Oluşturulma Tarihi: Şubat 08, 2008 00:00
Dünya genelinde 25 ülkede 1981’den beri yapılan ’Dünya Değerler Araştırması’nın 2007 sonuçları açıklandı.
Türkiye’de Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yılmaz Esmer ve ekibi tarafından gerçekleştirilen araştırmanın sonuçları 2001 Ekim ayındaki araştırmayla kıyaslandığında Türk toplumunun aradan geçen sürede ekonomide istikrarın sağlanması ve iyileşme nedeniyle daha mutlu birtoplum haline geldiği görüldü. Araştırma sırasında anketörlerin, soruları yanıtlayanların tansiyonlarını da ölçtüğünü belirten Prof. Esmer, son günlerde ’türban’ tartışmalarıyla gerelim yaşayan AKP ile CHP arasındaki tansiyon farkını da ortaya koyduklarını söyledi. Esmer, "AKP’lilerin tansiyonu 13’ün üzerinde çıktı, CHP’lilerin ki 12 civarında. DTP ile MHP’lilerin tansiyonu da 12 seviyesinde" dedi.
BETAM KAPSAMINDA OLACAK: Dünya Değerler Araştırması’nın belirli periyodlarla her ülkedeki temsilcisi tarafından tekrarlandığını anlatan Yılmaz Esmer, bugüne kadar 1991, 1996, 2001 ve 2007’de tekrarlandığını ve dünyanın en geniş kapsamlı sosyal bilim projesi olduğunu söyledi. Esmer, araştırmanın ABD Siyasal Bilimler Derneği’nin en değerli veri tabanı ödülünü de kazandığını vurguladı. Esmer, önümüzdeki dönemde bu araştırmanın Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi çatısında devam edeceğini kaydetti.
TÜRKLER ŞİMDİ DAHA MUTLU: 2001 yılı Ekim ayında yapılan önceki araştırmada Türkiye’de mutluların oranı yüzde 59 çıkıyordu. Mutsuzların oranı ise yüzde 41 düzeyindeydi. Bu rakamlar 2000 yılında yüzde 78 ve 23 seviyesindeydi. Pro. Dr. Yılmaz Esmer, aradan geçen 6 yıldan sonra mutluların oranının yüzde 86’ya çıktığını, mutsuzların oranının ise yüzde 13’e indiğini söyledi. Bu mutluluk yönündeki pozitif dönüşümün temelinde ’hanenin maddi tatmin durumunun’ önemli etken olduğunu söyleyen Yılmaz Esmer, "2001’de hanenin maddi tatmin durumu verimiz yok. Ancak 2000 yılında yani krizden önceki yıl bu veri 10 üzerinden 4.26’ydı. 2007 bu veri 10 üzerinden 5.99’a çıkmış görünüyor. Dolayısıyla mutluluk artışında ’hanenin gelir durumunun tatminkarlık düzeyi’ etkili olmuş görünüyor" dedi.
DEMOKRASİ VE DİN: Dünya Değerler Araştırması’nın siyasi ve kültürel değreleri de sorguladığını belirten Prof. Esmer şöyle konuştu: "Vatandaşın demokrasi tarifleri çok farklı ama yine de ’Sizin için demokratikbir ülkede yaşamak nekadar önemli’ sorusuna verilen yanıt çok pozitif değişim göstermiş durumda. Buna karşın ’kurumlar güven indeksi’nde Türk ordusu yine yüzde 74 ile birinci çıkıyor. Hükümet ve siyasi partilere güven ise 2001 araştırmasını göre oldukça iyileşmiş durumda. Bunda AKP’nin önemli etkisi olduğu görülüyor. Din ise Türk toplumunun en önem verdiği olgu. 1990’dan beri ’din önemli’ diyenlerin oranı yüzde 90’ın üzerinde, ’dindarım’ diyenlerin oranı da yüzde 80’ler civarında çıkıyor."
Türklerin değerleri nasıl değişti
2001’de yüzde 41 olan mutsuzların oranı 2007’de yüzde 13’e düştü. Hanelerin maddi tatmin düzeyi 1990’dan bu yana en yüksek değerlerde.
Etnik çeşitliliğin ülke birliğini bozmaktan ziyade, ülkede yaşamı zenginleştirdiği görüşü ağır basıyor.
Sol-Sağ cetvelindeki konumlarına baktığımızda, genel seçmen kitlesinin ortalama olarak, hem parlamentodan hem de medyadan daha sağda yer aldığı görülüyor. En solda medya elitleri konumlanıyor.
BETAM bilimsel standardı yüksek araştırmalar yapacak
BAHÇEŞEHİR Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) Direktörü Seyfettin Gürsel; Prof. Dr. Taner Berksoy, Prof. Dr. Yılmaz Esmer ve Doç. Dr. Deniz Gökçe ile genç araştırmacıların birlikte çalışacağını ve bilimsel standardı yüksek araştırmalar yapacaklarını söyledi. Gürsel, "Türkiye’de araştırma kurumlarının sayısı yetersiz. Geçmişe göre daha dayanıklı bir ekonomimiz var ancak bazı yapısal reformlar da bekliyor. BETAM olarak bizler bu süreçte üzerimize düşeni yapacağız. Özgün konularda sorunları tanımlayıp anlamlı politika notları üreteceğiz. Ayrıca ekonomik ve toplumsal sorunlar için daha detaylı analiz ve daha akademik düzeyde çalışmalar üreteceğiz. Bilimsel çalışmalara destek veren kurumlarla temel sorunlara ilişkin kapsamlı araştırmalar hedefliyoruz" dedi.