Güncelleme Tarihi:
Erbakan'ın bağımsız milletvekili seçilmesine olanak sağlayacak Siyasi Partiler Yasası değişikliği, TBMM'den dün 16 dakikada geçti. Erbakan, Meclis'e girerse, DGM'lerdeki 2 davadan da kurtulacak. Yasa değişikliği, FP'ye de kapatılmaktan kurtulma yolunu açtı.
TBMM, Siyasi Partiler Yasası'nı dün değiştirerek, Anayasa Mahkemesi'nin koyduğu siyasi yasağın dolmasına henüz 3 yıldan fazla bir süre bulunan, kapatılan RP'nin Genel Başkanı Necmettin Erbakan'a bağımsız milletvekili olma yolunu açtı. Erbakan'a, bağımsız milletvekili seçilmesi halinde, 2'si DGM'de olmak üzere hakkında halen süren davalardan da kurtulma olanağı sağlayacak bu yasa maddesi değişikliğinin Meclis'ten geçişi 16 dakika sürdü.
SPY'nin 95'inci maddesindeki bu değişikliğin Genel Kurul'daki oylamasında, olumsuz oy kullanılmadı. Bu değişikliğe tek itiraz eden siyasi, DYP'den Kamer Genç oldu. Bu değişiklikle ‘‘Laik ve demokratik rejimi tehlikeye sokarak, en ağır suçu işleyenlere milletvekili olma olanağı sağlanıp sağlanmadığı’’ sorusunu yönelten Genç'in, maddenin oylaması sırasında ise çekinser kalması dikkat çekti.
Teklifin sahibi DYP'li Ahmet İyimaya değişikliği savunurken, FP'li Nazlı Ilıcak, ‘‘Yasaklı bir kişinin arkasında yeterli millet desteği varsa bırakalım seçilsin’’ dedi. Ilıcak, sık sık ‘‘Tencereyi pisletenler’’ suçlamasıyla karşılaşan siyasetçilerden birinin bugün Cumhurbaşkanı, diğerinin de Başbakan olduğunu belirtirken, FP'li Musa Uzunkaya, değişiklik için ‘‘Hayırlı bir değişim’’ dedi.
FP DE KURTULUYOR
TBMM'den hızla geçen değişikle, FP'nin de hakkındaki dava nedeniyle kapatılmaktan kurtulmanın yolu açıldı. FP için açılan kapatma davasının en önemli gerekçelerinden ‘odak’ kavramı, parti kapatmalarını olanaksızlaştıracak biçimde yeniden tanımlandı. Bu yeni odak tanımıyla, bir partinin kapatılabilmesi için, kapatmaya gerekçe oluşturan suçların ‘yaygın’ ve ‘kararlı’ bir biçimde işlenmesi ve işlenen bu suça da parti yetkili kurullarının katılması koşulu getirildi. Anayasa Mahkemesi'nin ancak bu koşullar oluştuğu hallerde kapatma kararı verebileceği hüküm altına alındı. Yeni ‘‘odak’’ tanımı şöyle yapıldı:
‘‘Bir siyasi partinin yasak eylemlere odak olması hali
Madde 103 - Bir siyasi partinin Anayasa'nın 68'inci maddesinin dördüncü fıkrası hükmüne aykırı eylemlerin odak halini oluşturup oluşturmadığı hususu Anayasa Mahkemesi'nce belirlenir.
Bir siyasi parti, birinci fıkrada yazılı fiiller o partinin üyelerince yoğun bir şekilde işlendiği ve bu durum o partinin büyük kongre, merkez karar ve yönetim kurulu veya TBMM'deki grup genel kurulu veya grup yönetim kurulunca zımnen veya açıkça benimsendiği yahut bu fiiller doğrudan doğruya anılan parti organlarınca kararlılık içinde işlendiği taktirde söz konusu fiillerin odağı haline gelmiş sayılır.’’