Güncelleme Tarihi:
HâkimLER ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) 2. Dairesi, dün görevden uzaklaştırılan ve ihraçları istenen 17 Aralık Savcısı Celal Kara ve 25 Aralık Savcısı Muammer Akkaş’a kovuşturma izni verdi. HSYK, hukuka aykırı olarak el koyma kararı verdiği gerekçesiyle Hâkim Süleyman Karaçöl’ü de görevden uzaklaştırdı ve yargılanmasına vize verdi. HSYK’nın üç kovuşturma izni ışığında İstanbul’da ilgili savcı soruşturma yapacak ve en yakın ağır ceza mahkemesi de iddianameyi kabul ederse, iki savcı ve bir Hâkim birinci sınıf oldukları ve suçta görevle ilgili olduğu için Yargıtay’da yargılanacak.
2’YE KARŞI 4 OYLA
HSYK 2. Daire dün toplandı ve 17-25 Aralık savcıları Zekeriya Öz, Celal Kara, Mehmet Yüzgeç, Muammer Akkaş, Ali Güngör ile Hâkim Süleyman Karaçöl hakkındaki soruşturma dosyalarını görüştü. HSYK müfettiş raporunda, Zekeriya Öz, Celal Kara ve Mehmet Yüzgeç’e meslekten ihraç; Ali Güngör’e ise yer değiştirme cezası verilmesi talep edilmişti. HSYK, iddialar yönünden 5 savcı ve 1 Hâkimden son savunmalarının alınmasına karar verdi. HSYK daha önce Öz, Kara, Akkaş ve Yüzgeç’in haklarındaki ihraç talepli disiplin soruşturması sonuçlanıncaya kadar görevlerinden uzaklaştırılmalarına karar vermişti. Kararlar üyelerden Ramazan Kaya hasta olduğu için 2’ye karşı 4’er oyla alındı. Cemaate yakın olduğu iddia edilen 2 üye karşı oy kullandı. HSYK’nın kararları özetle şöyle:
ZARRAB’IN DİNLENMESİ
17 Aralık soruşturmasını yürütürken dosyadan el çektirilen ve görevden uzaklaştırılan Savcı Celal Kara hakkında, CMK 128’e aykırı olarak kuvvetli suç şüphesi olmadan hukuka aykırı şekilde, şirketlerin tüm malvarlıklarına el konulmasına ilişkin olarak talepte bulunduğu ve CMK 135/2’ye (Şüpheli veya sanığın tanıklıktan çekinebilecek kişilerle arasındaki telefon görüşmelerinin kayda alınma yasağı, ilgisiz kayıtların derhal imhası) aykırı olarak İçişleri eski Bakanı Muammer Güler ve oğlu ile Reza Zarrab ve eşi Ebru Gündeş arasındaki konuşmaların kayda alınması ve sonrasında da imha ettirmediği gerekçesiyle kovuşturma izni verildi. Kara’dan, iddialara dönük olarak son savunması istendi.
BİLDİRİ DAĞITMAKTAN
25 Aralık’ı yürüten savcı Muammer Akkaş’a yeterli inceleme yapmadan ve mühürlü torbaları dahi açmadan gözaltı işlemi yapmak, suçtan elde edilip edilmediği belli olmayan malvarlığı ile ilgili olarak hukuka aykırı olarak tüzel kişiliklerin malvarlıklarına el koyma kararları istemek, adliye önünde bildiri dağıtarak, soruşturmanın gizliliğini ihlal etmekten kovuşturma izni verildi. Akkaş’ın da hakkındaki tüm iddialarla ilgili olarak son savunma yapması kararlaştırıldı.
MÜHÜRLÜ TORBAYI AÇMADAN
El koyma kararını veren Hâkim Süleyman Karaçöl de 17-25 Aralık savcıları gibi yargı erkinin nüfuz ve itibarına zarar vereceği gerekçesiyle 2’ye karşı 4 oyla görevden uzaklaştırıldı. Karaçöl’ün CMK 128’e aykırı olarak hiçbir inceleme yapmadan mühürlü olan torbaları da açmadan hiçbir kuvvetli suç şüphesine, bilirkişi raporu ya da MASAK raporu gibi bu malvarlıklarının suçtan elde edildiğine ilişkin delil olmadan 23 dakikada, 7 gerçek ve 2 tüzelkişi hakkında malvarlığına el koyma karararı vermesi nedeniyle kovuşturma izni verildi.
Hukuk dışı işler soruşturuluyor
HSYK 2. Daire Başkanı Mehmet Yılmaz Hürriyet’e, 17 Aralık’ın değil soruşturmayı yürüten savcı ve Hâkimlerin disiplin ve adli anlamda bir hukuk adamına yakışmayan hukuk dışı işlemlerini, suç işleyip işlemediklerinin soruşturma konusu yapıldığını söyledi. Yılmaz Hürriyet’e, “17 Aralık’la ilgili algı yönetimi yapılmak isteniyor. Ergenekon ve Balyoz davalarıyla ilgili Hâkim ve savcılar hakkında müfettiş raporları geldikten sonra da gereken kararlar verilecektir” dedi.
Dubai için yargılama izni çıkmadı
HSYK’dan eski Özel Yetkili Savcı Zekeriya Öz’e 17-25 Aralık soruşturması iddialarıyla ilgili bir yargılama izni verilmedi. HSYK başmüfettişi Ömer Kara raporunda, Zekeriya Öz için “Kusurlu, uygunsuz hareket ve ilişkileriyle mesleğin şeref ve nüfuzuna ve saygınlığına zarar verdiklerini” savunmuştu. Öz’ün Dubai tatilinin parasını işadamı Ali Ağaoğlu’nun ödemesi ve kanunsuz imar değişikliği talepleri yüzünden meslekten ihraç edilmesi istenmişti. Öz’ün 18 Aralık’ta Emniyet Müdürlüğü’ne giderek oradaki kolluk görevlilerini tehdit ettiği savunulmuştu. Fatih Belediyesi’ni baskı altına almaya çalıştığı öne sürülen Öz’ün, yılda 25-30 kez yurtdışına çıktığı, Dubai tatilinin masrafı olan 20 bin 259 doların Ağaoğlu’na ödettirildiği belirtilmişti. Öz’ün, Dubai tatili ve Fatih Belediyesi’yle ilgili iddialar nedeniyle son savunmasını vermesini karara bağlanırken yargılama izni verilmesine gerek görülmedi. Öz’le Dubai’ye giden Savcı Ali Güngör’den de HSYK son savunmasını vermesini istedi.
Savunma istendi
17 Aralık Savcısı Mehmet Yüzgeç’ten de hakkındaki iddialar nedeniyle son savunmasını vermesi istendi. Müfettiş raporunda üç farklı soruşturmayı birleştirerek tek operasyon yapan Savcı Yüzgeç’in de “17 Aralık darbe girişiminde, somut bilgi ve belge olmadan gözaltı işlemi uyguladığı, malvarlıklarına el koyduğu” öne sürülmüştü. Yüzgeç’in kanunun değil polisin inisiyatifiyle soruşturma yaptığı, ayrıca dönemin İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Turan Çolakkadı’ya bilgi vermeden arama ve gözaltı yaptığı belirtilmişti.