192 eser yok oldu

Güncelleme Tarihi:

192 eser yok oldu
Oluşturulma Tarihi: Nisan 15, 1999 00:00

Haberin Devamı

Mimar Sinan'ın eserlerinin bugünkü durumu tam manasıyla içler acısı

ÇEKÜL Vakfı tarafından hazırlanan Mimar Sinan'ın eserlerinin bugünkü durumunu gösteren rapora göre İstanbul'daki 342 eserden sadece 142'si bugüne kaldı.

Mimar Sinan'ın eserlerini koruma altına almak amacıyla İstanbul'daki ÇEKÜL (Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma) Vakfı tarafından başlatılan ‘‘Sinan'a Saygı Kampanyası’’nın ilk inceleme raporu tamamlandı. Tezkerelerde kayıtlı olan 472 Sinan yapısının illere göre dağılımının da yer aldığı incelemenin sonucuna göre eserlerin 203'ü ayakta kalırken, 192'si yok oldu. Kalanlardan bugüne kadar herhangi bir onarım gören eser sayısı 44, yıkılan yapıların sayısı ise 23. İstanbul'daki 342 eserden de 142'si bugüne ulaştı. Ama 151'i yok oldu, 8'i yıkık, 36'sı ise onarım görmüş.

‘‘Sinan'ın Eserleri Koruma Altına Alınıyor’’ başlıklı haberimizden sonra, bazı kurumların harekete geçtiğini söyleyen Vakıf Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen, ‘‘Sayıları çok olmamakla birlikte gelen istekleri değerlendiriyoruz. Yıllar sürecek bir girişimin başındayız. Başta Kültür Bakanlığı olmak üzere değişik kurum ve kuruluşlar, 1999 yılı programlarını Osmanlı kavramı çerçevesinde yeniden gözden geçirmeye, birikimlerini bu başlık altında değerlendirmeye başladılar’’ dedi.

Sinan gezileri

Sözen, kampanyanın yıllarca sürecek bir koruma politikasının başlangıcı olduğunun altını çizdikten sonra yapılan çalışmaları şöyle anlattı: ‘‘ÇEKÜL Vakfı bünyesinde kurulmaya başlanan Eşgüdüm Merkezi, yapılan çalışmaları tek merkezden sürekli olarak takip etme amacında. Kampanyanın ilk aşamasında üniversitelerle temasa geçmeyi uygun gördük. İlk amacımız yapıların yerlerini, durumunu, mülkiyet sahibi olan kurumları tespit edebilmek. Bu nedenle önce üniversitelerle temasa geçtik. Bu çerçevede çalışmalara başlandı. Eserler tek tek incelenerek bağlı oldukları illerde fotoğraf ve video kayıtlarıyla birlikte toplanacak. Bu çalışmanın sonucu önümüzdeki günlerde kamuoyuna da açıklanacak. Sonra da bakım, onarım ve aydınlatma çalışmaları yapılacak.’’

Sözen, kampanyanın geniş kitlelere yayılması amacıyla 2 Mayıs'tan itibaren İstanbul'da Sinan gezileri başlatılacağını da söyleyerek, ‘‘Katılanlar Sinan yapılarının içinde bulunduğu koşulları görebilecek. Bu geziler daha sonra Trakya ve Anadolu'da da sürdürülecek’’ dedi.

Rehber hazırlanıyor

İlk doğru bilgileri içeren anahtar kitapçığın da Prof. Dr. Suphi Saatçi ve Mimar Metin Keskin tarafından İngilizce ve Türkçe olarak baskıya hazırlandığını vurgulayan Sözen, şunları söyledi:

‘‘Girişimlerin büyük bölümü ÇEKÜL birimlerinin çevresinde odaklanan kişilerin özverili çabasıyla sürdürülüyor. Ama Sinan'ın dediği gibi, 'Dünya durdukça eserlerimi gören aklı selim sahiplerinin, çabamın ciddiyetini gözönünde bulundurarak, bana insaf ile bakacaklarını ve beni hayırlı dualarla anacaklarını umarım, inşallah!..' Biz de katılımın artacağına çağları aydınlatan Koca Sinan gibi umutla bakıyoruz.’’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!