180 yıllık konak sabotaj kurbanı mı

Güncelleme Tarihi:

180 yıllık konak sabotaj kurbanı mı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 22, 2002 02:04

Osmanlı dönemi defterdarlarından Şemsi Paşa'nın yaptırdığı Ortaköy'deki 180 yıllık Ali Paşa Konağı, önceki gece yarısı çıkan esrarengiz yangında kül oldu.

Yangının sabatoj sonucu mu, yoksa alt kattaki lokanta yüzünden mi çıktığı araştırılıyor.

Ortaköy Palanga Caddesi Taşbasamak Sokak'ta, giriş katı bir süre önce restoran olarak hizmete giren ancak ekonomik kriz nedeniyle kapatılan Ali Paşa Konağı'nın çatısından, önceki gece yarısı 00.30'da alevler yükseldi. İtfaiye gelene kadar yangın, restore edilmekte olan üç katlı binanın ikinci katına da sıçradı.

İtfaiye ekiplerinin yoğun çabaları, yangının daha fazla büyümesini ve çevredeki binalara sıçramasını önledi. Yangın, bir saatte kontrol altına alındı ancak bina çok büyük hasar gördü. Binanın içindeki paha biçilemeyen tarihi eşyalar da kullanılmaz hale geldi. Olay sırasında binada kimse olmadığı için, can kaybı olmadı. Binada tek başına yaşayan ve binanın sahibi olan 67 yaşındaki Sonuç Ulus'un, olay sırasında, Kumburgaz'daki yazlığında olduğu öğrenildi.

Sonuç Uluç'un yeğeni, Edirne'nin Babaeski İlçesi'ne bağlı Büyükmandıra Beldesi'nin Belediye Başkanı Hülya Gürman, yangının sabotaj ya da zemin kattaki restoranın baca borusundan sıçrayan kıvılcımlar nedeniyle çıkmış olabileceğini söyledi. Restoranı işleten kişilerin, konağın tarihi dokusunu bozarak, zemin kata fırın yaptıklarını ve fırının bacasından çıkan dumanı, boruyla arka taraftan çatıya saldıklarını belirten Hülya Gürman şunları söyledi:

‘‘Ben de bu mahallede büyüdüm. Binanın altına restoran yapılmasına karşı çıktık ama kimseyi dinletemedik. Hatta restoranın açılışını, KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş yaptı. Büyük bahçedeki tarihi hamamı yok ettiler. Dışardan da görülen merdivenlerini yıkarak otopak yaptılar. Fırının baca borusu, ahşap bölmelerin arasından geçiyordu. Kızgın borunun ağaçları tutuşturacağını defalarca söyledik. Teyzem Sonuç Ulus, eski binaya bir sürü para harcadı. Sadece anıları için o binayı koruyor, orada yaşıyordu. Belediyeye defalarca baş vurdu ama kaçak fırını bir türlü kapattıramadı. Hatta geçen hafta cuma günü Beşiktaş Belediyesi'ni aradım ve 'Bu binayı yakacaklar görün' dedim. Korktuğumuz başımıza geldi. Çok üzgünüz.’’

Her gelen paşa kendi adını verdi

Osmanlı defterdarlarından Şemsi Paşa tarafından yaptırılan konak, daha sonra Nemlizádeler'den Mustafa Paşa'ya geçti. Mustafa Paşa'nın kendi adını verdiği konağın giriş katını satın alarak restoran yapan Ali Paşa da konağa kendi adını verdi. İçinde, duvarları mavi çinilerle kaplı, kapı, pencere ve trabzanları özel işlemeli hamam bulunan konağın üç katının mirasçısı, Mustafa Paşa'nın torunu Sonuç Ulus ile dört kızı oldu. Kızları evlenen Sonuç Ulus, eşi Cevdet Bey vefat ettikten sonra konakta tek başına yaşamaya devam etti. Bu arada, konağın giriş katını Mustafa Ketenci'ye kiraya verdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!