Mesude ERŞAN / İSTANBUL
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 14, 2002 01:45
Muş Devlet Hastanesi’nde hiçbir ücret almadan yaklaşık 2 yıldır çalışan Emel Uslu, meslektaşları tarafından ödüllendirildi. 3 yıldır tüm başvuru ve uğraşılarına rağmen kadro verilmeyen 20 yaşındaki Uslu, başka bir işte çalışmak yerine, mesleğinden kopmamayı ve ‘ücret almadan’ hastalara hizmet vermeyi seçti.
Aynı hastanede yine ücretsiz çalışan genç hemşireler Sevkan Çoktar, Gülsüm Çengel ve Züleyha Taşdemir de Uslu ile birlikte Prof. Dr. Perihan Velioğlu Hemşirelik Ödülü’ne layık görüldüler.
MESLEĞİMDEN KOPAMAM
Hemşirelik Haftası’nın başlaması nedeniyle dün İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Konferans Salonu’nda düzenlenen törende ödülü arkadaşları adına 20 yaşındaki Emel Uslu aldı. Ödülünü İstanbul Üniversitesi Florence Nightingale Hemşirelik Yüksek Okulu öğretim üyesi Prof. Dr. Sevgi Oktay’dan alan Uslu, ‘Hastanelerde kadro açığı bulunduğu halde hemşire ataması yapılmıyor. Mesleğimi çok seviyor ve kopamıyorum. 3 yıldır kadro bekliyorum. Yaklaşık 2 yıldır da ücretsiz çalışıyorum’ dedi.
EŞİNİ DEPREMDE KAYBETTİ
1 aylık evliyken polis memuru eşi Çetin Uslu’yu 17 Ağustos 1999 depreminde Adapazarı’nda kaybeden Uslu, ‘Muş Sağlık Meslek Lisesi’ni 1999’da bitirdim. Henüz 17 yaşında olduğum için devlet memurları sınavına giremedim. Eşimi, görevdeyken depremde kaybettim. Bu nedenle şehitlik belgesi almama rağmen, hemşirelik kadrosu için yaptığım tüm başvurulardan elim boş döndüm’ dedi.
Kadrolu hemşireler gibi hafta sonları, gece nöbetleri dahil sistemli çalıştıklarını anlatan Uslu, ‘İnsanlara yardım etmek bana huzur veriyor. Bu kadar hemşire açığı varken, kadro verilmemesini anlayamıyorum. Benimle birlikte 27 hemşire mezun oldu. Bunların sadece 4’ü işe yerleşti’ dedi.
İdealinin yüksek hemşirelik olduğunu belirten Uslu, ‘Muşluyum ve orada çalışmak bana zevk veriyor. Orada insanlar daha aciz durumda’ dedi.
Prof. Dr. Sevgi Oktay da Sağlık Bakanlığı’nın hemşirelik eğitimini lise düzeyine çekmeye çalışmasını eleştirdi. Prof. Dr. Oktay, ‘İhtiyaç olduğu halde yeni kadro açılmıyor. Mezun olanlar, dericide, postanede nerede iş bulurlarsa çalışacaklar. Çağdaş hemşirelik eğitimi lisans düzeyinde olmalı’ dedi.