Erdoğan PAÇİN - Erdem ÖZCAN - Süleyman ÖZAYDIN, DHA
Oluşturulma Tarihi: Ekim 11, 2005 00:00
Manyas Kriz Masası’ndan sorumlu olan Balıkesir Vali Vekili Halil Yavuz Kaya, Kızıksa’da bazı insanların, itlaf edilmemesi için kanatlı hayvanlarını kesip, yemek istediği veya buzdolabında sakladığı şeklinde duyum aldıklarını belirterek, ‘Sakın yapmayın’ diye uyardı. ‘Tehlike basit değil. Devlet olarak tedbir alıyoruz. Buna yöre halkının da katkı sağlaması gerekir. Aksi halde iş işten geçmiş olur’ diyerek, vatandaşları uyaran Kaya, Kızaksa’da 3 kilometrelik arazide bulunan kanatlı tüm hayvanların itlaf edileceğini, bunun kaçınılmaz olduğunu kaydetti.
İzmir Bornova’daki Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü Tavuk Hastalıkları Teşhis Laboratuvarı’nda yapılan tahlillerde, hayvanların ölüm nedeninin, ‘kuş gribi’ olduğunun belirlendiğini belirten Kaya, ‘Bölgede karantina uygulamasına devam ediyoruz. Herkesin buna riayet göstermesini istiyoruz. Basından da ayrıca destek bekliyoruz’ dedi.
AV HAYVANINI PİŞİRİP YİYİN
Yetkililer, kümes hayvanlarının tüketilmesi sırasında dikkat edilecek hususları şöyle açıkladı:
Entegre tesislerde pastörizasyon işleminden geçirilerek ambalajlanan ürünlerde sakınca yok.
Tüketilecek et ürünlerinin en az 2 dakika 75-80 derecelik pişirme işleminden geçirilmeli.
Piliç veya hindi bütün olarak pişiriliyorsa, iç kısımları bu ısıya ulaşılmama ihtimaline karşı yenmemeli.
Sahanda yumurta gereken ısıya ulaşmadığı için sakıncalı. Kaynatılan ve katı pişirilen yumurtada risk yok.
Virüs, hayvanların bağırsaklarında ürediği için hijyenik şartlarda kesilip temizlenmiş ürünler tercih edilmeli.
Virüs buzdolabında 35 gün yaşıyor. Derin dondurucuda ölmüyor. ‘
Buzluğa, derin dondurucuya koydum, ölmüştür’ dememek gerekiyor.
Kümes hayvanlarının canlı alıp kesilip yolunması hastalık riski oluşturuyor.
Her türlü kanatlı av hayvanı ve domuz, taşıyıcı olduğu için iyi pişirilmeden tüketilmemeli.
1 kişi hastaneye başvurdu
Manyas Devlet Hastanesi’ne, Kızıksa’da yaşayan ve kuş gribinden etkilendiğinden şüphelenen bir kişi müracaat etti. Kimliği açıklanmayan bu kişinin kan tahlilleri yapıldı. Hastane Başhekimi Atilla Balkancı, Kızıksa’dan gelen hastalara özel ilgi gösterdiklerini belirtip, bu kişinin rahatsızlığının yapılacak tahlillerden sonra netlik kazanacağını bildirdi.
Saklayana 2 bin YTL ceza var
KUŞ gribinin ortaya çıktığı Kızaksa Beldesi’nde vatandaşların, besledikleri tavuk, hindi, kaz ve kuş gibi hayvanları bildirmeleri için çağrı yapıldı. Anonsta, kanatlı hayvanları saklayan ailelere, 2 bin YTL para cezası yazılacağı ve 6 aya kadar hapis cezasıyla yargılanabilecekleri belirtildi. Balıkesir Vali Vekili Halil Yavuz Kaya da Kızıksa bölgesinin bugünden itibaren tamamen dezenfekte edileceğini, uçak bulunması halinde dezenfekte işleminin havadan yapılacağını bildirdi.
Türkiye’de kuş gribi kesin değil
DÜNYA Hayvan Sağlığı Örgütü Başkan Yardımcısı Jean-Luc Angot, ’Türkiye ve Romanya’da görülen kuş gribi virüsleri henüz tanımlanmadı. Bu virüslerin Asya kökenli H5N1 tipi virüs olup olmadığının bilinmiyor. Örnekler İngiltere’de bir laboratuvara gönderildi, sonuçları bekliyoruz’ dedi. AB Komisyonu’nun Sağlık ve Tüketiciyi Korumadan Sorumlu üyesi Markos Kipriyanu da Türkiye’deki virüs hakkınd abilgileri olmadığını söyledi. AB, virüsün tanımlanması için yapılan testlerin belli olmasından sonra Türkiye ve Romanya’ya yönelik ek yaptırımlar için karar verecekler.
Karantina temizliğiKUŞ gribi virüsünün çıkması nedeniyle karantina ilan edilen Manyas İlçesi’ne bağlı Kızıksa Beldesi’ne giriş çıkışlar sıkı kontrole alındı. Beldeye giriş-çıkış yapan bütün araçlar, virüsün başka
bölgelere yayılmaması için görevliler tarafından baştan aşağı özel kimyasallarla dezenfekte ediliyor.
Büyütmeyin, salgın yok üretici zararını alacak
TÜRKİYE’yi sarsan
‘Kuş gribi’ olayı Bakanlar Kurulu’nda masaya yatırıldı. Hükümet, olayın büyütülmemesini isteyerek vatandaşa ‘
Rahat olun’ çağrısı yaparken üreticinin itlaf zararının da karşılanacağını açıkladı. Başbakan
Tayyip Erdoğan başkanlığında dün yapılan Bakanlar Kurulu’na bilgi veren Tarım Bakanı
Mehdi Eker, Balıkesir’deki alanın bitişiğinin askeri bölge ve atış alanı olması nedeniyle yoğun yerleşim birimi bulunmadığını söyledi. Geçen Cuma akşamı hastalığın Tavuk Vebası (Kuş Gribi) ve H5 tipi olduğunun belirlendiğini söyleyen
Eker, alınan önlemleri ve karantinayı anlattı. Sağlık Bakanı
Recep Akdağ da, Türkiye genelinde hiç kimsede kuş gribi vakasına rastlanmadığını bildirdi.
Toplantı sonrası açıklama yapan Hükümet Sözcüsü
Cemil Çiçek, Türkiye genelinden kendilerine kuş gribine ilişkin herhangi bir vakaya ulaşılmadığını açıkladı.
Çiçek şöyle dedi: ‘
Sadece o bölge içinde meydana gelmiştir. Vatandaşlarımızın bu konuda rahat olması gerekir. Olay vuku bulur bulmaz Tarım ve Sağlık Bakanlığı gerekli tedbirleri almışlardır.’
Çiçek, üreticilerin zararlarının karşılanması konusunda Bakanlar Kurulu’nun prensip kararı aldığını da açıkladı. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, itlaf edilen 2 bin 500 hindi için 60 bin YTL ödenek çıkardı. Manyas’taki hesaba aktarılan para için Tarım İl Müdürlüğü’nde çalışma başlatıldı.