Güncelleme Tarihi:
BİRÇOK ülkede kullanılan Biyometrik Otomatik Geçiş Sistemi İstanbul Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Terminali’nde şimdilik 2’si gidiş katında, 2’si de geliş katında olmak üzere 4 pasaport kontrol noktasında test ediliyor. Pasaport kontrol süresini 15 saniyeye indiren sistemle sahte pasaport kullanımı ve uzun kuyrukların ortadan kalkacağı, pasaport polisi sayısının da asgariye ineceği düşünülüyor.
TESTİ GEÇERSE YAYILACAK
TAV Havalimanları İstanbul Genel Müdürü Kemal Ünlü sistemle ilgili şu bilgileri paylaştı: “18 yaşından büyük TC vatandaşları kullanabilecek. Şimdilik sistemi kullanacak kişilerin, öncelikli olarak biyometrik datalarının ve kimliklerinin Emniyet’te kayıtlı olması gerekiyor. Sanıyorum bu test çalışmamız başarıyla sonuçlanınca, önümüzdeki dönem içinde diğer havalimanlarında da uygulamaya geçilmesini bekliyoruz.”
Sistem nasıl çalışıyor
YOLCULAR özel hazırlanan bankolarda parmak izlerini taratıyor. Sistem parmak izini kontrol ettikten sonra eşleşmenin sağlanmasıyla kapıyı açarak geçişi sağlıyor. Biyometrik kontrol sisteminde, insan işgücü kullanılmayacağı gibi işlemler çok hızlı ve güvenli olarak gerçekleşecek. Sistem başarılı olursa, gidiş ve geliş yönünde 4’er biyometrik kabin daha eklenecek, bu sayı seneye 12’ye çıkacak.
İlk geçişe çiçek
Madrid’e gitmek için parmak izini okutarak pasaporttan geçen ilk yolcu Ahmet Fayez’e TAV Havalimanları yetkilileri tarafından çiçek verildi. Fayez’in adresine daha sonra ilk yolcu olması dolayısıyla sertifika gönderilecek.
İkinci aşama yüz tanıma
Sistemin başarılı olmasıyla birlikte ikinci aşama olan yüz tanımaya geçilecek. Yolcunun parmak izinin yanı sıra farklı kamera açılarından çekilecek görüntüsü yüz tanıma sisteminde eşleştirilecek.