2000 yılının ilk büyük müzayedesi

Güncelleme Tarihi:

2000 yılının ilk büyük müzayedesi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 14, 2000 00:00

Haberin Devamı

Amel-i Faik tabaklar

23 Ocak Pazar günkü müzayedede Eski Türkçe ‘‘Amel-i Faik’’ imzalı 2 tabak da satışa sunulacak. Tabaklar, İznik tarzı motiflerle bezeli (üstte)

III. Selim Portresi

Başarılı portre ve peyzaj çalışmalarıyla II'nci Abdülhamit'in dikkati çeken Zonaro'ya 1896 yılında ‘‘Ressam-ı Hazret-i Şehriyari’’ unvanı verildi. Zonaro'nun 1908 tarihli Sultan III'üncü Selim Portresi, Tophane işi altın varak çerçeve içinde (sağda)

Türkiye'nin uluslararası düzeyde tanınmış en ünlü müzayede evlerinden Portakal Sanat ve Kültür Evi, 2000 yılının ilk dev müzayedesini 23 Ocak Pazar günü, Conrad İstanbul International'de saat 15.00'te düzenliyor.

Osmanlı sanat eserleri ve birbirinden değerli tabloların satışa sunulacağı müzayedeye ilginin çok büyük olacağı belirtiliyor. Salah Cimcoz'un özel koleksiyonundan oluşan müzayedede klasik ve çağdaş sanatçıların tabloları, büyük çekişmeye de sahne olacak. Müzayedede satışa çıkarılacak eserler, 22 Ocak Cumartesi akşamına kadar, Portakal Sanat ve Kültür Evi'nde izlenebilir.

Eserlerin çok büyük kısmı, Türkiye'nin en önemli ve ilk koleksiyoneri Salah Cimcoz'un koleksiyonundan oluşuyor. Yaklaşık 260 eserin yer aldı müzayedede Türk resim sanatının büyük ustaları Nazmi Ziya, Halil Paşa, Hoca Ali Rıza, İbrahim Çallı, Hikmet Onat, Şevket Dağ, Avni Lifij, Şefik Bursalı, Vecihi Bereketoğlu, Mehmet Ali Laga, Eşref Üren, Şeref Akdik, Cevat Dereli, Üsküdarlı Cevat, İbrahim Safi, Fikret Mualla, Orhan Peker, Arif Kaptan, Celal Uzel, Abidin Dino, Nedim Günsür, Zeki Faik İzer'in yapıtları satılacak. Müzayedenin en önemli parçasını ise doğa ve İstanbul resimleriyle tanınan ünlü İtalyan sanatçı Fausto Zonaro'nun Sultan III. Selim Portresi oluşturuyor. Tablo 17 milyar 500 milyondan satışa sunulacak.

2000 yılının bu ilk dev müzayedesinde hat sanatının Şeyh Hamdullah, Hafız Osman, Derviş Ali, İsmail Zühdi, Kazasker Mustafa İzzed, Mahmud Celaleddin, Mehmed Esad Yesari, Yesarizade Mustafa İzzed gibi önemli üstatlarının seçkin örnekleri sanatsevrelerin ilgisine sunulacak.

Osmanlı sanatında önemli yeri olan tuğralı gümüş eserler, çeşmibülbüller, Eser-i İstanbul porselenler, Çanakkale seramikleri, Beykoz objeler ve ahşap işçiliğinin Edirnekári örnekleri de satılacak.

Sandalye ve ayna

Portakal Kültür ve Sanat Evi'nin müzayedesinde III'üncü Napolyon dönemi altın varak sandalye de satışa sunulacak. Krem rengi ipek kumaşla kaplı iskemle 300 milyondan satışa sunulacak. Sultan II'nci Abdülhamit tuğralı gümüş el aynası 1 milyardan satışa çıkarılacak.

Hilal biçimindeki altın gövdeye pırlanta ve yakutlar serpiştirilerek yapılan broşun satışından elde edilecek gelir, Osmanlı hanedan ailesi tarafından depremzedelere bağışlanacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!