru sırasında mezun durumda olmayan ancak, sınavın geçerlik süresi (iki yıl) içinde ortaöğretim / ön lisans düzeyinde mezun olabilecek durumda olan adaylar başvurabilecektir. 2016-KPSS Lisans sınavına başvurular 17-31 Mart 2016 tarihlerinde alınmış olduğundan, 31 Mart 2016 tarihi ve öncesinde bir lisans diploması almaya hak kazanan adaylar, 2016-KPSS Ortaöğretim/Ön Lisans Sınavına başvuramazlar. Başvuru koşullarından herhangi birine durumunun uymadığı tespit edilen adaylar, sınava alınmış olsalar bile bu sınav sonucu ile elde ettikleri hiçbir haktan yararlandırılmazlar.
DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN DETAYLAR
2016-KPSS Ortaöğretim/Ön Lisans’a son başvuru tarihi olan 24 Ağustos 2016 tarihi itibariyle ön lisans diploması almaya hak kazanmış adaylar, ortaöğretim düzeyinde sınava girmek için başvuramazlar.
Bir adayın hem 2016-KPSS Lisans’a hem de 2016-KPSS Ortaöğretim/Ön Lisans’a katılması mümkün değildir. 2016-KPSS Lisans Sınavına başvurmuş adayların 2016-KPSS Ortaöğretim/Ön Lisans sınavına da başvuru yapmaları mümkün olmayacak, bu adayların 2016-KPSS Ortaöğretim/Ön Lisans Sınavına başvuru yapmaları sistem tarafından engellenecektir.
SINAV SONUÇLARI NASIL HESAPLANACAK?
Sınavda yer alan her test kendi içinde değerlendirmeye tabi tutulacaktır. Her testte, örneğin Genel Yetenek’te, doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak ham puanlar bulunacak, bu puanların ortalama ve standart sapmaları kullanılarak standart puanlar hesaplanacaktır.
Bir testte, doğru ya da yanlış hiçbir cevabı bulunmayan adaylar bu test için yapılacak hesaplamalara alınmayacaklar ve bu adaylara bu test için standart puan hesaplanmayacaktır. Buna göre bir adayın KPSS puanının hesaplanabilmesi için Genel Yetenek ve Genel Kültür testlerinin her ikisinden de en az bir soruyu doğru ya da yanlış işaretlemesi gerekir.
Genel Yetenek ve Genel Kültür Testlerinden elde edilen standart puanlar ağırlıklandırılarak KPSS puanları hesaplanacaktır. KPSS puanları içinde Genel Yetenek ve Genel Kültür Testlerinin her birinin ağırlığı 0,5 olacaktır. Bu ağırlıklara göre, testlerden elde edilen standart puanlar kullanılarak ağırlıklı standart puanlar (ASP) hesaplanacaktır. Bir aday için herhangi bir ASP’nin hesaplanabilmesi için bu adayın söz konusu ASP’nin hesaplanmasına giren testlerin her birinden standart puanı olması gerekir. Sınavdan sonra yapılan analizlerde bir testte sorulardan herhangi biri, biçimsel veya bilimsel bir nedenle ÖSYM tarafından “geçersiz” sayıldığı takdirde, bu soru, ilgili testi işaretleyen tüm adaylar için doğru cevaplanmış kabul edilecektir.
Adayların ASP’leri kullanılarak, ortaöğretim düzeyi için KPSSP94, ön lisans düzeyi için KPSSP93 puanları hesaplanacaktır. KPSS puanlarının hesaplanmasında aşağıdaki formül kullanılacaktır. Böylece her KPSS puan türü için 100 üzerinden KPSS puan dağılımı elde edilmiş olacaktır. B Grubu Kadrolara yerleştirme ÖSYM tarafından KPSS puanları esas alınarak yapılacaktır.