2 PKK’lıyı verdik El Kaide’liyi verin

Güncelleme Tarihi:

2 PKK’lıyı verdik El Kaide’liyi verin
Oluşturulma Tarihi: Kasım 30, 2007 00:00

Kırmızı bültenle aranan, biri polis toplam 9 kişinin katili 2 PKK’lı teröristin, Alman makamlarınca eylül ve kasım aylarında Türkiye’ye iade edildiği açıklandı. Almanya Büyükelçisi, kendilerinin de Kasım ayında Konya’da operasyonla yakalanan terör örgütü El Kaide üyesi, Alman vatandaşı Atilla Selek’in iadesini istediklerini açıkladı.

ALMANYA’nın, teröre karşı başlatılan işbirliği çerçevesinde, Türk Adalet Bakanlığı’nın kırmızı bültenle aradığı PKK üyesi Mehmet İltaş ve Mehmet Eşref Kızılay’ı yakalayıp Türkiye’ye iade ettiği ortaya çıktı. Almanya’nın Ankara Büyükelçisi Eckart Cuntz, "Biz de Konya’da yakalanan İslamcı teröristin iadesini istiyoruz" derken, son 10 yılda AB ülkelerinden terör zanlısı sadece 10 kişiyi alabilen Türkiye, şimdi El Kaide tutuklusu için Almanya’nın talebini inceliyor. Adalet Bakanlığı, dün, İltaş’ın 19 Eylül’de, Kızılay’ın 23 Kasım’da Türkiye’ye getirilerek Sincan F Tipi Cezaevi’ne konulduklarını açıkladı.

1998’DE REDDEDİLMİŞTİ Türkiye’de terör eylemleri gerçekleştirdikten sonra yurtdışına kaçan terör örgütü mensuplarının iadelerinin sağlanması yönünde yoğun çaba ve diplomatik girişimlerinin olumlu sonuçlar vermeye başladığı belirtilen açıklamada şöyle denildi: "Genç İlçesi Jandarma Bölüm Komutanlığı’nın 1991 yılında silahla taranması ve köy minibüsüne silahlı saldırı sonucu 8 kişinin ölmesi, 4 kişinin yaralanması suçlarından dolayı uluslararası düzeyde kırmızı bültenle aranan PKK terör örgütü üyesi Mehmet İltaş, Almanya’da yakalandı. Türkiye’nin talebi kabul edilerek 19 Eylül’de Türkiye’ye gönderildi. 27 Kasım 1991’de bir polis memurunun öldürülmesi suçundan uluslararası düzeyde kırmızı bültenle aranan terör örgütü PKK üyesi Mehmet Eşref Kızılay da, 13 Mart 2007’de Siegen’de yakalandı. Türkiye’nin iade talebinin kabulü üzerine, 23 Kasım 2007 tarihinde yurda getirildi. Kızılay, daha önce 14 Nisan 1998’de Almanya Ingelheim’de Türkiye’ye iadesi amacıyla tutuklanmış, ancak Türkiye’nin iade talebi, o tarihte ölüm cezası yürürlükte olduğu için reddedilmişti."

INTERPOL ARIYORDU Çeşitli temaslar için Diyarbakır’da bulunan Almanya’nın Ankara Büyükelçisi Eckart Cuntz ise, İltaş ve Kızılay’ın Almanya’da yakalanıp Türkiye’ye iade edilmesi ile ilgili Anadolu Ajansı’na şunları söyledi: "İki ülkenin emniyet teşkilatları, İslamcı ve bölücü terör örgütleriyle mücadelede birlikte çalışıyorlar. Türkiye’de birkaç hafta önce İslamcı örgüte mensup biri yakalandı. Şu anda Konya’da tutuluyor. Türkiye’den, bu İslamcı örgüt üyesinin iadesini talep ettik. Bu talep şu anda Türk makamlarınca inceleniyor."

Terör örgütü El Kaide’ye katılmak ve bombalama eylemlerine hazırlık yapmak suçlamasıyla Emniyet Genel Müdürlüğü Interpol Europol Sirene Dairesi Başkanlığı’nca aranan Alman vatandaşı Atilla Selek (22), 7 Kasım 2007 tarihinde Konya’da gerçekleştirilen operasyonda yakalanmıştı.

205 TERÖRİSTİ İSTEDİK

Adalet Bakanlığı yetkililerinden alınan bilgiye göre, son 10 yıl içinde aralarında PKK’lıların da bulunduğu sadece 10 kişinin iadesi sağlanabildi. Türkiye’nin aralarında PKK’lıların da bulunduğu 43 terör suçlusu ile ilgili AB ülkelerinden iade talebi sürüyor. Son 10 yılda terör suçlarından iade talebinde bulunduğumuz toplam kişi sayısı ise tam 205. Bunlardan 107’si ile ilgili iade talebi reddedildi.

İki hava üssünü bombalayacaktı
/images/100/0x0/55eac51ef018fbb8f89594cc


ALMANYA’da geçtiğimiz Eylül ayında Frankfurt Havalimanı ile Ramstein Hava Üssü’ne yönelik, terör örgütü El Kaide bağlantılı bombalı eylemlerini engelleyen Interpol, soruşturma çerçevesinde ’Muaz’ kod adlı Atilla Selek’in (22) ismine ulaştı. Saldırılarda kilit isim olduğu belirlenen Almanya vatandaşı Selek’in, daha önce El Kaide ile bağlantılı olduğu iddiasıyla Almanya’da yargılandığı, ancak delil yetersizliğinden bırakıldığı anlaşıldı. Selek’in serbest kaldıktan sonra Türkiye’ye geldiği belirlenince, Alman makamları yakalanması için Türkiye’den yardım istedi. Emniyet Genel Müdürlüğü, durumu Konya Emniyeti’ne bildirdi. Selek’in, Selçuklu İlçesi Akıncılar Mahallesi’nde bir evde olduğunu tespit edildi. Konya polisi, 7 Kasım’da bir operasyonla Selek’i kaldığı evde yakaladı. Almanya’nın Ulm Kenti’nde doğan Selek, geçen yıl Haziran ayında Pakistan’a gitmiş, aynı yıl Aralık ayında Almanya’daki Ramstein adlı ABD üssünü gözetlerken yakalanmıştı. Yakalandığı sırada, Selek’in yanında Alman Der Spiegel dergisinin muhabiri Holger Ulrich Stark vardı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!