17 yıl sonra devlet Madımak’ta

Güncelleme Tarihi:

17 yıl sonra devlet Madımak’ta
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 03, 2010 00:00

37 kişinin hayatını kaybettiği ‘Sivas Olayları’nı 17 yıl sonra ilk kez devlet de andı. Devlet Bakanı Faruk Çelik: “Sır perdesi hâlâ aralanamadı. Madımak’ın acısı Türkiye’nin acısıdır.”

Haberin Devamı

HÜRRİYET'İN GÖZÜYLE KATLİAM / FOTO GALERİ

17 YIL ÖNCE BUGÜN MADIMAK / FOTO GALERİ

  

SİVAS'TA 17 YIL ÖNCE BUGÜN / WEB TV

SİVAS’taki Madımak Oteli’nde 2 Temmuz 1993’te çıkarılan yangında yaşamını yitiren 37 kişi dün ilk kez devlet yetkililerinin katılımıyla anıldı. Töreni ‘Alevi Açılımı’ çalışmalarını da yürüten Devlet Bakanı Faruk Çelik, Vali Ali Kolat ve Belediye Başkanı BBP’li Doğan Ürgüp düzenledi. Çelik konuşmasında “Madımak’ın acısı tüm Türkiye’nin acısıdır. Bu olayın tarafı olmaz” ifadelerini kullandı.

Ölen 37 kişi için 1 dakikalık saygı duruşu

AK Parti Sivas milletvekilleri Selami Uzun, Hamza Yerlikaya, Osman Kılıç, Adıyaman Milletvekili Şevket Gürsoy, İstanbul Milletvekili Ayşenur Bahçekapılı’nın eşlik ettiği Çelik, dün sabah aralarında Cem Vakfı Sivas Şubesi Başkanı Ali Rıza Kaçan’ın da bulunduğu çeşitli sivil toplum örgütü temsilcileriyle birlikte Madımak Oteli’ne yürüdü. 1 dakikalık saygı duruşunun ardından söz alan Çelik, şöyle konuştu:
“2 Temmuz 1993’te sinsi odaklar karanlık senaryolarını sahnelemek, tırnağı etten ayırmak istediler. O gün farklılıklarımızı istismar ederek kardeşliğimizi kan ve gözyaşıyla sınamak istediler. Biz o günü unutmadık. Bu aslında yangını söndürmemektir. Oteli saran ateş hepimizin bağrına düşmüştür. Bu olayı tezgâhlayan sinsi güçleri lanetliyor, hayatlarını kaybedenleri saygıyla anıyorum.”

Şehitlerimizi aynı bayrağa sardık

“Mevlana, Yunus Emre, Hacı Bektaşi Veli gibi abide şahsiyetlerin dilinden dökülenler bizi birbirimize kaynaştırmıştır. Bu birlikteliğimizi Maraş’ta, Çorum’da, Sivas’ta sınadılar. Ama başaramadılar, başaramayacaklar. Çünkü biz millet olarak aşure gibiyiz. Binlerce yıllık kardeşliğimizi bir tat içinde simgeleştirmişiz. Alevisi ile Sünnisi ile rengarenk Anadolu kilimini oluşturmuşuz. Kerbela’da susuz kalmış, Çanakkale’de omuz omuza mücadele etmiş, şehitlerimizi aynı bayrağa sarmışız.”

2’nci anma etkinliği CHP’den

Haberin Devamı

Otel önündeki ikinci anma etkinliği, CHP tarafından gerçekleştirildi. CHP Grup Başkan Vekili Yalova Milletvekili Muharrem İnce başkanlığında milletvekilleri, Atatürk Anıtı’na çelenk koyup, saygı duruşunda bulundu. Yaklaşık 500 kişilik grup, sloganlar eşliğinde kol kola girerek Madımak Oteli önüne geldi.

3’üncü anma Alevi’lerden

Madımak Oteli önündeki son anma programı ise Alevi-Bektaşi Federasyonu, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu, EMEP, TKP, BDP, KESK ile çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcilerinden oluşan 15 bin kişilik grup gerçekleştirdi.

Oteldeki son tören

Haberin Devamı

DEVLET Bakanı Faruk Çelik’in Sivas’taki sivil toplum örgütleri ile yaptığı görüşme sonrası kamulaştırılması kararlaştırılan Madımak Oteli, bu isimle son kez anma etkinliklerine mekan oldu. İstimlak bedeli için sahipleri ile anlaşılamayan otelin durumu, Sivas 2’nci Asliye Hukuk Mahkemesi’nde 12 Ekim’de karara bağlanacak. Bu tarihten itibaren otel, kütüphaneye dönüştürülecek ve olaylarda yaşamını yitirenler için anma köşesi oluşturulacak.

Tarih: 2 Temmuz 1993, Yer: Sivas

2 TEMMUZ 1993’te Pir Sultan Abdal Kültür Derneği’nin Sivas’ta organize ettiği Pir Sultan Abdal Şenlikleri için, dönemin Sivas Valisi Ahmet Karabilgin, kente pek çok sanatçı davet etti. Şenlikler sırasında Kültür Merkezi’de çıkan taşlı sopalı kavga, fazla büyümeden önlendi. Fakat bir süre sonra toplanan binlerce kişi, önce Hükümet Konağı’nı taşladı, ardından da Madımak Oteli’ne gitti. Slogan atan grup araçları ateşe verdikten sonra oteli taşladı. Bu sırada çıkan yangında aralarında Asım Bezirci, Nesimi Çimen, Muhlis Akarsu, Metin Altıok ve Hasret Gültekin’in de bulunduğu 35 konuk ile 2 otel görevlisi yanarak veya dumandan boğularak yaşamını yitirdi. Aralarında Aziz Nesin’in de bulunduğu 51 kişi ise yaralı olarak kurtuldu. Gözaltına alınan 190 kişiden 124’ü hakkında “laik anayasal düzeni değiştirip din devleti kurmaya kalkışma” suçlamasıyla Ankara 1 No’lu Devlet Güvenlik Mahkemesi’nde dava açıldı. Dava kapsamında temyizlerden sonra Devlet Güvenlik Mahkemesi, 33 sanığı idam cezasına çarptırdı. 2002’de idam cezası yürürlükten kaldırılınca, ceza müebbet ağır hapis cezasına çevrildi. Olayın kilit ismi olarak nitelenen, dönemin Sivas Belediye Meclisi üyesi Cafer Erçakmak ve Yargıtay’ın 1997’deki bozma kararından sonra firar eden 8 sanık ise halen yakalanamadı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!