18 yıl sonra aranmaya başlandı

Güncelleme Tarihi:

18 yıl sonra aranmaya başlandı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 29, 2014 00:00

Balıkesir’deki hava üssünden 8 Ekim 1996 yılında, eğitim uçuşu için havalanan, Ege Denizi üzerinde Yunan uçaklarıyla yaşanan it dalaşı sırasında düşen F 16 savaş uçağının ve şehit pilot Yüzbaşı Nail Erdoğan’ın naaşının bulunması amacıyla, şehit pilotun kızı Sevil Erdoğan’ın, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a çağrısı üzerine arama çalışmaları yeniden başlatıldı. Evrim ağlayarak yardım çığlığı atmış ve sesinin duyulmasını istemişti. Evrim'in sesi duyuldu arama çalışmaları başlatıldı. TGC Akçakoca, TGC Amasra ve TGC Işın gemileriyle, arama çalışmalarına devam edildi. 16 gün süren aramalarda, deniz dibindeki şişeler dahi bulunup incelendi ancak şehit pilot ile uçaktan herhangi bir iz bulunamadı.

Haberin Devamı

Balıkesir’den, Pilot Yüzbaşı Nail Erdoğan yönetiminde havalanın 16 savaş uçağı, 8 Ekim 1996’da, Sakız Adası’nın güneyinde, it dalaşı yaptığı Yunan jeti tarafından düşürüldü. Pilot Yarbay Osman Çilekli kurtarıldı ancak Pilot Yüzbaşı Nail Erdoğan, uçakla birlikte denize gömüldü. O dönem, olayın ardından, Türk Silahlı Kuvvetleri, havadan ve denizden bütün arama kurtarma çalışmalarına rağmen pilot Erdoğan’ı ve uçağın enkazı bulunamadı. Uçağın düştüğü bölgedeki deniz derinliğinin 200 - 240 metre olduğu, o tarihteki imkanlarla deniz dibine ulaşılmasının mümkün olamayacağı belirlenince de çalışmalar sonlandırıldı.

İŞTE KARE KARE ARAMA ÇALIŞMALARI

KIZI BAŞBAKAN’DAN YARDIM İSTEDİ

Bu arada, Suriye’nin düşürdüğü Türk savaş uçağındaki pilotlarının naaşlarının çıkarılmasının üzerine şehit Pilot Nail Erdoğan’ın 24 yaşındaki kızı Evrim Erdoğan da, başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a, “Ne olur babamı bulun’ çağrısı yaptı. Başbakan Erdoğan da geçen yıl naaşın çıkartılması için talimat verdi. Bu gelişmeler sırasında, Yunanistan Dışişleri Sözcüsü Konstandinos Kutras da, “İhtiyaç halinde Yunanistan da arama ve kurtarma çalışmalarına katkıda bulunmaya hazır” demişti. Başbakan Recep Tayip Erdoğan talimatı üzerine, 13 Nisan 2014 tarihinde, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, TCG Akçakoca, TGC Amasra mayın avlama, TGC Işın arama kurtarma ve TGC Tayfun, TGC Martı izleme koruma gemileriyle arama çalışmaları başladı. Uçağın düştüğü Sakız Adası’nın güney bölgesindeki arama çalışmaları yarın (30 Nisan) sona erecek.

Haberin Devamı

Haberin Devamı

BASINA ARAMA ÇALIŞMALARI ANLATILDI

Savaş uçağının ve şehit pilot Nail Erdoğan’ın naaşının bulunması için sürdürülen çalışmalarla ilgili aramaların 16’ıncı gününe basın mensupları da alındı. Çeşme Limanı’ndan TGC Akçakoca gemisine alınan basın mensuplarına ilk olarak gemi komutanı Deniz Kurmay Binbaşı Ömür Sökül, arama çalışmalarında kullanılan araçlarla ilgili bilgi verdi. Ardından da, İkinci Arama Tarama Filotillası Komodoru Deniz Kurmay Albay Yaşar Anar, 16 gün boyunca yapılan arama çalışmalarıyla ilgili bilgi verdi. Anar, “8 Ekim 1996 tarihinde, Hava Pilot Yüzbaşı Nail Erdoğan’ın komutasındaki savaş uçağı, Ege Denizi üzerinde 23 Bin fit irtifada bulunduğu sırada düştü. Arama faaliyetin başladığı 13 Nisan’dan bugüne kadar, uçağın enkazının bulunabileceği değerlendirilen alan, deniz altı tehlike sahası olarak ilan edildi. Ardından da dibi kumlu çakıllı, kayalıklı olan alanda arama çalışmaları başladı. Yunan karasularına iki deniz mili uzaklıktaki bu alanda uçağın yaklaşık 200 ile 250 metre derinlikte bulunduğu hesaplanarak arama çalışmaları yapıldı. 330 saatlik arama çalışmalarında, sonar cihazları da 36 saat dalış yapmış, toplam 55 parçaya temas sağlandı ancak bunlardan herhangi bir sonuç alınamadı” dedi.
Basın brifinginde ayrıca, deniz altında su şişesine kadar hemen tüm ayrıntıların tek tek tespit edilmesine rağmen ne savaş uçağından ne de şehit pilotun naşına ait bir iz bulunamadığı öğrenildi.

Haberin Devamı

GEMİDEKİ ARAMA SİSTEMLERİNE AİT BİLGİLER

TCG Amasra ve TCG Akçakoca Mayın Avlama Gemileri, 270 metre derinliğe kadar tespit yapabilen avlama sonarına, 300 metre derinliğe kadar tespit/teşhis yapabilen PAP cihazına sahip. Kurtarma Gemisi TCG Işın ise, 1000 metre derinliğe kadar tespit, teşhis ve deniz yüzeyine çıkarma imkanına sahip “TCB Denizaslanı’ olarak isimlendirilmiş ROV cihazına, birinci sınıf dalgıç personeline, 365 metre derinliğe kadar daldırma ve gözle tespit/teşhis imkanı sağlayan Atmosferik Dalış Sistemi’ne (ADS-1200) sahip.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!