Güncelleme Tarihi:
Akman, altın piyasasında yılın üçüncü çeyreğindeki gelişmeleri değerlendirdiği yazılı açıklamasında, ikinci çeyreğin ardından Türkiye'nin üçüncü çeyrekte de bir rekora imza attığını kaydetti.
Türkiye altın piyasasının ikinci çeyrekte, ABD altın piyasasını geride bırakarak dünyanın en büyük üçüncü altın piyasası konumuna geldiğini ve rekor seviyede gerçekleşen altın takı talebi ile ilgili gelişmelerin üçüncü çeyrekte de devam ettiğini dile getiren Akman, şunları kaydetti:
“Türkiye'de üçüncü çeyrekte yine rekor bir talep oluştu ve toplam 86,3 tonluk bir altın talebi gözlendi. Yaz mevsiminde seçim yüzünden ertelenen düğünler, artan alım gücü, YTL'nin dolar karşısında değer kazanmasının yerel fiyatları dengede tutması ve siyasi gerginlikler, altına talebin artmasını sağladı. Yılın son çeyreğinde ise, Ramazan sebebiyle oluşan yavaşlamaya ve artan fiyatlara rağmen altın talebi açısından 2007 yılının rekor yıl olacağı ve 2005 rakamlarını geçeceğine inanıyoruz.”
ÜÇÜNCÜ ÇEYREKTE, ALTIN TAKI ALICILARI ETKİLİ OLDU
Dünya Altın Konseyi verilerine göre, 2007 yılı boyunca devam eden ekonomik krizler ve fiyat hareketleri, 2007'nin üçüncü çeyreğinde global altın piyasasını doğrudan etkiledi.
Yatırımcıların, üçüncü çeyrekte menkul değerler borsalarındaki altına dayalı fon kağıtlarına (ETF) rağbet göstermesiyle birlikte, altın talebi yılın ilk çeyreğine oranla üçüncü çeyrekte yüzde 30'luk bir artışla 20,7 milyar dolara ulaştı.
Açıklamada, üçüncü çeyrekte altın piyasasında yatırımcılardan çok, altın takı alıcılarının etkili olduğu ve bunun da altın talebini farklı yönde etkilediği belirtildi.
Çeyrek boyunca altın talebinin güçlü olduğu, fiyatlardaki hızlı artışın Eylül ayında altın alımını olumsuz yönde etkilemesine rağmen 2007'nin üçüncü çeyreğinde altın takı talebinin ton bazında yüzde 6, dolar bazında ise yüzde 16 arttığı kaydedildi.
DÜNYADA ALTIN TALEBİ
Verilere göre, Hindistan'daki altın talebi, yılın ilk yarısındaki hızlı artış sonrası yaşanan azalmanın ardından 2007'nin üçüncü çeyreğinde bir yıl öncesine göre tonaj anlamında yüzde 5 arttı.
Hindistan'da altın talebi yılın ilk iki ayında oldukça yüksekti, ancak Eylül ayında fiyatların yükselmesiyle en önemli festivallerden biri olan Diwali Festivali öncesinde altına olan talep azaldı.
Çin'in altın talebi ise, 2006 yılının üçüncü çeyreğiyle kıyaslandığında, bu yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 25 arttı.
Eylül ayındaki fiyat artışı, altın alımı konusunda Çinli alıcılar için caydırıcı olmadı.
2007'nin üçüncü çeyreğinde altın talebi, Suudi Arabistan'da yüzde 19, Birleşik Arap Emirlikleri'nde yüzde 10, Mısır'da yüzde 15 ve diğer Körfez ülkelerinde toplam yüzde 3 artış gösterdi.
Arap Yarımadasındaki güçlü ekonomiler ve Mısır'ın düzelen ekonomisi, Eylül ayındaki fiyat artışının yarattığı olumsuz etkiyi kolaylıkla ortadan kaldırdı. Yüksek altın fiyatları ve yavaşlayan ekonomi nedeniyle ABD'deki altın takı talebi geçen yıla kıyasla yüzde 13 düşmesine rağmen, orta ve yüksek katma değerli altın takılar canlılığını korumaya devam etti.
Rusya'da ise talep, tüketicilerin gelirlerindeki artış ve gelişen perakende ortamı sayesinde bir önceki yıla oranla 2007'nin üçüncü çeyreğinde yüzde 23 artışla 22,4 tona yükselerek büyümeye devam etti.
“ALTIN TALEBİNDEKİ ARTIŞ BİZLERİ SEVİNDİRDİ”
2007 yılının üçüncü çeyreğini değerlendiren Dünya Altın Konseyi Üst Yöneticisi (CEO) James Burton, ekonomik dengesizlikler, enflasyon korkusu ve doların değer kaybetmesi dolayısıyla yatırımcıların güvenli olması sebebiyle altına cazip baktıklarını vurguladı.
Altın talebinin üçüncü çeyrekteki artışına işaret eden Burton, gelecek günlerde yatırımcıların altına ilgisinin yine büyük olacağına inandıklarını kaydetti.
Burton, altın fiyatlarının dengelenmesiyle birlikte Hindistan, Çin ve Orta Doğu gibi önemli altın takı alıcısı ülkelerin altın fiyatlarının yüksek bir tabana ulaşmasına hızlı adapte olacaklarını ifade etti.