Güncelleme Tarihi:
Yargıtay 9. Ceza Dairesi'ndeki temyiz duruşmasına, sanıklardan Sair Nedim ve Yasemin Aydoğan ile avukatları katıldı.
Sanıklar Aydoğan ve Nedim, gözaltında işkence gördüklerini, DYP İzmir il binasını işgal etmediklerini, sadece basın açıklaması yaptıklarını söylediler. Sanıklar, hükme esas alınan "pankart asma" eylemi nedeniyle yargılandıkları davada beraat ettiklerini, mahkumiyetlerini gerektiren hiçbir maddi delilin dosyada bulunmadığını savunarak, yerel mahkemenin haklarında verdiği hükmün bozulmasını istediler.
Sanık avukatları Ayşe Kuru, Suat Çetinkaya ve Fikret İlkiz de ifadelerin işkence altında alındığını, müvekkillerinin mahkumiyetini gerektiren maddi delil bulunmadığını, sanıkların "susma haklarını" kullanmalarının örgüt üyeliği için yeterli kanıt olarak kabul edildiğini belirttiler.
DYP il binasında "Gazi Mahallesi olayları"nı protesto için basın açıklaması yapıldığını, saldırı ve zor kullanma olmadığını, "hatta DYP yöneticilerinin sanıklara çay ısmarladığını" ileri süren avukatlar, DYP'nin, bu konuda herhangi bir şikayette bulunmadığını ifade ettiler.
Sanıklarda herhangi bir silah ele geçirilmediğini, örgüt üyeliğini kanıtlayan maddi bir delilin bulunmadığını söyleyen avukatlar, "Bunlar 1995 yılında lise ve üniversitede okuyan öğrencilerdi. Hehangi bir eyleme katılmamışlardır. Katıldıkları iddia edilen eylemlerle ilgili açılan davalarda beraat etmişlerdir. Bunlar, hüküm kurulurken hiç dikkate alınmamıştır" dediler.
Sanık avukatları, İzmir DGM'nin kararının esastan bozulmasını, tutuklu sanıkların da tahliyesini talep ettiler.
Yargıtay 9. Ceza Dairesi, temyiz incelemesine ilişkin kararını daha sonra açıklayacak.
İki kez bozuldu
İzmir Emniyet Müdürlüğü'nce, DYP İzmir il binasının işgal edildiği gerekçesiyle 1995 yılında yapılan operasyonlarda, aralarında lise ve üniversite öğrencilerinin de bulunduğu 14 kişi, yasadışı DHKP-C örgütü üyesi oldukları gerekçesiyle gözaltına alınmışlardı
İzmir DGM, bu öğrenciler hakkında açılan dava sonunda, Sami Güvercin'i 15 yıl, Mehmet Göcekli'yi 14 yıl 7 ay, Enis Aras, Ümit Kanlı, Tamer Çadırcı, Barış Yıldırım ve Ayten Anlaş'ı 12 yıl 6'şar ay, Alev Özcan ve Sinan Doğan'ı 8 yıl 4'er ay, Rıza Doğru'yu 10 yıl, Sair Nedim'i 3 yıl 9 ay, Şenay Kaplan, Yasemin Aydoğan ve Mahir Biçici"yi de 2 yıl 6'şar ay hapis cezasına çarptırmıştı.
İzmir DGM'nin aynı yönde daha önce verdiği iki karar, Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nce "eksik soruşturma" gerekçe gösterilerek bozulmuştu.