Güncelleme Tarihi:
Geçen yıl dünyada bir milyar cep telefonu satıldı, 2010 yılı itibarıyla da yaklaşık dört milyar cep telefonu kullanıcısı olacağı tahmin ediliyor. Dolayısıyla 3GSM’deki trendler hepimizi ilgilendiriyor, çünkü 2-3 sene sonra kullanacağınız özelliklerin provası orada yapılıyor. İşte bu olaydan yakın gelecek trendleri:
Gİttİkçe İncelen telefonlar: Samsung U100 5.9 milim (yaklaşık 5 kredi kartı kalınlığına eşit), Sony Ericsson W888i 9.4 milim kalınlığında telefonları gösterdi. Büyüyen pazarla birlikte çeşitlilik artıyor.
GPS nİhayet cebe gİrİyor: Bu sene piyasaya çıkan Nokia 6110, içerdiği GPS özelliği sayesinde her an nerede olduğunuzu birkaç metre hatayla bilecek. Sadece Nokia değil, Motorola gibi diğer devler de GPS özellikli telefonlar piyasaya sürüyorlar. Bu alanda ortaya çıkacak, bulunduğunuz yer bilgisini kullanan o kadar çok yeni servis var ki... Mesela çapkınların işi bitecek, zira hanımınız her an bu telefonla nerede olduğunuzu görebilecek. Yahut çocuklarınızı cep telefonlarıyla an be an takip edebileceksiniz.
Cepte televİzyon tüketİcİye ulaŞtI: Nokia N77 ile DVB-H uyumlu ülkelerde cepte televizyon seyredebileceksiniz. Bu sistem henüz Türkiye’de mevcut değil, zamanlamasıyla ilgili sağlıklı bir bilgiye de ulaşamadım. Tahminlere göre 2011 yılında, ekranında televizyon izleyebileceğiniz 120 milyon telefon piyasada olacak.
Moda ve telefonun evlİlİĞİ: Cep telefonları icat olduğu günden beri bir statü sembolüydü. Ancak görebildiğim kadarıyla cepte statü kavramı değişmeye başlıyor. Motorola’nın Dolce&Gabbana, LG’nin de Prada ile ortak telefonları piyasaya sürmesi, cep telefonunu statü sembolü olarak bir sonraki aşamaya taşımaya yönelik çabalar. Kanımca Nokia’nın lüks telefon ayağı Vertu’ya ilk kez ciddi rakipler geliyor.
Cep telefonu=Kredİ kartI: NFC adı verilen, kısa mesafelerde güvenli kablosuz iletişim yapmaya yaran bir teknoloji sayesinde cep telefonlarıyla güvenli alışveriş yapma imkanı geliyor. Turkcell’in de aralarında bulunduğu 14 operatör bir araya gelerek mobil telefonla para ödeyebilmenin önünü açmaya çalışıyorlar. Japonya’dan dünyaya yayılan bu özellik, 2010 yılında 350 milyon telefon tarafından desteklenecek.
Şifrenin pili bitiyor
Sanat eserleri sahiplerinin telif hakları elbette ki vazgeçilemez. Ancak müzik ve film endüstrisi bu telif haklarını almak için her şeyi kontrol etmek üzerine kurulu olan stratejilerinin zayıflığını hala çözemediler. Her geçen gün batağa saplanmaya da devam ediyorlar.
Şimdi Blu-ray’in şifreleme sistemi de çözülmüş, AnyDVD adlı DVD kopyalama programı Blu-ray diskleri de kopyalayacakmış. Kanımca müzik ve film endüstrisi ne zaman ki tüketicilerle savaşmayı bırakır ve para kazanmak için var olan düşünce sistematiğinin dışına çıkıp mantıklı iş modelleri geliştirir, işte o zaman kurtulur.