Güncelleme Tarihi:
Türkiye'nin 2008 Frankfurt Kitap Fuarı'na konuk ülke olmasına ilişkin protokol, Kültür ve Turizm Bakanlığı Toplantı Salonunda, Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç ve Frankfurt Kitap Fuarı Direktörü Juergen Boos arasında imzalandı.
Protokol imza töreninde konuşan Atilla Koç, Türkiye'nin sahip olduğu zengin kültürel birikimi vurgulayarak, Süleymaniye Yazma Eserler Kütüphanesinde bulunan İbn-i Sina El Yazması Koleksiyonu'nun UNESCO tarafından dünya belleği olarak kabul edilmesinin bunun açık bir kanıtı olduğunu kaydetti.
Türkiye'nin AB'ye katılması için başlatılan müzakere sürecinin kültürel ve sanatsal zenginliklerin yurtdışında tanıtılması için yeni bir atılım fırsatı verdiğini belirten Koç, 1949 yılından bu yana sürdürülen Frankfurt Kitap Fuarı'nda Türkiye'nin konuk ülke olabilmesi için gerekli altyapı ve yayıncılık alanındaki düzenlemeleri 2 yıllık bir süreçte gerçekleştirdiklerini söyledi.
Bu süreçte “Türk yayıncılığının yeniden yapılandırılması projesi”nin sonuçlandırıldığını, çeviri destek projesi TEDA'nın uygulamaya geçirildiğini kaydeden Koç, "Kamu yayıncılığı ve kamunun yayıncılıktaki yeri ve konumu yeniden şekillendirildi, uluslararası kitap fuarları yeniden yapılandırıldı, korsan yayıncılık alanında gerekli düzenlemeler yapıldı. Büyük bir oranda bu sorun çözülmüş olmasına karşın, tatbikatta halen problemler bulunmaktadır.
Türkçe'nin çevirmenler sorununa yönelik olarak sürekli projelerden ilki 2006 yılında TEÇCA-Türkçe Çevirmenleri Cunda Atölyesi olarak gerçekleştirildi. 2007 yılı ilkbaharında 1. Uluslararası Türkçe Çevirmenleri Kongresi programa alınarak hazırlıklara başlandı.
Kültür Sanat Yatırımlarını Destekleme Kanunu çıkarıldı. Halk Kütüphanelerinin etkin kullanımına yönelik yatırımlara hız verildi ve 2 yıllık sürede konuk ülke olma yolunda ilk adımın atılması sağlandı.” dedi.
Fuarda uygulanacak “Konuk ülke Türkiye” projesinin bir boyutunu “UNESCO 2007 Mevlana yılı” diğer bir boyutunu da “2010 Avrupa Kültür Başkenti İstanbul” temasının oluşturacağını kaydeden Koç, kültürler arasındaki bir köprü konumunda olan İstanbul'a, dünyanın buluştuğu yerde bir ön ve sürekli destek sağlanmış olacağını ifade etti.
FUARDA YER ALAN ETKİNLİKLER
Atilla Koç, fuarda yer alacak etkinliklerin 2008 yılından sonra da etki bırakacak şekilde planlandığını vurgulayarak, “Fuar alanında imza günleri kitap sergileri, müzik, dans, tiyatro, film gösterimleri, uygulamalı sanat örnekleri, atölye çalışmaları gibi etkinliklere yer verilecektir. Okuma günleri, tartışma programları, tiyatro, modern ve geleneksel dans, edebiyat ve yemek akşamları gibi uygulamalar da öngörülen etkinlikler arasında bulunmaktadır” dedi.
Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Eckart Cuntz da konuşmasında, Türkiye'nin Frankfurt Kitap Fuarı'nda konuk ülke olmasının Almanya ve Türkiye arasında gerçekleşecek bir dizi etkinliğin başlangıcı olduğunu belirterek, Türkiye'nin konuk ülke olmasının AB'de büyük bir ilgi uyandıracağını kaydetti.
2010 yılında İstanbul'un Avrupa kültür başkenti olmasına da değinen Cuntz, Essen kentinin de Kültür Başkenti partner şehri olduğunu hatırlattı.
Cuntz, kültür ilişkileri kadar insanları birbirine bağlayan başka bir ilişki olmadığını da sözlerine ekledi. Frankfurt Kitap Fuarı Direktörü Juergen Boos da konuşmasında, “konuk ülke” uygulamasının Frankfurt Kitap Fuarı'nda gelenekselleştiğini belirterek, ”Frankfurt Kitap Fuarı bir ticaret merkezidir. Ancak ticaret platformu olduğu kadar bir kültür platformu ve sosyo-politik tartışmaların da yapıldığı bir yerdir. Genellikle bir ülkenin kendini Frankfurt'ta nasıl ortaya koyacağı, (kitap) kültürünü en iyi şekilde nasıl yansıtabileceği, fuarda konuk ülke olmadan çok önce tartışmalara, yoğun kültürel kimlik çatışmalarına neden olmaktadır” dedi.
Boos, pek çok projeyi harekete geçiren bu süreç sayesinde Frankfurt Kitap Fuarı'nın kültürler arası diyalog şansı sunduğunu belirterek, konuk ülkenin de kendi duruşunu belirlemesi için fırsat sunduğunu, Türkiye'nin bu olanakları nasıl kullanacağını merakla beklediklerini ifade etti.
Konuşmaların ardından Atilla Koç ve Juergen Boos, “2008 Frankfurt Kitap Fuarı Konuk Ülke Türkiye” protokolünü imzaladılar.
DÜNYANIN EN BÜYÜK KİTAP FUARI
Dünyanın en büyük kitap fuarı olan”Frankfurt Kitap Fuarı”nda ülkeler kendilerini kültür, edebiyat, sanat ve turizm alanında tanıtma fırsatı buluyor. Fuarın konuk ülkesi yıl boyunca düzenlenen sergi, panel, gösterim gibi etkinliklerle Alman ve dünya medyasında gündeme gelerek uzun süreli ve düşük maliyetle tanıtım ve reklam olanağı sağlanıyor.
Fuarda, Türkiye, Karagöz-Hacivat gösterimleri, Anadolu Ateşi Dans grubu ve Modern Halk Dansları toplulukları gösterileri, Sabancı'nın Türk Hat, Resim, Heykel Sanatı Koleksiyonu sergisi, Miniatürk sergisi, Atatürk kıyafetleri, Osmanlı saray kıyafetleri sergisi, Türkiye'den kaçırılan kültür, sanat ve tarih eserleri fotoğraf sergisi gibi etkinliklere de yer verilecek.