17 bin öÄŸretmen adayının ÇuvaÅŸca isyanı

Güncelleme Tarihi:

17 bin öğretmen adayının Çuvaşca isyanı
OluÅŸturulma Tarihi: Temmuz 19, 2013 14:50

17 bin edebiyat öğretmeni adayı, geçen hafta yapılan KPSS alan sınavında kendilerine sorulan sorulara isyan etti. Liselerde edebiyat öğretmeni olmak için alan sınavına giren adaylar, eski Türk dillerinden Uygurca, Nogayca ve Çuvaşca soruları karşısında şaşkına döndüler. Adayla Twitter'da örgütlenerek Trend Topic Çalışması başlattılar.

Haberin Devamı

Twitter örgütlenmesinin başını çekenlerden Aslıhan Bademci ve Elçin ErbaÅŸ çekti. ErbaÅŸ, hürriyet.com.tr'ye yaptığı açıklamada Pazar günü yapılan sınavda kendilerine okullarda öğrencilere öğretmeyecekleri bilgilerin sorulduÄŸunu anlattı. ErbaÅŸ, "Çocuklara öğreteceÄŸimiz müfredata iliÅŸkin sorular yerine akademik sınav soruları soruldu. Ä°kinci sınıfın konusu olan eski Türk Dili sorularını, Uygurca, Nogayca, ÇuvaÅŸca sorularını görünce inanamadık. Bizim gibi Edebiyat eÄŸitimi almış olanlara bir yanda formasyon diÄŸer tarafta alan sınavı ÅŸartı getiren Milli EÄŸitim, diÄŸer taraftan sınıf öğretmenlerine boÅŸ geçen branÅŸ derslerine girebilecekleri uygulaması baÅŸlatıyor. Bizim bilgimizi kırk testten geçirirken; bu alanda bilgisi olmayan sınıf öğretmenlerine edebiyat dersine girebilirler, diyor. Bu nasıl bir çeliÅŸkidir, zulümdür" diye sordu.Â
 
Öğretmenlik hayallerini gerçekleştirmek için yıllardır uğraştıklarını, her birinin formasyon eğitimi almak için il il dolaştıklarını, hatta kimilerinin Kıbrıs'a gittiklerini anlatan Erbaş,
bazı branşlarda KPSS sınav puanının 25'e kadar düşerken edebiyatta 82 olduğunu söyledi. 17 bin edebiyat mezunun öğretmenlik beklediğini, devlette 8 bin kadronun boş olduğunu buna karşın Ağustos atamasında sadece bin 500 ila 2 bin kişi alınacağını vurgulayan Erbaş, "Biz de sesimizi yetkililere Twitter üzerinden duyurmak istedik. Biz Edebiyat Öğretmenleri olarak kimimiz yıllardır atanmak için beklerken kimimiz formasyon alıp öğretmen olma rüyalarımızı gerçekleştirmek için Türkiye turu yapıyoruz. Tüm bu sıkıntılarımız yetmezmiş gibi bir de bu yıl atamalara iki ay kala alan sınavı çıkarıldı. Ama sınavın öğretmenlerin lisede öğrencilerine anlatacağı konularla ilgisi yok. Tamamen doktora sınavına yani akademisyenliğe yönelik bir sınav yapıldı. Zaten kıt kanaat yapılan atamalarda neden edebiyat öğretmenleri hala göz ardı edilmektedir? Çok şey mi istiyoruz; alan sınavı kaldırıp 5000 atama istiyoruz artık birileri sesimizi duysun" dedi. 
 
 "ALAN SINAVINI HALA AÇIKLAMADILAR"
 
Aslıhan Bademci, pazar günü yapılan sınavın alan soruları dışındaki tüm bölüm sorularının açıklandığını ama alan sınavının açıklanmadığına isyan ederek, "Sınav açıklandığında ne kadar haklı olduğumuz görülecek. ÖSYM sınavdan önce alanla ilgili hangi tür soruların geleceğini duyurdu. Ama duyurduğu dağılıma uymadı. 50 alan sorusunun 20 tanesi eski Türkçe ile ilgili sorulardan oluştu. Yeni Türk dili, yani Türkçe ile ilgili hiç soru gelmedi. Yeni Türk edebiyatından ise birkaç soru vardı sadece. Sınava 2-3 ay kala bazı dersler çıkartıldı, bazı konular eklendi. O saate kadar yapılan çalışmalar boşa gitti. Güncel soru, gelecek denildi. 2006'da olan olayın neresi güncel hala çözebilmiş değiliz" dedi.
 
Bademci, alan sınavlarının belirli illerde yapılarak büyük şehirler dışında yaşayan insanların maddi- manevi mağdur edildiklerini, adayların 120 lira sınav parası ödedikleri gibi, üstüne bir de sınava girebilmek için başka illere gitmek için yol parası, konaklama, yeme-içme harcaması yapmak zorunda kaldıklarını anlattı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!