18 yıl sonra 3 gemi arıyor

Güncelleme Tarihi:

18 yıl sonra 3 gemi arıyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 30, 2014 01:10

Balıkesir'deki hava üssünden 8 Ekim 1996'da eğitim uçuşu için havalanan, Ege Denizi üzerinde Yunan uçaklarıyla yaşanan ‘it dalaşı’ sırasında düşen F-16 savaş uçağının şehit pilotu Yüzbaşı Nail Erdoğan'ın cenazesini arama çalışmaları yeniden başlatıldı.

Haberin Devamı

TCG Akçakoca, TCG Amasra ve TCG Işın gemileriyle, arama çalışmalarına devam edildi. TCG Akçakoca mayın avlama gemisindeki sonar cihazları, uçağın düştüğü düşünülen Yunanistan karasularına 2 mil uzaklıktaki alanda metal sinyali verdi. Bunun üzerine harekete geçen savaş kontrol merkezi görevlileri, bu noktaya ROV cihazının gönderilmesi talimatını verdi. İlk olarak uzaktan kumanda edilen ROV cihazının, denizin yaklaşık 105 metre derinliğinde bulunan metal parçasına ulaşması sağlandı. Ardından mini kameralarla birçok noktadan incelenen metal parçasının, teneke bir kutuya ait olduğu saptandı. Sonar cihazlarıyla dip taramasının halen devam ettiği açıklandı.

330 SAATLİK ARAMA

16 gün süren aramalarda, deniz dibindeki şişeler dahi bulunup incelendi ancak şehit pilot ile uçaktan herhangi bir iz bulunamadı. İkinci Arama Tarama Filotillası Komodoru Deniz Kurmay Albay Yaşar Anar, arama çalışmalarıyla ilgili "Arama faaliyetin başladığı 13 Nisan'dan bugüne kadar, uçağın enkazının bulunabileceği değerlendirilen alan, deniz altı tehlike sahası olarak ilan edildi. Ardından da dibi kumlu çakıllı, kayalıklı olan alanda arama çalışmaları başladı. Yunan karasularına 2 deniz mili uzaklıktaki bu alanda uçağın yaklaşık 200 ile 250 metre derinlikte bulunduğu hesaplanarak arama çalışmaları yapıldı. 330 saatlik arama çalışmalarında, sonar cihazları da 36 saat dalış yapmış, toplam 55 parçaya temas sağlandı ancak bunlardan herhangi bir sonuç alınamadı" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!