Güncelleme Tarihi:
İngiliz matematik öğretmeni Nick Warrick (26) sıkı bir futbol izleycisi. 20 yıldır, yani 6 yaşından beri maçlara gidiyor. Birkaç yıldır da sezonluk bilet sahibi. Takımın geçen yıl İngiltere’de üçüncü lige tekabül eden League 1’dan Championship’e yükselmesi onu daha da keyiflendirmiş. Ancak, Warrick’in futbolla ilgisi maça gitmekle sınırlı değil. Genç öğretmen birkaç yıldır da forma koleksiyonu yapıyor: “2004’te Peterborough formalarını biriktirmeye karar vermiştim. Açık artırma sitesi eBay’e üye oldum. Altı-yedi forma bulurum derken yaklaşık 100 formalık bir koleksiyon oluşturdum. Öyle ki koleksiyon yaptığımı duyan bazı kişiler bir bira karşılığında ellerindeki son derece nadide örnekleri bana verdi.”
Warrick için dönüm noktası 2004’te Peterborough’un üç oyuncusu Calum Willock, Sagi Burton and Adam Newton, Karayipler’in küçük ülkelerinden St. Kitts ve Nevis’in milli takımına çağrılması olmuş: “Peterborough’dan pek milli oyuncu çıkmaz. Bunun önemli olduğunu düşündüm. Önce Kuzey İrlanda ile bir hazırlık maçına çıktılar, sonra da Dünya Kupası elemesinde Barbados’a karşı forma giydiler. Ben de ülkenin başkenti Basse-Terre’den bir taraftar buldum. Önce sohber ettik, sonra bazı oyuncuların imzalattığı bir formayı gönderdi bana. Sadece posta ücretini ve sonradan sürpriz olarak çıkan ithalat vergisini ödedim.”
İşte bu küçük ülkenin forması bugün dolaplara sığmayan koleksiyonun temelini oluşturdu. 2008’de Londra’da Pepsi 17 yaş altı milli takımlar turnuvası öncesinde bir açık artırma sitesinden 12 Sterlin’e bir İsrail Milli Takım forması satın aldı. “Bir de İngiltere forması edindim. 2010’un başında neden bunu bir koleksiyona dönüştürmüyorum dedim ve FIFA’ya üye 208 ülkeyi hedef seçtim. Önce büyük bir maliyet olmayacağını düşünmüştüm. Futbolda geri ülkelerin formalarını eBay gibi sitelerden bulacaktım.”
Kostarika, Lihtenştayn, Bolivya, Suudi Arabistan derken koleksiyon genişledi. Ama kısa sürede bu koleksiyonun maliyetinin hiç de düşük olmayacağını anladı. Tanesi ortalama 50 Sterlin’den 208 ülke forması ona yaklaşık 10 bin Sterlin’e (28 bin lira) mal olacaktı. Hâlâ öğrencilik günlerindeki kredi borcunu kapatmaya uğraşan biri için kolay değildi bu. Bu sebeple diğer ülkelerdeki koleksiyoncularla temas geçip onlardan yardım aldı, Kırgızistan ve Brunei gibi uzak ülkelere giden arkadaşlarına sipariş verdi. Bu arada formaları tanıttığı bir de blog açtı. Bu sayede Warrick’e ulaşıp forma sağlayanlar da çıktı.
Bu toplama hızıyla Warrick’in koleksiyonu hızla büyürdü. Şu anda tam 189 ülkenin milli takım formasına sahip. Şubat ayında Yemen forması da eline ulaştı. 189’uncu parçaysa Cayman Adaları’na ait. Tabii hâlâ eksikleri var. Asya, Karayipler ve Afrika’dan 20 ülkenin formasını da bulursa eksiği kalmayacak. “Dünyada bundan daha geniş bir milli takım forması koleksiyonu bulunduğunu zannetmiyorum. Tabii bir süredir yeni forma bulmakta bir sınıra dayandım. Ben de bazı ülkelerin formalarının ikincisi alıyorum. Bunları gerekirse takasta kullanıyorum. Koleksiyonumu evimde büyük kutularda saklıyorum. Henüz sergileyebileceği uygun bir ortam bulamadım” diyor. Ama sergiden ziyade başka bir fikri var Warrick’in. İki yayıncı arkadaşıyla birlikte bu koleksiyona harcadığı çabayı ve parayı bir kitapta anlatacak: “Kitapta her ülkenin sayfası bulunacak, o ülke futbolu hakkında kısa bilgi içerecek. Ayrıca her formayı nasıl elde ettiğimin hikâyesini de yazacağım. Koleksiyonu tamamlamak için seçtiğim hedef da 2014 Dünya Kupası.”
KOLEKSİYONUN EN DEĞERLİ PARÇASI SAO TOME VE PRINCIPE FORMASI
Koleksiyonumun manevi en değerli parçası Afrika’nın ada ülkesi Sao Tome ve Principe’nin forması. Çünkü bu formayı bulmak çok zor. Bu formaya sahip pek kimse bulunduğunu sanmıyorum. Geçen yıl önce bir başka koleksiyoncu 600 Sterlin’e bana satmak istedi. Reddettim. Sonra bu koleksiyoncu eBay’de satışa çıkardı formayı. Acil nakite ihtiyacı vardı ve satmak istemediği halde bana sattı. 250 Sterlin’e aldım. En çok para verdiğim formaydı. Pasifik Okyanusu ülkesi Samoa’nın formasını bulmanın hikâyesi de ilginç. Samoa Futbol Federasyonu’ndan bir görevliye ulaştım. Bana bazı formaların fotoğraflarını yolladı. “Hangisini istersiniz?” diye sordu. “Hepsini” dedim. O da sekizini birden yolladı!
TÜRKİYE’NİNKİ EN GÜZELLERDEN BİRİ
İlk sıraya Uganda formasını koyarım. Sonra bu yılın başında kavuştuğum Botsvana forması var. Botsvana formasını, İngiltere’de Lordlar Kamarası’ndaki bir siyasetçi sayesinde buldum. İngiltere’de gerçekten önemli bir kişi. Türkiye forması görsel olarak en güzellerden biri. 1997’ye ait o formayı çok beğeniyorum. Sanıyorum onu da eBay üzerinden satın aldım. 13.35 Sterlin ödedim. 2002 Dünya Kupası’nda çok iyi sonuç almıştı Türkiye. Türkiye’de halen öğrenci Türkmenistanlı arkadaşım Mişeref Aşilov ile irtibat halindeyim. Bana bir Türkmenistan forması bulmak için uğraşıyor ama henüz bulamadı.