Güncelleme Tarihi:
- Geçen yıl başlatılan okullarda serbest kıyafet uygulamasında değişiklik yapılarak, seçenekler arasına forma da eklendi. Velilerin yüzde 50’den fazlasının tercihiyle okul kıyafetlerinin belirlenmesine karar verildi.
- Okula başlama yaşı 2012’de 66 ay olarak belirlenirken, 2013’te İlköğretim Kurumları Yönetmeliği’nde değişiklik yapılarak 66, 67 ve 68 aylıklara, rapora gerek kalmadan, veli dilekçesiyle 1 yıl kayıt erteleme hakkı verildi.
- Öğrenci andı kaldırıldı.
- 2010 yılında kademeli olarak başlatılan genel liselerin Anadolu liselerine dönüştürülmesi süreci de tamamlandı. Aynı zamanda güzel sanatlar ve spor liseleri de 2 yeni lise türü olarak eğitim verecek şekilde yeniden düzenlendi. Liselerde ise özürsüz devamsızlık 10 günle, özürlü özürsüz toplam devamsızlık ise 45 günle sınırlandırıldı.
LAZCA SEÇMELİ DERS
- Yaşayan diller ve lehçeler dersi kapsamında Kürtçe, Adıgece ve Abazaca derslerinden sonra Lazca’nın da seçmeli ders olarak okutulması kararlaştırıldı. Bilişim teknolojileri ve yazılım dersi 5 ve 6’ncı sınıflarda zorunlu dersler kapsamına alındı. Yabancı dil eğitiminin ilkokul 2’nci sınıftan itibaren öğretilmesine karar verildi.
ÖĞRETMENE ALAN SINAVI
- Öğretmen adayları KPSS’nin ardından ilk kez 15 alanda Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi’ne (ÖABT) girdi. ÖSYM tarafından düzenlenen sınavda, 40 soruluk Alan Bilgisi Testi ile 10 soruluk Alan Eğitimi Testi yer aldı. Bakanlık bu sınav sonucunda 40 bin öğretmen ataması yaptı.
RUM OKULUNDA ZİL ÇALDI
- Çanakkale’nin Gökçeada ilçesinde Özel Gökçeada Rum İlkokulu’nda 49 yıl aradan sonra ilk ders zili çaldı. Okul 4 öğrencisiyle eğitim öğretime başladı.
DERSHANELER GÜNDEM OLDU
- Bakanlık, dershanelerin özel okula dönüştürülmesi kapsamında teşvik edici düzenlemeleri ve tarafların önerilerini içeren taslak bir metin hazırladı. Aynı zamanda dershane yöneticileri ve paydaşlarla konunun tartışılması için toplantılar düzenlendi.
YABANCI DİLE TEK ÇATI
- ÖSYM, bu yıl ilk kez yabancı dil sınavlarını tek isim altında birleştirerek Yabancı Dil Bilgisi Seviye Belirleme Sınavı’nı (YDS) yaptı. Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Belirleme Sınavı (KPDS), Üniversitelerarası Kurul Yabancı Dil Sınavı (ÜDS) ve içeriğinde yabancı dil sorusu veya testi bulunan yabancı dil seviye belirleme sınavlarını YDS adı altında tek bir sınavda topladı.
YÖK’TEN ALES ŞARTI
- Fen-Edebiyat Fakültesi öğrencilerine pedagojik formasyon hakkı tanıyarak öğretmenlik yolu açan Yükseköğretim Kurulu (YÖK), formasyona ALES şartı getirdi. Ayrıca YÖK, bu yıldan itibaren öğrencilerin, alanlara göre ayrılacak kontenjanlar dahilinde, merkezi olarak ÖSYM tarafından yerleştirilmesine karar verdi.
675 bin tablet
MİLLİ Eğitim Bakanlığı (MEB), Fatih Projesi kapsamında 2014’te 675 bin tablet bilgisayar dağıtmayı ve yaklaşık 770 bin öğretmene yüz yüze ve uzaktan eğitim vermeyi hedefliyor. 2014 içerisinde tablet bilgisayar temini işinin 1’inci fazı kapsamında 675 bin tablet bilgisayarın dağıtımı, 13 bin okula ait yerel alan ağı kurulumu, 3 bin 362 okul için okul altyapıları yönetim ve destek sistemlerinin kurulması ve geniş bant internet erişiminin sağlanması faaliyetlerinin gerçekleştirilmesi planlanıyor. Öte yandan 13 bin okul için 2’nci faz yerel alan ağı kurulum işi ihalesine ilişkin sözleşme imzalandı.
Yeni YÖK taslağı
YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, 2012 Kasım ayı başında yeni YÖK yasa taslağını açıkladı. Yeni taslağa göre YÖK’ün adı değişerek Türkiye Yüksek Öğretim Kurulu olacak. Rektörlük seçimleri, üniversite konseyleri tarafından yapılacaktı. 2012 Aralık ayına kadar YÖK’ün internet sitesi üzerinden tartışmaya açılan taslak, daha sonra Milli Eğitim Bakanlığı’na sunuldu. Ancak MEB’den onay alamadı. Yeniden yazılan taslak daha sonra Başbakanlık’a sunuldu. Henüz ne aşamada olduğu henüz belli değil.