Şenol ÇAKIR/SAMSUN, (DHA)
Oluşturulma Tarihi: Kasım 07, 2006 13:13
MALİYE Bakanı Kemal Unakıtan, Türkiye genelindeki Tekel depolarında bulunan ve ekonomik değerini kaybeden toplam 19 milyon 44 bin 46 kilo tütünün imha edileceğini açıkladı. CHP Grup Başkanvekili ve Samsun Milletvekili Haluk Koç’un yazılı soru önergesini cevaplandıran Bakan Unakıtan, bugüne kadar 5 milyon 717 bin 727 kilo tütünün imha edildiğini belirtti.
CHP Grup Başkanvekili Haluk
Koç’un TBMM Başkanlığı’na verdiği, ‘Tekel’in tütün imha işlemleri’ne ilişkin’ yazılı soru önergesini yanıtlayan Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, 2002, 2004, 2005 ve 2006 yılı ilk 6 ayında toplam 5 milyon 717 bin 727.5 kilo tütünün imha edildiğini açıkladı. Bakan Unakıtan, Tekel’in tüm stoklarının, tütün eksperlerinden oluşan heyet tarafından muayeneye tabii tutulduğunu ve ekonomik değerini kaybeden, sigara harmanlarında kullanılamayacak vasıfta küflenmiş, tahribata uğramış, ezik, basık tütünlerin tesbit edildiğini, yüksek stoklama maliyetlerinden kaçınılması amacıyla da imha işlemlerinin yapıldığını kaydetti.
Bakanlar Kurulu kararına istinaden toplam 19 milyon 44 bin 46.2 kilo tütünün imha edilmesine yönelik karar alındığını, kullanılabilir durumda olan daha eski ürün yılı tütünlerin halen stoklarda bulunduğunu belirten Unakıtan, Tekel stoklarında bulunan satılabilir tütünlerin, tütün alıcı firmalara duyurulmak üzere web sayfalarında yayınlandığını, ayrıca periyodik olarak İhracatçı Birliklerine, Büyükelçilik ve Ticari Ateşeliklere gerekli duyuruların yapıldığını söyledi. Bakan Unakıtan, son 4 yıl içinde başta Almanya, ABD ve Arjantin olmak üzere 41 ülkeye ağırlıklı olarak İzmir, Adıyaman ve Agonya menşeili 157 bin 739 kilo tütün ihraç edilerek karşılığında 216 bin 400 dolar gelir sağlandığını da açıkladı.
GÖMEREK İMHAİmha işlemlerinin müfettiş gözetiminde, idari ve teknik yetkililerin kontrolünde yapıldığının altını çizen Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Samsun Ballıca Sigara Fabrikası'nın yakınındaki şantiye alanında imha işlemlerinin jandarma tarafından durdurulmasına ilişkin soruyu, “Durdurma işlemi, çevreyi koruma amaçlıdır” diye yanıtladı.
Samsun İl Çevre ve Orman Müdürlüğü’ne bağlı Toprak ve Su Kaynakları Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nün raporunda, imha edilecek olan tütünlerin gömme usulü ile toprak altında tutularak gübre haline getirilip, toprak ıslahında ve ağaçlandırmada rahatlıkla kullanıbabileceğinin belirtildiğini kaydeden Unakıtan, stokların imha edilmesine ilişkin işlemlerinin Tekel’in özelleştirme politikası ile bir bağlantısının bulunup bulunmadığına ilişkin soruyu da, “Stoklarda bulunan tütünün bir kısmının imha edilmesinin temel nedenleri, tütünlerin ekonomik değerlerinin olmaması, fiziksel ve kimyasal yapılarının bozuk olması, dolayısıyla sigara üretimlerinde kullanılamayacak vasıfta bulunmalarıdır” diye yanıt verdi.