2 bin 500 yıl önceki teknikle fotoğraf çektiler

Güncelleme Tarihi:

2 bin 500 yıl önceki teknikle fotoğraf çektiler
Oluşturulma Tarihi: Ocak 09, 2011 12:46

Adana Buhara İlköğretim Okulu’nda eğitim gören 10 yaşındaki 24 öğrenci, Milattan Önce (M.Ö.) 5’inci yüzyıldan beri bilinen ve ilk kez 1850’de bugünkü anlamda fotoğraf elde edilmesini sağlayan iğne deliğinden sızan ışık (Pinhole) yöntemiyle fotoğraf çekti. Küçük öğrencilerin fotoğrafları büyük beğeni topladı.

Haberin Devamı

İŞTE 2 BİN 500 YILLIK TEKNİKLE ÇEKİLEN FOTOĞRAFLAR

Küçük öğrenciler için fotoğraf serüveni, sınıf öğretmeni Özlem Bozdemir’in velilerden öğrencilerin gelişimi için proje istemesiyle başladı. Velilerden Müge Köstem’in, çocukların fotoğraf çekerek deşarj olacağı yönündeki, ’Geçmişin İzinde Geleceğin Peşinde’ projesi beğenildi. Tüm çocukların fotoğraf makinesine sahip olmadığının göz önünde bulundurulmasıyla proje farklı boyut kazandı. Proje ekibi, Pinhole yöntemiyle ilgili farklı projelerde yer alan Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeni Nuri Gürdil’in de desteğini aldı.

KONSERVE KUTULARINDAN FOTOĞRAF MAKİNESİ

Bir yılı aşkın süre Gürdil’den teorik ve uygulamalı eğitimler alan 24 öğrenci, anne ve babalarının yardımıyla konserve kutularından imal fotoğraf makineleriyle sokaklara çıktı. Tarihi mekanları fotoğraflayan öğrencilerin çalışmaları büyük beğeni kazandı. Öğrencilerin 75 eserden oluşan 21 Ocak’a kadar izlenebilecek sergisi Adana Kültür Sanat Merkezi’nde açılırken, katımcılar ’pinhole’ yöntemiyle başarılı çalışmalara imza atan çocukları tek tek kutladı.

Haberin Devamı

Öğretmen Özlem Bozdemir, çocukların kaynaşması, paylaşmayı öğrenmesi için veli projelerinin çok önemli olduğunu belirterek şunları söyledi:

"Öğrencilerime baktığımda geleceğin üst düzey yöneticilerini görüyorum. Onlara daha iyi bir gelecek sunmak ve hayata karşı sağlam duruşlarının olması için velilerimizle birlikte projeler üretiyoruz. ’Geçmişin İzinden Geleceğin Peşinde’ projesi de bu şekilde gerçekleşti. Projemize destek veren başka Adana Valimiz İlhan Atış olmak üzere herkese teşekkür ediyoruz."

’PAHALI MAKİNEDEN ÇOK AKIL GEREKLİ’

Bir yılı aşkın süre öğrencileri çalıştıran Nuri Gürdil ise projenin fotoğrafın dışında da anlamlar taşıdığını bildirdi. Projenin sadece fotoğraf projesi olmadığını kaydeden Gürdil, şöyle konuştu:

"Küçük fotoğrafçılar, konserve kutularından el yapımı karanlık kutu (Camera Obscuraları) ile fotoğrafı çekenin makine değil, yaratıcılık olduğunu vurgulayarak, fotoğraf için pahalı makinelerden çok, akıl ve özveriye gereksinim olduğunu kanıtladı. Öğrenciler, iğne deliği tekniğiyle sonsuz alan derinliği, uzatılmış perspektifler ve uzun pozlama süreleri kullanarak daha yaratıcı, ilginç ve gerçeküstü görüntüler elde etti. Projenin yaygınlaştırılmasıyla daha fazla öğrenci bu zevki tadabilir."

Haberin Devamı

PİNHOLE NEDİR?

İngilizce’de ’Pinhole’ iğne deliği anlamına gelir, teknik olarak da iğne deliğinden sızan ışığı ifade eder. Fotoğraf literatüründe karanlık oda ya da karanlık kutu (camera obscura) adıyla anılan fotoğraf tekniği oldukça basit bir ilkeye dayanır. Söz konusu ilke, bugünkü bilgilerimize göre, yaklaşık olarak M.Ö. 5. yüzyıldan beri bilinmektedir. Tekniği kullanan isimler, Mo Ti, Aristo, İbn Al-Haytam, Leonardo da Vinci, Paolo Toscanelli, Gemma Frisius, Sir David Brewster, Crookes, Spiler, Abney’dir. Karanlık oda/kutu fotoğrafı, objektifsiz fotoğraftır. Bilinen fotoğraf makinelerindeki objektiflerin yerini, 0.25-1 mm çapındaki bir delik alır. Işık bu delikten geçer ve karanlık ortam sağlayan kameranın içinde bulunan ışığa duyarlı yüzey (film) üzerinde bir görüntü oluşturur. Bu teknik için kullanılan kameralar küçük ya da büyük olabilir. Basit bir ilke olarak, ışık geçirmeyen her kapalı ortam, bir iğne deliğinden sızan ışıkla camera obscuraya dönüşebilir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!