Güncelleme Tarihi:
MİLLİ Eğitim Bakanı Nabi Avcı önceki gün İstanbul’da yeni eğitim sistemiyle ilgili gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bakan’ın konu başlıklarına göre verdiği cevaplar şöyle:
SINAV SADECE 8’LERE “Önümüzdeki yıl 8’ler sınavlara girecek. 6 ve 7’nci sınıfları kısa vadede sınava almayacağız. Tecrübelerimize göre hareket edeceğiz. Fatih projesiyle tabletle eğitime geçince 6 ve 7’ler de sınava girecek.”
SORULAR ÇALINACAKTIR
“‘Kar gelecek, kış gelecek bu sınavları yapamıyoruz kusura bakmayın’ demek, ‘Biz bu işi kıvıramıyoruz’ demektir. Evet kar yağacak, bazı yerlerde sorular çalınacak, sorular gitmeyecek. Biz de iptal edeceğiz. Bu sistemi oturtmak zorundayız. Sınav ücreti alınmayacak. ‘Çaylar şirketten’.”
DERSHANE YERİNE OKUL
“Başbakanımız açıklamıştı, meclis açılınca dershaneler için yasal düzenleme gerekiyor. Yasal düzenlemeyle milli eğitim sistemi içinde bizim tanıdığımız dershane kurumu olmayacak. Biz aslında ‘Okullardaki eğitim yetersiz’ algısını düzelteceğiz. Okullarda takviye dersler hafta sonlarında yapılacak.”
‘YAZ BOZ TAHTASI’NDAN RAHATSIZIZ
“‘Eğitim yaz boz tahtasına döndü’ sözleri bizi çok rahatsız ediyor. Milli eğitimde yanlışlar yapılıyor, ama düzeltiliyor da. Türkler kendi kurumlarının faziletleri konusunda yeterince tatminkâr olmayı beceremiyor. Kendi başarımızı küçümsemek gibi milli zaaflarımız var.”
EN AZ 3 YIL ÇALIŞIYORUZ
“Tartıştığımız konular Milli Eğitim Bakanlığı’nın en az 3 yıl üzerinde çalıştığı projeler. Yapılan işlerin yararlı olduğuna inandığım için gönül rahatlığıyla yürürlüğe koydum.”
MAKAS AÇIKSA İNCELERİZ
“Bizim yaptığımız sınavlardaki notlarla, öğretmenin kendi notları arasında makas çok açıksa o okullarla özel olarak ilgileneceğiz.”
BAKANLARIN SÜRESİ
9 AY “Ben ortalama Bakanlık süresini geçtim, 9’uncu aydayım. Şimdi benim de kafama göre bazı şeyleri yapma hakkım oldu. Eğitimle ilgili radikal reform tasarılarımız var.”
3 yıl içinde herkese tablet
BAKAN Avcı, 3 yıl içinde bütün çocukların elinde tablet olacağını bu sayede başka açık uçlu sınav yapılabileceğini söyledi: “Toplamda bir öğrenci 102 sınava giriyor. Biz bunun 12’sini merkezi yapacağız. ölçme değerlendirme disiplin altına alınacak. Bu sınavlar sayesinde okuları ve öğretmenleri değerlendireğiz.”