2 dakika 40 saniyede 14 pizza

Güncelleme Tarihi:

2 dakika 40 saniyede 14 pizza
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 01, 1999 00:00

Haberin Devamı

Domino's ustaları en hızlı pizza yarışının finalinde ışık hızına ulaştı

Miami'de, 17 pizza ustası, en kısa sürede 14 adet pizza hamuru açıp, bu hamurları soslamak için yarıştı. Hamurların havada uçuştuğu, ortalığı undan bir bulutun kapladığı hız denemesinin finalinde; aşk, heyecan ve gözyaşı vardı...

Dünyanın dört bir yanından gelen 3 bin pizza delisiyle birlikte, memleket gerçeklerinden tamamen kopuk bir vaziyette (bkz. seçim sonuçları: DSP birinci, MHP ikinci, FP üçüncü partiymiş. Bir hafta bırakmaya gelmiyor memleketi) Miami'de bir hafta. Domino's Pizza'nın bu yıl 18'incisini organize ettiği Dünya Hızlı Pizza Hazırlama Yarışması'nın finalinde, seçim heyecanı yerine suni bir heyecan peşindeyiz. Kurulduğu 1960 yılından bu yana temel felsefesini sürat ve mükemmellik üzerine kuran Domino's Pizza camiası bu yarışı Domino's'un bir özeti olarak görüyor. Amaç hızlı bir şekilde kaliteli ve düzgün pizzalar yaratmak. Birinciye 5000, ikinciye 2500, üçüncüye de 1000 dolar ödül var.

ISINMA HAREKETLERİ

ABD'den 15, Japonya'dan ve İngiltere'den de birer finalist 6 büyük, 8 orta boy pizza hamurunu ‘‘düzgün’’ bir şekilde açıp, soslamak üzere amansız bir yarışa girişiyor. Bu tırnak içindeki düzgünden kasıt Domino's standartları. Kenarlar hafif yüksek olacak, hamurda delik bulunmayacak, çok düzgün açılmış olacak ve tabii ki sosu da homojen vaziyette hamur yüzeyine yayılacak. Eğer bu koşullara uygun değilse, uygun hale gelene kadar uğraşılacak. Bunu kim mi sağlayacak? Yarışmacının kafasının hemen üstünde ‘‘Ortada sos fazla... Yanlara yay... Hamur delindi, hamuuuur... Ortalar iyi ama yanlar ı-ıh!’’ şeklinde ‘‘vır vır’’ konuşan iki hakem. İnsan tabii ki önce içinden şöyle sağlam bir ‘‘Eeeee, n'olucak ki’’ diyor. Ama olay başlayınca fikriniz değişiyor.

Bir kere başta yarışmacılar olmak üzere herkes inanılmaz eğleniyor. Kimisi yarışa başlamadan önce tuhaf ısınma hareketleri yapıyor, kimisi gözlerini uzaklara dikip sessiz bir şekilde konsantre olmaya çalışıyor, kimi elinde bir kola kutusu onu sıkıştırıp duruyor filan.

17 finalist, en kötü dereceden, en iyiye doğru teker teker sahne alıyor. İlk iki yarışmacı uluslararası yarışmanın galipleri olan İngiliz ve Japon ustalar. Onların dereceleri, deneyimli ABD'li ustalara göre bir hayli düşük. Yani biraz fasulyeden yarışıyorlar. Ancak Japon Yoichi Fujino'nun 3 dakika 54 saniyelik derecesiyle ABD'li Robert Strickland'i (3 dakika 58 saniye) geçmesi olay yaratıyor. Hatta arkadaşları Robert'la ‘‘Yuuuh! Japon'a geçildin’’ şeklinde dalga geçiyorlar.

AFERİN NATALIE

Yarışın bir diğer takdire şayan ustası da Natalie Haydon. Erkek egemen pizza toplumunda finallere katılması Domino's camiasının kadınları arasında biraz feminist bir rüzgar estiriyor. Natalie de kitlesini utandırmamak için dişini sıkıyor 3 dakika 13 saniyede 14 pizzayı hallediyor ve 7'nci olarak hakiki bir başarıya imza atıyor. Aferin Natalie!

Yarışma ilerledikçe havadaki un bulutu da kesif bir hal almaya başlıyor. 12 yıldır finallere katılan Chris Pisciotta'nın 2 dakika 41 saniye 96 saliselik derecesi heyecan yaratıyor. Çünkü bu yeni bir dünya rekoru anlamına geliyor. Daha dört finalist var sırada. Dünya rekorunun kırılmış olması haliyle stres yaratıyor kalan arkadaşlarda. 20 dakika öncesine kadar rekorun sahibi olan Raymond Genusa ve geçen yılın birincisi Chris Witting stresten kopacak duruma geliyorlar.

Raymond Genusa, Mart ayında 2 dakika 47 saniyede 14 pizza açarak dünya rekorunu kırmış, 1992'de şampiyon olmuş, hayatını hızlı pizza yapımına adamış biri. Geçen yılın birincisi Chris Witting de 7 yıldır bu yola baş koymuş, sürekli antrenman yapan, bu antrenmanlarda 150 civarında pizza açmadan durmayan bir usta. Witting geçen yıl birinci olduktan sonra Jay Leno'nun programında yaptığı şovla ününü dünyaya da taşıdığı için ayrıca bir havalı. Sürekli kola içiyor. Böyle de tuhaf bir uğuru var yani.

Sıra Raymond Genusa'ya geldiğinde nefesler tutuluyor ve Genusa çalışmaya başlıyor. Ellerini görmek mümkün değil. Tutulan nefesler bırakıldığında kronometre 2 dakika 40 saniye 84 salise. Yani yeni dünya rekoru. Sadece 88 salise farkla Genusa yeni bir rekor kırıyor. Geçen yılın şampiyonu Witting elinden geleni yapıyor, 2 dakika 44 saniyede 14 pizzayı adam ediyor ama yeterli olmuyor. Birinci Raymond Genusa, Domino'sun yeni dünya şampiyonu oluyor...

Domino's Türkiye'ye 2 ödül

ABD dışında 65 ülkede birden franchise yöntemiyle 6219 dükkanlık dev bir zincir oluşturan Domino's Pizza'nın 3 bin çalışanı elbette pizza yarışması düzenlemek için Miami'ye toplanmadı. Şirketin efsane lideri Thomas S Monaghan'ın geçen Aralık ayında hisselerinin yüzde 93'ünü Bain Capital Inc'e devretmesinin ardından Domino's camiası ilk kez bir araya geldi. Monaghan'a veda edildi. Yeni CEO (Yönetim Kurulu Başkanı) David Brandon'a merhaba denildi.

80 küsur aday arasından seçilen Brandon, çok başarılı bir işadamı. Yeni Yönetim Kurulu Başkanı, son olarak aile şirketini 75 işçi ve 30 milyon dolarlık bir ciroyla alıp, 1300 işçi çalıştıran ve 2 milyar dolar ciroya ulaştırmış bir dahi. ABD'de pizza sektöründe kıran kırana bir mücadele var. Brandon da mücadeleyi seviyor. Brandon, Miami'deki toplantıda şirketin yeni sloganını da açıkladı: ‘‘Kill Your Enemies’’ (Düşmanlarını Öldür).

Domino's'un efsane patronu Thomas S. Monaghan'a bir veda toplantısı düzenlendi. Televizyon şovu gibi gerçekleştirilen toplantıya sürpriz konuklar ve Monaghan'ın çalışma arkadaşları katıldı. Bir asker disipliniyle çalışan ve elemanlarından da disiplinli olmalarını bekleyen Monaghan bu toplantının en eğlenen kişisi oldu. Monaghan'dan sonra kuralları yumuşatan şirket çalışanlarının rahat kıyafetlerini gören Monaghan, sık sık ‘‘Benim zamanımda olsaydı, böyle olmazdı...’’ esprileri yaptı.

Domino's'un yeni stratejileri belirlenirken, geçen dönemin başarılı yöneticileri de ödüllendirildi. Domino's Türkiye'de iki ödül kazandı. Satışlarını artıran ve dükkan sayısını fazlalaştıran Domino's Türkiye'nin Genel Müdürü Aslan Saranga ödülleri, düzenlenen bir törenle aldı.

ABD dışında Domino's'un piyasada olduğu ülkeler arasında Meksika, Japonya, Türkiye, Avustralya ve İzlanda en başarılı ülkeler olarak gözüküyor. En ilginç olanı da İzlanda'nın durumu. 273 bin kişilik nüfusa sahip olan İzlanda'da yılda 200 bin pizza satılmasını hiç kimse tam olarak açıklayamıyor.

Bir de denizcilerin durumu ilginç. Jacksonville'deki bir askeri üste görev yapan denizciler, bir yıl içinde 2 milyon dolarlık pizza siparişinde bulunmuşlar. Bu ABD'de en fazla iş yapan Domino's restoranı...

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!