18 ülkeden 18 yazar ilk küresel romanı yazmaya hazırlanıyor

Güncelleme Tarihi:

18 ülkeden 18 yazar ilk küresel romanı yazmaya hazırlanıyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 15, 2002 00:34

Global Novel (Küresel Roman), Yunan Kastaniotis yayınevinin projesi. Dünyanın 18 ülkesinden, 18 yazar biraraya gelerek bir roman yazacak. Projeye Türkiye'den de Murathan Mungan katılıyor. Her yazarın 45 günde yazacağı bölümlerle tamamlanacak olan bu küresel roman 18 ülkenin dilinde ve İngilizce olarak internette yayınlanacak.

Dünyanın ilk küresel romanını yaratmayı amaçlayan Global Novel projesi, yazarların belirlenmesiyle başladı. Projenin sahibi merkezi Atina'da bulunan Kastaniotis yayınevi. Yunanistan'ın önemli yayıncılarından olan Kastaniotis, daha önce Murathan Mungan'ın Lal Masallar, Son İstanbul ve Üç Aynalı Kırk Oda adlı eserlerini Yunanca'ya çevirip basmıştı.

Global Novel'ın sacayağını 18 ülkeden birer yazar, birer yayınevi ve ortak bir internet portalı oluşturuyor. Her yazarın 45 gün süreyle kendine ayarılan bölümü yazacağı roman tamamlandığında yazarların ana dillerinde ve internette İngilizce olarak yayınlanacak.

Yazılacak olan romana her yazar, üçer kere katkıda bulunacak. Bu her bir bölüm yaklaşık olarak 2 bin 500 kelimeden oluşacak. Yazılan tekstler düzenli olarak projenin internet portalında yayınlanacak.

Romana kimin başlayacağı henüz belirlenmedi. Kararı edebiyat tutkunları verecek. İnternet sitesinde bir oylama yapılacak ve romanı yazmaya başlayacak olan yazar, kitabın konusuna da karar vermiş olacak. Ancak diğer yazarlar konu üzerinde kendi kültürleri, dünya görüşleri ve hayal güçleri doğrultusunda değişiklikler yapabilecek. Zaten kitabı bir dünya romanı yapan da bu çok kültürlülüğü barındıran özelliği. Proje bittiğinde yazarların birbirlerine olan farkları da açıkça ortaya çıkmış olacak.

Hangi yazarlar katılıyor?

Niccolo Ammanti (İtalya), Hugo Claus (Belçika), Aris Fioretos (İsveç), Gamal Ghitany (Mısır), Tnierry Jonquet (Fransa), Yasmina Khadra (Cezayir), Pavel Kohout (Çek Cumhuriyeti), Vladimir Makanin (Rusya), Manuel Vazquez Montalban (İspanya), Murathan Mungan (Türkiye), Michael Ondaatje (Kanada), Milorad Pavic (Sırbistan), Annie Proulx (ABD), Ingo Schulze (Almanya), Vikram Seth (İngiltere), Antonio Skarmeta (Şili), George Skourtis (Yunanistan), Domenico Starnone (İtalya)
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!