Güncelleme Tarihi:
28 Şubat davasının görüldüğü Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dünkü duruşmada tahliye kararı çıktı. 103 sanıklı soruşturma kapsamında tutuklanan 76 sanıktan 37’si 15 Haziran’da serbest bırakılmıştı. 2 Eylül’de başlayan duruşmaların ardından 19 kişi daha tahliye edilmişti. Dünkü duruşmada da mahkeme, tutuklu sanıklar emekli orgeneraller Orhan Yöney ve Şükrü Sarıışık, emekli korgeneraller Vural Avar, Köksal Karabay ve Tevfik Özkılıç, emekli tümgeneraller Çetin Dizdar, Ayhan Cansevgisi, Şevket Turan ve Ünal Akbulut, emekli Tuğgeneral Refik Zeytinci, emekli koramiraller Altaç Atılan ve Aydan Erol, emekli albaylar Hüsnü Dağ, Ruşen Bozkurt ve Cengiz Çetinkaya’nın adli kontrol şartıyla tahliyelerine karar verdi. Tahliye edilenlere yurtdışı yasağı getirildi. 15 günde bir karakola giderek imza atacaklar.
SARIIŞIK ÇIKAMAYACAK
Kararla birlikte salondaki sanık yakınları birbirlerine sarılarak sevinç gözyaşı döktü. Emekli Orgeneral Sarıışık, Balyoz davasından 18 yıl hapis cezası aldığı için cezaevinden çıkamayacak. Mahkeme, delillerin toplanmasını, karartılma imkanı olmamasını, sanıkların yaş ve sağlık durumlarını ve kaçma şüphelerinin bulunmamasını tahliye gerekçesi olarak gösterdi. Davada sadece dönemin Genelkurmay 2. Başkanı Çevik Bir, Hareket Daire Başkanı Çetin Doğan, Plan Şube Müdürü İdris Koralp, Genelkurmay Genel Sekreteri Erol Özkasnak ve İç Güvenlik Harekat Daire Başkanı Kenan Deniz tutuklu kaldı. Dönemin Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı’nın avukatı Erol Aras, “Karar sadece Silivri’ye değil, dünyaya emsal olacak karardır. Yerinde bir kararla mağduriyet sonlanmıştır. Karadayı kasım ayının sonuna doğru ifade verecek” dedi.
TBMM ANAYASAL SUÇ İŞLEDİ
Duruşmada savunma yapan Bir’in avukatı Abdullah Atila, mahkemenin, davaya bakmakla görevli olmadığını belirterek, “Mağdur hükümettir, müşteki sıfatını alabilecekler de sadece Bakanlar Kurulu’dur. Kurulun tüzel kişiliği yoktur, taraf sıfatı kazanamaz. Soruşturma sürerken, TBMM Darbeleri Araştırma Komisyonu, mağdurları dinleyerek, rapor hazırladı. Anayasada, görülmekte olan davayla ilgili, görüşme, araştırma, soruşturma yapılamayacağı çok açıktır ama TBMM buna aykırı davranmış ve Anayasayı ihlal suçu işlemiştir. Dileriz Karadayı kendisini, mesai arkadaşlarının yaptıklarını inkar eden Genelkurmay Başkanı töhmetinden, mesai arkadaşlarını da ‘darbeci’ suçlamasından kurtarır” diye konuştu.