Güncelleme Tarihi:
Marmara Üniversitesi rektörü Prof. Dr. M. Zafer Gül, Yalova Üniversitesi rektörü Prof. Dr. Niyazi Eruslu, İstanbul Teknik Üniversitesi rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca, Yıldız Teknik Üniversitesi rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksek, Beykent Üniversitesi rektörü Prof. Dr. M. Emin Karahan, Celal Bayar Üniversitesi rektörü Prof. Dr. Mehmet Pakdemirli, İstanbul Medeniyet Üniversitesi rektörü Prof. Dr. Hamit Okur, Erzurum Teknik Üniversitesi rektörü Prof. Dr. Muammer Yaylalı, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi rektörü Prof. Dr. Musa Duman, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi rektörü Prof. Dr. Galip Akhan, Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi rektörü Prof. Dr. İrfan Aslan, Muş Alparslan Üniversitesi rektörü Prof. Dr. Nihat İnanç, Kırklareli Üniversitesi rektörü Prof. Dr. Mustafa Aykaç, Bursa Teknik Üniversitesi rektörü Prof. Dr. Ali Sürmen, Karabük Üniversitesi rektörü Prof. Dr. Burhanettin Uysal, Bezmi Alem Üniversitesi rektörü Prof. Dr. Saffet Tüzgen, Adıyaman Üniversitesi rektörü Prof. Dr. Mustafa Talha Gönüllü ve Hacettepe Üniversitesi rektörü Prof. Dr. A. Murat Tuncer tarafından imzalanan ortak açıklamada şu ifadelere yer verildi:
'SEÇİM SONUÇLARI YOK SAYILDI'
"Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerinde başlayan Arap uyanışı tarihsel bir dönüm noktası olarak bölgede köklü siyasal ve toplumsal değişimler başlatmıştır. Kendi geleceklerini şekillendirme iradesine sahip çıkan milyonlar barışçıl ve sivil yöntemlerle ülkelerinde çoğulcu demokrasilerin kurulması için riskler almış ve önemli kazanımlar elde etmeyi başarmışlardır. Bu ülkeler arasında Arap dünyasının kalbi olarak bilinen Mısır'da toplumun geniş kesimlerinin katılımı ile anti-demokratik ve baskıcı yönetim yenilgiye uğratılmış, ilk serbest seçimlerin yapılması ile birlikte hukukun üstünlüğü ve eşit siyasal katılıma dayalı demokratikleşmenin temelleri atılmıştır. Ancak ülkedeki statükonun önemli aktörlerinden olan silahlı kuvvetler 3 Temmuz 2013 tarihinde yönetime el koyarak demokratikleşme çabalarına darbe indirmiştir. Serbest ve saydam seçimlerle her türlü görüşten siyasal oluşum ve partilerin katılımıyla yapılan seçim sonuçları yok sayılmıştır."
'GAYRİMEŞRU MÜDAHALE'
"Mısır'da yönetime el koyan ordu, kurduğu geçici hükümet marifetiyle medyaya kısıtlamalar getirmiş, gazete ve televizyonlar kapatılmış, muhalefet partilerinin liderleri gözaltına alınmış ve seçimle gelen Cumhurbaşkanı hapsedilmiştir. Bu gelişmeler karşısında, meşru siyasi kazanımlarını savunmak isteyen kitleler meydanlarda barışçıl protestolara başlamış, hiçbir şiddet yöntemine başvurmadan ülkede demokratikleşme sürecinin yeniden başlaması çağrısında bulunmuşlardır. Cunta destekli geçici yönetimin emriyle güvenlik güçlerinin 14 Ağustos 2013 tarihinde evrensel insan hakları çerçevesinde protestolarını sürdüren sivillere yönelik acımasız saldırısında, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu çok sayıda insan hayatını kaybetmiş ve yaralanmıştır. Sivillere yönelik bu saldırı, Ortadoğu'nun kaderini değiştirecek demokratikleşme, insan hakları ve hukuk devletini kurumsallaştırma çabalarına yönelik gayrimeşru bir müdahaledir ve lanetlenmelidir."
'KINAMAK AYDIN SORUMLULUĞU'
"Mısır'da sivillere yönelik saldırı ve katliamı kınamak ve lanetlemek bir aydın sorumluluğudur. Bu çerçevede tarihsel süreç içerisinde farklı medeniyetlerin doğduğu, din, dil, mezhep ve etnik aidiyet bakımından dünyanın en çoğulcu bölgesi olan, Ortadoğu'nun önemli ülkelerinden Mısır'da gerçekleşen darbeyi ve cuntanın sivillere saldırılarını kınıyor ve lanetliyoruz. Dünya kamuoyunu ve bilhassa aydınları vicdani ve ahlaki sorumluluklar çerçevesinde Mısır'daki katliamı kınamaya, meşruiyeti olmayan darbe yönetimine karşı ülkede demokratik düzene dönülmesi yönünde tepkilerini dile getirmeye davet ediyoruz."
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-