2 Yargıtay bile sorunu bitirmez

Güncelleme Tarihi:

2 Yargıtay bile sorunu bitirmez
Oluşturulma Tarihi: Kasım 30, 2010 00:00

İş yükünü hafifletmek için 6 yeni dairenin kurulmasını 2 yıl önce Adalet Bakanlığı’na teklif ettiklerini belirten Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker “Teklifimize sıcak bakılmadı. Kurulsa belki fayda sağlardı. Bir Yargıtay daha kursalar sorunlar bitmez” dedi.

YARGITAY Başkanı Hasan Gerçeker, Yargıtay’ın 2 milyon dosyaya yaklaşan iş yükü sorununu çözmek için 2 yıl önce 6 yeni daire kurulması için Adalet Bakanlığı’na 2 yazı yazdıklarını, ancak bunun yapılmadığını söyledi. Gerçeker, “Olay bittikten sonra ‘keşke yapılsaydı’ demenin anlamı yok. Dediğimiz zaman o daireler kurulsaydı, belki fayda sağlanabilirdi. Bir Yargıtay daha kursalar sorunlar bitmez. Ama şimdi, köklü çözüm olarak yerel mahkemelerle Yargıtay arasında görev yapacak istinaf mahkemelerinin hayata geçirilmesi olarak görünüyor” dedi. Avrupa’daki, arabuluculuk, hakemlik, ombudsmanlık, uzlaşma gibi alternatif çözüm önerileri getiren müesseselerin kurulup Yargıtay’a gelecek dosya sayısının azaltılmasını isteyen Gerçeker, bir grup gazeteciye, şunları söyledi:

Güvenlik sorunu

“Yargıtay’a dosyalar sığmıyor. Dosyaları geçici yerlere koyuyoruz, ama bu da güvenlik açısından riskli. O zaman ‘Ateş bacayı sardı’ demiştim. Bugün gerçekten çok daha zor durumdayız. Yargının sorunlarını artık bir devlet politikası, hükümet politikası olarak benimsemek lazım. Yangın bütün gemiyi sararsa hep beraber zarar göreceğiz. 2008 yılıydı sanıyorum. Yargıtay’a 6 yeni daire kurulması talebini istinaf mahkemelerinin yürürlüğe girme ihtimalini uzak bulduğumuz için 6 yeni daire kurulsun, istinaflar faaliyete geçtiğinde görevleri kendiliğinden bitsin diye bir önlem düşünmüştük. Biz en geç 2010 yılında istinafların hayata geçirilebileceğini düşündüğümüzden bu teklifi yapmıştık.Yazılarımız Başbakanlık ve Adalet Bakanlığı’nda duruyor. Ancak, bu teklifimize sıcak bakılmadı ve 2 yıl önce kabul görmedi. Bugün yeniden gündeme getiriliyor. Adalet Bakanı, istinaf mahkemelerinin mart ayında faaliyete geçeceğini söyledi. İstinaflar faaliyete geçtiğinde Yargıtay’ın iş yükü azalır. Sorunun çözülmesi ise 3-5 yıldan önce olmaz.

İnsan gücünü aşıyor

Yargıtay kurulduğunda 5 olan daire sayısı bugün 32. Ben hiçbir yerde bu kadar geniş kapsamlı bir yüksek mahkeme görmedim. Dünyada 250 üyeli Yargıtay yok. Ama daire kurmak sorunlara köklü çözüm getirmez. Bugün 6 daire kurulur, iş yükü arttığında yeni daire kurmak zorunluluğu doğar. Talebimiz yok demiyorum, ama artık yeni daire kurmak bu sorunu çözmeye yetmez. Çok büyük sıkıntı içindeyiz. Her şeye rağmen yasal koşulları zorlayarak, iki üç heyet yaparak, 250 arkadaşımız büyük bir özveriyle bu iş yükünün üstesinden gelmeye çalışıyor. Ama artık insan gücünü çok aşan bir durum olduğu için yetiştirmek mümkün değil. Anayasa Mahkemesi 2 bin lira sınırını iptal etti. Bütün dosyalar temyize geliyor. İstinaflar faaliyete geçince muslukları kısmış olacağız, dosya sayısı azalacak. İstinaf Mahkemeleri davalar için süzgeç olacak. Sadece çok önemli dosyalar Yargıtay’a gelecek. Şimdi ‘temyiz mahkemesi’ gibi çalışıyoruz, o zaman ‘Yüksek Mahkeme’ olacağız. Raporlarımızda, ikili görüşmelerimizde bunları dile getirdik, maalesef önlem alınmakta çok geç kalındı.”

Yargıtay’da kritik toplantı

YARGITAY Birinci Başkanlık Kurulu, dün, Başkan Hasan Gerçeker’in yurt dışından dönmesinden sonra kritik bir gündemle toplandı. Kurul, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın görevdeki bazı isimlerle adı geçen Yargıtay emekli Daire Başkanı H.E.’ye soruşturma açılıp açılmayacağını değerlendirmek üzere bir araya geldi. Ancak, kurul incelemeyi tamamlayamadı. İstanbul Dünya Ticaret Merkezi’ne ilişkin tahliye davalarında verilen kararın usulsüz olduğu ve “yerel mahkemelerden Yargıtay’a kadar avukatlar aracılığıyla rüşvetle kararlar alındığı” iddiasıyla Adalet Bakanlığı’nın başlattığı soruşturma kapsamında operasyon yapılıp, bir Yargıtay emekli daire başkanı tutuklanmıştı. Yargıtay o dönemde görevde olan emekli Daire Başkanı H.E. hakkında geçen nisan ayında ön soruşturma için muhakkik (soruşturmacı) görevlendirildi. H.E. de Gerçeker’e gidip, iddiaların soruşturulmasını istemişti. Bu kapsamda muhakkik H.E.’nin ifadesine başvurmuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!