Cuma namazı saat kaçta? (20 Aralık) | Diyanet il il cuma namazı saatleri

Güncelleme Tarihi:

Cuma namazı saat kaçta (20 Aralık) | Diyanet il il cuma namazı saatleri
Oluşturulma Tarihi: Aralık 20, 2019 12:31

Yeni bir cuma gününe erişmenin mutluluğunu yaşayan vatandaşlar, cuma namazı saatleri bilgisini araştırıyor. Türkiye'nin dört bir yanında gündem olan cuma namazı saatleri 7 bölge ve 81 ile göre farklılık gösteriyor. Peki, cuma namazı saat kaçta? İşte Diyanet İşleri Başkanlığının resmi sayfası üzerinden yayınlanan 20 Aralık cuma namazı saatleri

Haberin Devamı

Aralık ayının üçüncü cuması için vatandaşların hazırlıkları başlarken, cuma namazı saatlerine yönelik araştırmalar hız kazandı. Türkiye'nin 81 ilinde yaşayan Müslümanlar, bu hafta cuma namazının ikamet ettikleri illerde saat kaçta kılınacağını öğrenmek istiyor. 

Müslümanlar için mübarek olan cuma gününde milyonlarca vatandaş cuma namazı ibadetini camilerde saf tutarak idrak edecek. Abdestlerini alıp camilere gitmeye hazırlanan Müslümanlar, Diyanet'in yayımladığı 20 Aralık Cuma namazı saatlerini araştırıyor. Peki, Ankara ve İstanbul'da cuma namazı saat kaçta? İşte, il il cuma namazı saatlerini sizler için derledik...

İSTANBUL ANKARA, İZMİR VE TÜM İLLERİN CUMA NAMAZI SAATLERİ

Diyanet İşleri Başkanlığı namaz saatleri bilgisi doğrultusunda cuma namazı, 20 Aralık Cuma günü İstanbul'da 13:06'da, Ankara'da 12:51'de, İzmir'de 13:14'te, Bursa'da 13:06'da, Adana'da 12:41'de kılınacak.

Haberin Devamı

Tüm illerin cuma namazı saatleri için aşağıdaki bağlantıya tıklayın.

İL İL CUMA NAMAZI SAATLERİ İÇİN TIKLAYIN

CUMA NAMAZI KAÇ REKAT?

4 rekat cumanın ilk sünneti, 2 rekat cumanın farzı, 4 rekat cumanın son sünneti, 4 rekat Zuhri ahir, 2 rekat vaktin son sünneti.

4 rekat zuhr-i ahir namazı ve 2 rekat vaktin sünneti de nafile namazdır, isteyenler kılar. Zuhr-i ahir namazı, öğle namazının farzı gibi kılınır sadece "Vaktine yetişip kılmadığım son öğle namazının farzını kılmaya" diye niyet edilir.

CUMA NAMAZI EN AZ KAÇ KİŞİYLE KILINIR?

Cuma namazının sahih olması için cemaatin şart olduğu konusunda bütün bilginler ittifak etmekle birlikte, gerekli görülen asgari sayının kaç olduğu hususunda farklı görüşler belirtmişlerdir.

Cuma namazının kılınabilmesi için, İmam Ebû Hanîfe ve İmam Muhammed’e göre, imamın dışında en az üç, Ebû Yusuf’a göre ise, iki kişinin bulunması gerekir (İbnü’l-Hümâm, Feth, II, 58).

Şâfiî ve Hanbelî mezheplerine göre, en az kırk kişi bulunmalıdır (Nevevî, el-Mecmû’, IV, 487; İbn Kudâme, el-Muğnî, III, 202-203). Mâlikî mezhebine göre ise on iki kişinin bulunması şarttır (Haraşî, Şerhu Muhtasar, II, 76-77).Hz. Peygamberin (s.a.s.) Medine’ye hicretinden önce Nakîu’l-Hadamat’ta kılınan cuma namazında kırk kişi hazır bulunmuştu (İbn Mâce, İkâmetu’s-Salât, 78). Ancak daha az kişi ile cuma namazı kılındığı da bilinmektedir. Nitekim Hz. Peygamberin (s.a.s.) emri ile Mus’ab b. Umeyr Medine’de 12 kişiye cuma namazını kıldırmıştır (Beyhakî, es-Sünenü’l-kübrâ, III, 255).

Haberin Devamı

Resûlullah (s.a.s.), cuma namazını kıldırırken, ticaret kervanının geldiğini haber alan cemaatten on iki kişi dışında hepsinin dışarı çıktığı rivayeti de sahih hadis kaynaklarında yer almaktadır (Buhârî, Cumua, 38). Öte yandan Hz. Peygamber (s.a.s.), bir yerleşim biriminde sadece dört kişi bulunsa bile, cuma namazının farz olduğunu bildirmiştir (Beyhakî, es-Sünenü’l-kübrâ, III, 255).

Görüldüğü üzere Hz. Peygamberden (s.a.s.) gelen rivayetler, biri imam olmak üzere en az dört kişinin bulunduğu yerde cuma namazının kılınabileceğini göstermektedir. Bu da cuma namazının kılınabilmesi için gerekli kişi sayısının alt sınırını belirler.

 

BAKMADAN GEÇME!