16. Ulusal Kalite ödülüne 13 başvuru

Güncelleme Tarihi:

16. Ulusal Kalite ödülüne 13 başvuru
Oluşturulma Tarihi: Şubat 27, 2008 15:12

Kasım 2008’de sahiplerini bulacak 16’ncı Ulusal Kalite Ödülü için 5’i kamu kurumu olmak üzere bu yıl toplam 13 kuruluş başvurdu.

Bu yılki ödüle başvuranlar arasında Türk sanayinin iki devi Aksa ve Petkim’in yanı sıra bir teknik lise, iki ilköğretim okulu ve bir anaokulu da başvurdu.

Siemens Tıp Çözümleri ile demir-çelik ve enerji sektörünün önde gelen isimlerinden İçdaş da Ulusal Kalite Ödülü için yarışırken, ödüle başvuranlar arasında İstanbul Deniz Otobüsleri A.Ş (İDO) ile Şanlıurfa Belediyesi de bulunuyor. Özel sektör kuruluşları arasında ödül başvurusu yapan 3 kuruluş ise ön eleme sürecinde isminin açıklanmasını istemedi.

FARKLILAŞMADA ÖNCELİK

16’ıncı Ulusal Kalite Ödülü başvurularını açıklamak üzere katılımcı kuruluşların temsilcileri ile birlikte İstanbul’da bir basın toplantısı düzenleyen KalDer Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Nuhoğlu, “Ulusal Kalite Ödülü, kurum ve markalara sadece toplam kalite uygulamalarında referans değil, ulusal, bölgesel ve global pazarlarda da rakiplerine oranla farklılaşma yaratacak temel noktaları öne çıkarmada en önemli yol göstericidir. Bu sayede küreselleşen dünyada rekabetin en temel unsur olduğu düşüncesinden hareketle, kurum ve markalara farklılaşmada öncelik kazandıran etkendir” dedi.

REKABET GÜCÜNE ETKİSİ


Çetin Nuhoğlu’nun verdiği bilgilere göre Avrupa Kalite Yönetim Vakfı (EFQM) mükemmellik modelini uygulayan şirketlerin diğer şirketlere oranla üç yıl içinde hisse değerlerinde ortalama yüzde 36, satışlarında yüzde 77 artış meydana gelirken, varlık değerleri yüzde 44 büyüme gösterdi ve maliyetleri de yüzde 4.5 oranında azaldı.

ŞEFFAFLIK ÖNEMLİ

KalDer’in toplum ve özel sektöre sağladığı katma değerle Türkiye’nin geleceğine yön verdiğini belirten Çetin Nuhoğlu, amaçlarının kalite yolculuğundaki kuruluşları Ulusal Kalite Ödülü’ne yönlendirerek yanlarında olduklarını ortaya koymak olduğunu söyledi.

Mevzuatın yalınlaştırılması, yasal ve düzenleyici çerçeve, kamu finansmanı, mali politikalar, şeffaflık, yolsuzluk ile mücadele, teknoloji, bilim, sağlık ve eğitim altyapısı gibi başlıkların ülkelerin daha rekabetçi olmasını sağladığını ifade eden Nuhoğlu, “Kamu yönetiminin etkin çalışmasında sivil toplum kuruluşlarının katkısı önemlidir. Bu nedenle sivil toplum kuruluşlarının etkinliği de ülkelerin rekabetçiliğinde belirleyici bir faktördür” şeklinde konuştu.

MÜKEMMELLİK MODELİ

Ulusal Kalite Ödüllerini 1993 yılından bu yana gönüllü olarak görev yapan, farklı sektör yöneticilerinden oluşan 300 kişilik deneyimli bir değerlendirici havuz tarafından dağıtıldığı bilgisini veren Çetin Nuhoğlu, değerlendirme ölçütü olarak Avrupa Kalite Yönetim Vakfı’nın (EFQM) Mükemmellik Modeli’ni kullanıldığını ifade etti.

Ulusal Kalite Ödülü’ne bugüne kadar 206 kuruluşun başvurduğunu kaydeden Kalite Ödülü Yürütme Kurulu (KÖYK) Başkanı Prof. Dr. Ali Rıza Kaylan, “Süreçte yaklaşık 1500 orta ve üst düzey yönetici değerlendirici olarak görev almış, deneyim kazanmışlardır. Bugüne kadar, 17’si Büyük, 26’sı Başarı Ödülü olmak üzere toplam 43 ödül verilmiştir. Bugüne kadar 5’i Büyük, 14’ü Başarı olmak üzere toplam 19 Avrupa Kalite Ödülü kazanıldı. Türkiye şu anda kuruluşları en çok Avrupa Kalite Ödülü’nü kazanan 2 ülkeden birisi. Bununla gurur duyuyoruz” dedi.

İDO: DÜNYANIN EN BÜYÜK DENİZ TAŞIMACILIK ŞİRKTEYİZ

İDO Genel Müdürü Ahmet Paksoy, “İDO’yu dünyanın en büyük deniz taşımacılık şirket haline getirdik. Geçen yıl 100 milyona yakın yolcu, 6 milyonun üzerinde araç taşıdık.Şimdi hedefimiz ulaşım için büyük bir potansiyel taşıyan Marmara Denizi’ni ulaşım amaçlı olarak en iyi şekilde kullanmak. Ödül almak değil, ödüle layık olacak bir düzeye gelmek bizim için çok daha önemli. İDO ailesi olarak ödüle başvurduğumuz için büyük heyecan içindeyiz” dedi.

PETKİM: MÜŞTERİMİZ AKSA İLE YARIŞACAĞIZ

Petkim Genel Müdürü Kenan Yavuz da yaptığı konuşmada “ Bu yıl ödül için demir-çelik ve kimya sektörü bir anlamda yarışacak. Biz birbirimizi tamamlayan sektörleriz. Örneğin Aksa yılda kullandığı 300 bin ton hammaddenin üçte birini Petkim’den sağlıyor. Yarışmada rakibimiz olduğu için övmek istemem ama Aksa bir dünya devi. Ödül için bir anlamda müşterimizle yarışacağız” diye konuştu.

SIEMENS: ŞİMDİ UZMANLAR BİZİM RÖNTGENİMİZİ ÇEKSİNLER

Toplantıda Siemens ile ilgili bilgi veren Tıp Çözümleri Direktörü Ufuk Eren de Siemens dünyada 160 yıldan bu yana varlığını sürdüren çok köklü bir şirket olduğunu vurgulayarak “ Bu kadar süre ayakta kalmak hiç kolay değil. Tüm dünyada 470 bin çalışanı var. Siemens’in işi görüntüleme alanında. Röntgen denince bütün dünyada ve Türkiye’de hemen Siemens akla geliyor. Şimdiye kadar tıp alanında biz bizim dışımızdakilerin röntgenini çektik. Şimdi kalite ödülüne başvurarak bizim dışımızdaki uzmanlar Siemens’in röntgenini çeksinler istiyoruz” dedi.

BAŞVURAN İSİMLER

2007 Ulusal Kalite Ödülü’ne başvuran kuruluşları açıklayan Prof. Dr. Kaylan’ın verdiği bilgiye göre bu yıl Ulusal Kalite Ödüllerine 5’i kamu kategorisinde olmak üzere toplam 13 kuruluş başvuruda bulundu. Bu kuruluşlar “ İşletmeler Kategorilerinde, Aksa Akrilik Kimya Sanayi A.Ş, İstanbul Deniz Otobüsleri Sanayi ve Tic. A.Ş., İçdaş Çelik Enerji Tersane ve Ulaşım Sanayi A.Ş. (Operasyonel Birim), Petkim Petrokimya Holding A.Ş, Siemens Sanayi A.Ş. Siemens AG Türkiye Genel Temsilcisi Tıp Çözümleri (Operasyonel Birim); Kamu Kategorisinde ise İzmit Nuh Çimento İlköğretim Okulu, İstanbul Erenköy İlköğretim Okulu, Bursa Tophane Anadolu Teknik Lise ve Endüstri Meslek Lisesi, Antalya Ayten Çağıran Anaokulu, Şanlıurfa Belediyesi Başkanlığı” olarak açıklandı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!