Güncelleme Tarihi:
DGM Savcılığı, Şemdin Sakık'la ilgili iddianameyi tamamladı. 191 eyleme karıştığı belirlenen Sakık, toplam 238 kişinin ölümünden sorumlu tutuldu. Sakık'ın ölüm listesinde, beşiğinde katledilen 2 günlük bir bebek de bulunuyor.
Kuzey Irak'ta yakalandıktan sonra Türkiye'ye getirilen PKK'nın iki numaralı ismi Şemdin Sakık, DGM Savcılığı'nca hazırlanan iddianamede, 113 vatandaşın öldürüldüğü, 15'i subay 125 askerin şehit edildiği toplam 191 eylemden sorumlu tutuldu. Genelkurmay Başkanlığı'na bağlı Özel Kuvvetler Komutanlığı timlerince Kuzey Irak'ın Dohuk Knti yakınlarında yakalanarak, Türkiye'ye getirilen Şemdin Sakık ve kardeşi Arif Sakık ile ilgili iddianame, Diyarbakır DGM Savcısı Yavuz Şentürk tarafından hazırlandı.
İddianamede, Şemdin Sakık'ın örgüte nasıl katıldığı, Kuzey Irak, Suriye ile Güneydoğu'da sorumluluk aldığı da anlatılarak, 22 Mayıs 1986 tarihinde girdiği bir çatışmada parmağının kopması üzerine kendisine örgüt tarafından ‘‘Parmaksız Zeki’’ kod adının verildiği belirtildi.
APO’NUN SORGUSU
Şemdin Sakık'ın birkaç kez, örgütün başı tarafından özeleştiri için Şam'a çağrıldığı ve burada sorgulandığı ifade edildi. Sorgulamalar sırasında Öcalan'ın Sakık'tan kuşkulanıp, kendisinin yerine geçeceği endişesine kapıldığı belirtilen iddianamede, bu sorgulardan sonra birkaç kez pasifize edildiği de yer aldı.
İddianamede, Sakık'ın 1995 yılında Kuzey Irak'ın Zap Kampı'na geldiği, burada, örgüt lideri tarafından bizzat ‘Merkez Karargah Komutanlığı’na, bir süre sonra da sözde Botan Eyaleti Sorumluluğu'na getirildiği, 1997 yılında da Amanos Dağlarında görevlendirildiği, daha sonra bu bölgeyi izinsiz terk ettiği için örgüt tarafından cezalandırıldığı anlatıldı. Sakık'ın Zap Kampı'na götürüldüğü, burada tutuklandığı, serbest bırakıldıktan sonra 15 Mart 1998 tarihinde kardeşi Arif Sakık ile birlikte kaçarak IKDP güçlerine teslim olduğu belirtildi.
EYLEMLER
İddianamenin eylemler bölümünde, Şemdin Sakık'ın bizzat katıldığı eylemlerle talimat verip yönettiği eylemler, ayrı ayrı anlatıldı. Şemdin Sakık'ın katıldığı en büyük eylemin 24 Mart 1993 tarihinde, Elazığ-Bingöl karayolunun kesilerek durdurulan otobüslerde 33 erin şehit edilip, 3'ü öğretmen 5 vatandaşın öldürülmesi olduğu belirtildi.
Ayrıca, Sakık'ın 29 Temmuz 1989'da Siirt'in Eruh İlçesi Gülburnu Köyü'nde bir eve saldırı düzenleyip, aralarında 2 günlük beşikteki bir bebeğin de olduğu 5 vatandaşın katledilmesi suçunu işlediğine de yer verildi. Sanığın bizzat katıldığı veya yönettiği eylemler arasında yol kesme, adam kaçırıp işkence yapma, öldürme, rayların sökülerek trenlerin nehirlere uçmasına neden olma, okul ve diğer kamu binaları ile iş makinelerini yakma, su deposu, jandarma ve polis karakollarını basma, köprü havaya uçurmanın bulunduğu belirtildi. İddianamede Sakık'ın 191 eylemden 51'ine fiilen katıldığı, diğerlerinden de sorumlu olduğu vurgulandı.
İddianamede, Şemdin Sakık ve Arif Sakık'ın, ‘‘Devletin şahsiyetine karşı cürümleri' içeren TCK'nın 125'in maddesine göre idamla cezalandırılmaları istendi.
238 kişiyi öldürdü
İddianamede, 113 vatandaşın öldürülmesi ve 15'i subay, 125 askerin şehit edilmesi olmak üzere toplam 191 eylem ayrı ayrı anlatıldı. İddianamede eylemlerde hayatlarını kaybeden asker ve sivillerin adları da tek tek belirtildi. İddianamede, Sakık'ın, gerçekleştirildiği tarihlerde büyük üzüntü yaratan ve tepki toplayan eylemlerine de yer verilerek, bunlar arasında, Bingöl'ün Solhan ilçesi kamu lojmanlarına saldırarak, Kaymakam, Cumhuriyet Savcısı, Orman Bölge Şefi ile korumaların öldürülmesi, Elazığ Ferrokrom Tesislerinin basılarak 9 mühendis ile memurun öldürülmesi, Siirt'in Şirvan İlçesi Belediye Başkanı ile oğlunun öldürülmesi eylemleri de bulunduğu kaydedildi.