İsmail AKTAŞ / İSTANBUL
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 30, 2009 00:00
Gülşah Kıyak, Wushu (Kung Fu) eğitimi almaya 2000 yılında 11 yaşındayken başladı.
Esenler’de bodrum katta bulunan 50 metrekarelik bir spor salonunda antrenman yapan Gülşah Kıyak, beş yıl sonra ilk resmi turnuvasında İstanbul şampiyonu oldu. Henüz 20 yaşında olan Gülşah Kıyak’ın toplam madalya sayısı 43.
1989’da ailenin en küçük çocuğu olarak Ankara’da dünyaya gelen Gülşah Kıyak’ın talihi, 1999’da İstanbul’a taşınmalarıyla birlikte değişmeye başladı. 2000’de, babası Hikmet Kıyak’ın bir arkadaşının tavsiyesi üzerine 11 yaşındayken, Wushu eğitimi almak için bir spor salonuna yazdırıldı. Tam bir Bruce Lee hayranı olan Gülşah Kıyak, ilk yıllarında çok zorlandı. İlkokul 5’inci sınıftan sonraki üç yıl, sabahları okuluna, öğlenleri bilgisayar kursuna, akşamları Wushu antremanına gitti. Okulunda da atletizm takımında yer alan Gülşah Kıyak’a öğretmenleri de destek oldu. Esenler Oruç Reis Mahallesi’ndeki bir binanın 50 metrekarelik bodrum katında bulunan Altınayak Spor Kulübü’ne kayıtlı olan Gülşah Kıyak, amatör turnuvalarda dereceler elde etti. İlk resmi turnuvasına 2005’te İstanbul Şampiyonası ile başlarken, şampiyon olmayı da başardı. Gümüşhane’de 2007 Temmuzu’nda düzenlenen Türkiye Wushu Şampiyonası’na katılan Gülşah Kıyak, birinci olarak, 3’üncü Avrupa Gençler Wushu Şampiyonası’na gitmeye hak kazandı. Gülşah Kıyak, finalde Rus rakibine yenilerek ikinci oldu.
12’nci Avrupa Büyükler Wushu Şampiyonası’na katılan Gülşah Kıyak’ı, finalde bir Rus bekliyordu. 60 kiloda dövüşen Gülşah Kıyak, kaybetmeyi aklından bile geçirmedi. Kıyak, Rus rakibini yenerek Avrupa Şampiyonu oldu. Ayrıca komite, Wushu’da yılın en iyi bayan sporcusu ödülüne de Gülşah Kıyak’ı layık gördü.
Hedef şampiyonluk
Gülşah Kıyak, önümüzdeki aylarda Kanada’da yapılacak 10’uncu Dünya Wushu Şampiyonası’nda 60 kiloda ülkemizi temsil edecek. Gülşah Kıyak’ın, en büyük hedefi Avrupa Şampiyonluğu’ndan sonra, Dünya Şampiyonluğu’nu da Türkiye’ye kazandırmak. Gülşah, “Milli sporcu olduğum ve yurtdışında derece elde ettiğim için ÖSYM beni 2008 yılında, Bursa Uludağ Üniversitesi Beden Öğretmenliği bölümüne yerleştirdi. Şimdi ikinci sınıfa geçtim. Öğretmen olduktan sonra da Wushu’ya devam etmek istiyorum. Benim en büyük destekçim ailem oldu. Avrupa şampiyonu oldum. Ama devletten ilgilenen olmadı. Türkiye’deki şampiyonalara gitmekte zorluk çekiyorum. Maddi sıkıntılar bizi çok zorluyor” dedi.