2 kişide deri şarbonu teşhisi kesinleşti

Güncelleme Tarihi:

2 kişide deri şarbonu teşhisi kesinleşti
Oluşturulma Tarihi: Eylül 06, 2007 14:32

KOCAELİ'nin Gebze İlçesi Dilovası Beldesi'nde ağılda beslenen ve hastalanınca 2'si kesilip eti mahalle sakinlerine dağıtılan yedirilen, 5'i ölen, 2'si ise kaybolan ineklerin şarbonlu çıkması ardından tedavi altına alınan 8 kişiden 2'sinde ‘deri şarbonu' olduğu kesinleşti.

Haberin Devamı

Dilovası Beldesi Turgut Özal Mahallesi'nde oturan ve evlerinin altındaki ağılda 17 büyükbaş hayvan beyleyen Mahmut Bakaçhan'ın inekleri 23 Ağustos'ta hastalanmaya başladı. Bakaçhan, hayvanlardan 2'sini kesip etini mahalle sakinlerine dağıttı. İneklerden 5'i ölürken, kalan 2'si otladıkları çayırlıktan kayboldu. Mehmet Bakaçhan, bir süre sonra ellerindeki kesik yerlerde mantara benzer yaralar oluştuğunu farkedince durumu belediyeye ve diğer ilgililere bildirdi. Tarım İl Müdürlüğü'nden gelen veterilerlerin yaptığı tesbit sonucu, hayvanlarda şarbona olduğu anlaşıldı.
Bunun üzerine bölge karantina altına alındı. Kocaeli Sağlık Müdürlüğü ve Tarım İl Müdürlüğü ekipleri bölgede yaşayanlarda ve ağıllarda beslenen hayvanlarda aralıksız olarak kontrole başladı. 8 kişi deri şarbonu hastalığı şüphesiyle tedavi altına alındı. Laboratuvar incelemelerinde bunlardan 2'sinde hastalık olduğu hisi kesinleşti.

Haberin Devamı

2 KİŞİ’DE HASTALIK KESİNLEŞTİ

Kocaeli İl Sağlık Müdürü Dr. Hasan Aydınlıklı, şarbon hastalığının görülmesi ardından incelemelirini aralıksız südürdüklerini belirterek, “1 şarbon şüphesi taşıyan hayvanın öldüğünü tespit ettik. Bölgede etle teması olanların klinik olarak deri şarbonu tanısıyla enfeksiyon hastalıkları uzmanları tarafından incelemeleri sürüyor. 8 vatandaşımıza da deri şarbonu hastalığı nedeniyle tanı kondu. Tedavileri sürüyor. Labaratuvar incelemelerinde bunlardan 2 tanesinde deri şarbonu teşhisi kesinleşti” dedi.

“KAYNAĞI BELLİ OLMAYAN ETLERİ YEMEYİN”

Bölgede karantina önlemlerinin uygulandığını söyleyen Sağlık İl Müdürü Hasan Aydınlık, “Karantina tedbirlerini bölgede uygluyoruz. Yeni bir hayvan ölümü yok. Vatandaş ve bölge halkı herhangi bir endişeye veyrecek ortam yok. Kaynağı belli olmayan, nerede kesildiği belli olmayan etlerin vatandaşlar tarafından alınıp yenilmemesi gerekiyor. Ayrıca ölen hayvanların derisi yüzülmemeli, eti de kesilip satılmamalı. Böyle bir durum kaynaklanığında ise İl sağlık Müdürlüğü ve Tarım İl Müdürlüğü'ne vatandaşlarımız bilgi vermelidir” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!