16 yaşındaki baba okuma yazma kursunda

Güncelleme Tarihi:

16 yaşındaki baba okuma yazma kursunda
Oluşturulma Tarihi: Şubat 24, 2009 18:26

Gaziantep'te Büyükşehir Yardım Gönüllüleri Derneği tarafından yapılan yardım sırasında, okuma yazma öğrenmeye çalışan öğrenciler arasında 12 yaşında nişanlı olanlar ile 16 yaşında 1 kız babası çocuğun varlığı dikkati çekti.

Büyükşehir Yardım Gönüllüleri Derneği Başkanı Derya Güzelbey, Yetişkin Eğitimi Programı kapsamında, okuma yazma öğrenen yoksul öğrencilere gıda, ayakkabı ve kırtasiye yardımında bulundu.

Derneğin, Şirinevler Mahallesi'nde bir ilköğretim okulunda yoksul 52 öğrenciye yaptığı yardımların dağıtım töreninde ortaya çıkan görüntü, herkesi şaşkınlık içinde bıraktı.

Mevsimlik işçi olarak Gaziantep dışına giden ailelere mensup olan okuma yazma öğrenen çocuklardan 12 yaşındaki Z.A, gazetecilere, tarlada çapa yaptıklarını, burada okuma yazma öğrendiği için çok mutlu olduğunu söyledi.

Bu yıl 13 yaşındaki bir akrabasıyla nişanlandığını söyleyen Z.A, “Onlar geldi istediler, babam da 'tamam' dedi. Böylelikle beni nişanladılar. Ben pek istemiyorum, zorla nişanladılar. Düğünün ne zaman olacağını bilmiyorum. Nişanlımla ara sıra görüşüyoruz. Nişanlım da okuma yazma öğrenmek için okula yazıldı. Ara sıra geliyor” dedi.

G.A. (13) ise okulda çok şey öğrendiğini, ailesinin kendisini okula göndermek istemediğini, ancak böyle bir imkan olunca da çok sevindiklerini ifade etti.

Kış mevsiminde Gaziantep'te kaldıklarını, yazın ise tarlada çalışmak için Kayseri'ye gittiklerini ifade eden G.A, şöyle konuştu:
“Okuma yazmayı öğrenmek güzel bir şey. Ben de 10 yaşında nişanlandım. Nişanlım da 13 yaşında. Büyüyünce evleneceğiz. Nişanlanmak isteyip istemediğimi sormadılar. Nişanlım da bizim gibi pamuk toplamaya gidiyor.”

Recep Tilkici (16) ise “13 yaşında evlendirildiğini”, bir kız çocuğu babası olduğunu, okuma yazma öğrenmenin kendisini mutlu ettiğini dile getirdi.

İş buldukça çalıştığını ve kızını büyüdüğünde okutmak istediğini belirten Tilkici, “Babam hastaydı, ölmeden önce evlendiğimi görmek için beni 13 yaşında evlendirdi. Eşim, şu anda 20 yaşında. Eşimle akrabayız ve onu seviyorum” şeklinde konuştu.

Öğrencilerden Hanım Avcı, “Yaşımı bilmiyorum ama 10 yaşında varım. Arkadaşlarım okula giderken ben de gitmek istedim ama babam göndermedi. Biz tarlada çalışıyoruz. Genelde başka illere gidiyoruz. İş olunca çalışıyoruz. Okumayı çok isterdim” diye konuştu.

Ömer Sabriye-Ersoy İlköğretim Okulu Müdürü Mesut Arslan, yardım sırasında yaptığı açıklamada, yetiştirici sınıf uygulamaları kapsamında, okul çağında olup da okula gitmeyen öğrencilerin tespit edilmesi için gönüllü öğretmenler arasından Yetiştirici Sınıf İkna Komisyonu kurulduğunu ve bu komisyonun evleri tek tek dolaşarak, okula gitmeyen öğrencileri tespit ettiğini aktardı.

Eğitime alınan 52 öğrencinin bulunduğunu ifade eden Arslan, okula gönderilmeyen ve ailesi ikna edilemeyen öğrencilerin okula gelmesi için yürütülen çalışmaların da devam ettiğini bildirdi.

Büyükşehir Yardım Gönüllüleri Derneği Başkanı Derya Güzelbey de 52 öğrenciye kırtasiye, ayakkabı ve gıda yardımı yaptıkları için kendilerini mutlu hissettiklerini, okuma yazmanın çok önemli olduğunu ve gençlerin bilinçlendirilmesi gerektiğini ifade etti.

“Bu çocukları eğitip, okumalarını sağladığımız takdirde, daha bilinçli bir toplum haline geleceğimizi düşünüyoruz” diyen Güzelbey, eğitim için her türlü desteği vermeye çalışacaklarını belirtti.

Konuşmaların ardından, öğrencilere ayakkabı ve kırtasiye malzemeleri dağıtıldı. Yardım sırasında, lastik ayakkabı veya terlikle okula gelen çocukların, yeni ayakkabılarını giyerken sevinçli oldukları gözlendi.

Dernek üyeleri tarafından okula kitap yardımı da yapılırken, öğrencilerin ailelerine ise gıda yardımında bulunulduğu kaydedildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!