Güncelleme Tarihi:
Hilton Otelindeki törende konuşan Bakan Yıldırım, Türk okuyucusunun genel olarak çok resimli ve renkli gazeteleri tercih ettiğini söyledi.
Yıldırım, Türkiye'deki hızlı gelişimin, Referans benzeri gazetelere ihtiyaç doğurduğunu kaydederek, “Bizim için çok önemli bir gazete. Üretim alanında, ticaret alanında, ülkemiz açısından dünyada neler oluyor, neler bitiyor, bunları görmek açısından uzmanlık gerektiren haberlere yer vermesi, bu alanda ciddi bir boşluk doldurmuş oluyor” diye konuştu.
Türkiye'de yıllarca hep az okuyup çok kazanma anlayışının egemen olduğunu vurgulayan Yıldırım, Referans ve benzeri gazetelerin okur sayısının arttığını, bunun da Türkiye'deki okuma alışkanlığına katkı sağladığını dile getirdi.
Yıldırım, Referans Gazetesinin, “büyük balık küçük balığı yutar” anlayışını benimseyen Türk toplumunun gündemine, “hızlı balık yavaş balığı yutar” anlayışını getirdiğini ifade ederek, şunları kaydetti:
“Benim, büyük balık küçük balığa ilişkin çok acı bir hatıram var. İlkokul yıllarımda, köyde Muhittin Dayı adında bir komşumuz vardı. Sıra dışı bir insandı. Tarlada ona yardım edip sohbet ettiğimiz bir günde, okuduğum bir kitapta gördüğüm, 'büyük balık küçük balığı yutar' sözünü anlattım. Kıyamet koptu, bir tokat çaktı bana. 'Ne oldu Muhittin Dayı, niye kızıyorsun?' dedim. 'Siz büyük balıksınız, ben küçük balığım, onun için bunu söylüyorsun' dedi. Onun için bu cümleyi hiç kullanmazdım ben. Çünkü o işin arkasında kuvvetli bir tokat vardı. Hızlı balık yavaş balığı yutar deyince, 'acaba yıldırımdan daha mı hızlı bu balık?' diye merak ettim.
Günümüzde hızlı balık yavaş balığı yutar, bunun hiç şüphesi yok. Çünkü bilişim sektörü çok hızlı gelişiyor. Hayatımıza da çok hızlı giriyor. Öyle bir an gelecek ki artık bilişim sektörünün getirdiği kolaylıklardan yararlanmadan bir günümüzü tamamlayamayacağız. Artık bir haberleşmenin, bir telefonun çok ötesine geçti bu olay. Bunun için hız önemli, hızın da limiti sizin ufkunuz. Ufkumuzu ne kadar görebiliyorsak, otoyolun görünen kısmı o kadardır.”
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler ise “Hızlı Balık” projesinin medya sektöründe başlı başına bir yenilik olduğunu belirterek, “Referans gazetesi kendi sektöründe bir hızlı balık aslında” dedi.
Referans Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Eyüp Can Sağlık da ekonomide hızlı ve girişimci şirketlerin öne çıkmaya başladığını belirterek, ödül için başvuran 54 ilden 1300 aday arasında ciro, karlılık, pazar payı, verimlilik, istihdam yaratma gibi kriterlere göre bir eleme yapılarak, 265 adayın değerlendirmeye alındığını kaydetti.
Jürinin ABD'deki benzer yarışmalardan farklı olarak sadece karlılığı değil, istihdam yaratma ve verimli karlılığı göz önünde bulundurduğuna dikkati çeken Sağlık, 13 sektörde değerlendirme yapıldığını, ancak 4 sektörde ödüle layık şirket bulunamaması nedeniyle 8 sektör ödülü ile bir büyük ödül verilmesinin uygun görüldüğünü dile getirdi.
-ÖDÜLLER-
Değerlendirme sonucunda, Türkiye'nin en hızlı firması seçilerek büyük ödüle layık görülen firma, Acıbadem Sağlık Hizmetleri oldu.
Sektör ödüllerinde ise; ulaştırma-lojistikte Gaziantep'ten Eyüp Lojistik, tekstilde Kahramanmaraş'tan Kipaş Denim, sağlıkta Samsun'dan Aygün Cerrahi Aletler, gıdada Tokat'tan Dimes, kimyada Eskişehir'den Eskim, ihracatta Çorum'dan Ece Banyo Gereçleri, elektrik-elektronikte İstanbul'dan Atom Kablo ile otomotiv ve taşıt araçlarında Eskişehir'den Tülomsaş ödüle layık görüldü.
Törende ayrıca, ABD merkezli kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan Endeavor'un Etkin Girişimcilik Türkiye Adayları da açıklandı.
Buna göre, Endeavor'un Türkiye adayları olan Navtürk, yemeksepeti.com, Dükkan İstanbul ve Hiref Tasarım Organizasyon, uluslararası seçim paneline katılarak başarılı oldukları takdirde önce bölgesel, daha sonra global düzeyde Türkiye'yi temsil edecekler.
Ödül törenine, Ahmet Ertürk, Ali Koç, Ömer Sabancı, Süleyman Orakçıoğlu, Vuslat Doğan Sabancı, Tanıl Küçük, Aydın Doğan, Rifat Hisarcıklıoğlu, Suzan Sabancı Dinçer, Burhan Karaçam ve Hüsnü Özyeğin'in de aralarında bulunduğu iş ve ekonomi dünyasından önemli isimler katıldı.