15 bin kişiye kırmızı pasaport

Güncelleme Tarihi:

15 bin kişiye kırmızı pasaport
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 10, 2013 02:16

Milletvekillerine yeni haklar getiren yasa tasarısıyla eski-yeni milletvekilleri ve çocuklarıyla birlikte 15 bin kişi diplomatik pasaport alacak. Tasarı maaşlarda artış öngörmezken “temsil bütçesi” verilecek. Vekiller protokolde de 18. sıraya yükseliyor.

Haberin Devamı

ESKİ ve mevcut milletvekillerine getirdiği haklarla tartışılan TBMM Üyeliği Teklifi’nin yasalaşmasıyla 15 bin dolayında kişi, kırmızı pasaport ile diplomatik ayrıcalık kazanacak. Bunlar arasında, yurtdışında kaçak yaşayan eski HEP milletvekilleri ve PKK’nın Avrupa’daki yöneticileri Zübeyir Aydar, Remzi Kartal, Nizamettin Toğuç, eski BDP milletvekili Fatma Kurtulan’ın Kandil’de bulunan eşi Salman Kurtulan ile eski AK Partili Turhan Çömez gibi isimler de yer alıyor. Milletvekilleri, dört partiden tüm grup başkanvekillerinin imza attığı teklifi, “Bunlar uygulamadaki hususlar, yeni bir şey yok” diye savunurken, teklif birçok yeni hak getiriyor. Mevcut yasalarda da yer alan konular, “12 maaş ölüm yardımı, eski bakan ve ailelerine sağlık sigortası, yardımcı personel çalıştırma, rozet verilmesi, kimliklerinin resmi kimlik kabul edilmesi, üyelikle bağdaşmayan işler” gibi hükümlerden oluşuyor. Teklifteki yeni düzenlemelerin ayrıntısı ise şöyle:
-  DİPLOMATİK STATÜ: Halen mevcut milletvekilleri, sadece görevle ilgili olarak Diplomatik Pasaport kullanıyor. Teklifle eski-yeni tüm milletvekilleri ile eşlerine, ergin olmayan veya ergin olsalar dahi 25 yaşına kadar öğrenimi devam eden çocuklarına Diplomatik Pasaport verilecek. Emekli de olsalar milletvekilleri ve eşleri ömür boyu Diplomatik Pasaport taşıyacak. Bu hak şu anda sadece eski cumhurbaşkanları, meclis başkanları, başbakanlar, dışişleri bakanları ve büyükelçilerde bulunuyor. 548 milletvekilinin yanı sıra 2 bin 395 eski meclis üyesi ve dışardan atanan bakanlar ile bakmakla yükümlü oldukları çocukların sayısı toplam 15 bin civarında.
-  EK MAAŞ GİBİ: Milletvekillerinin mevcut maaşlarında artış getirilmedi. Ancak şu anda Meclis Başkanlık Divanı üyelerine verilen “temsil bütçesi” vekillere de verilecek. Temsil niteliği bulunan programları için yapmış oldukları giderler TBMM bütçesinden karşılanacak. Bunun miktarı ve faturalanma yöntemi Başkanlık Divanı’nca belirlenecek.
-  YENİ PROTOKOL: TBMM üyeleri, başkent protokol listesinde Diyanet İşleri Başkanı ve kuvvet komutanlarının ardından 18’inci sıraya geçecekler. Bu orgeneral ve oramirallerin üstüne denk geliyor. Şu anda ise YÖK Başkanı ve orgeneral-oramirallerden sonra 22’nci sıradalar.
-  ALFABETİK SIRA: İllerdeki ulusal ve resmi bayramlar ile törenlerde mevcut ve eski vekiller, soyadı sırasına göre il valisinden sonra yer alacak. Meclis Başkanı’nın katıldığı tüm törenlerde yasama organını temsilen protokolün ilk üç sırasında başka kimse bulunmayacak.
-  ÖMÜR BOYU HAK: Bir kez seçilen milletvekili; süresi dolduktan sonra da görevdekilerin maaşları, genel kurul ve parti grup toplantılarına girme hakları dışında mevcut milletvekillerine tanınan bütün haklardan yararlanacak.
-  RESMİ CENAZE: Mevcutta olduğu gibi vefat eden TBMM üyesinin vasiyeti üzerine veya ailesinin isteğiyle TBMM’de yine tören düzenlenecek. Yapılan eklemeyle, artık illerde de valiliklerce cenaze törenleri yapılacak.
-  GEÇİŞ ÜSTÜNLÜĞÜ: Milletvekillerinin resmi ziyaret ve programlarında kullandıkları araçlar; ambulans, itfaiye ve takipteki polis araçları gibi trafikte geçiş üstünlüğü kazanacak. Trafikte kural ihlalinde tutanakların Meclis Başkanlığı’na gönderilmesi şu anda fiilen uygulanıyor. Bu durum kanun hükmü haline gelecek.
-  DEVLET İMKÂNI: Mevcut ve eski vekiller, kamu kurumlarının sosyal tesislerinden ve imkânlarından bu kurumların en yüksek yöneticilerine tanınan haklar çerçevesinde yararlanacaklar. Bakanlık tesisinde bakan, belediye tesisinde belediye başkanı, Diyanet’in tesisinde Diyanet İşleri Başkanı gibi hizmet alacaklar.
-  ÜÇ AYLIK GARANTİSİ: Maaşları, mevcutta olduğu gibi aylık peşin ödenecek. Ancak ölüm, Cumhurbaşkanı seçilme ve erken seçim halinde önceden aldıkları 3 aylık geri alınmayacak. Şimdiye kadar bu, Meclis Başkanlığı’nın kararıyla fiilen böyle uygulanıyordu.
-  HARÇSIZ SİLAH RUHSATI: Şu anda görevdeki milletvekillerine silah ruhsatı veriliyor ve süre aranmıyor. Teklifle eski-yeni tüm milletvekilleri süre sınırı olmaksızın silah taşıma ruhsatı alabilecek. Milletvekilliği bittikten sonra başvursa da ruhsat ve belgelerinden hiçbir şekilde vergi ve harç alınmayacak.
-  UNVAN KORUMASI: Milletvekilliğiyle bağdaşmayan işler anayasadaki mevcut hükümlerle paralel. Yeni eklemeyle TBMM üyeleri yasak olmayan işlerin icrasında TBMM üyeliği unvanlarını kullanamayacaklar.                       

Haberin Devamı

Estetik rötuşla jet onay

Haberin Devamı

Eski ve mevcut milletvekillerine yeni haklar getiren TBMM Üyeliği Yasa Teklifi, Meclis’e sunulduktan iki gün sonra dün Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülerek kabul edildi. Teklifte önergeyle iki değişiklik yapıldı. ‘‘Milletvekilleri ve yakınlarına estetik giderlerini devlete ödetme hakkı getirdiği’’ yorumlarına yol açan teklifteki “tedavileri ile ilgili her türlü gider TBMM bütçesinden karşılanır” cümlesindeki “her türlü” ifadesi çıkarıldı. Ayrıca TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in hatırlatmasıyla, kadın milletvekillerine de kamu çalışanlarına olduğu gibi 16 hafta doğum izni hakkı tanındı. Düzenlemeyi komisyonda savunan Çiçek, “Milletvekilinin bir statüye ihtiyacı var. Bir ‘ayrıcalık’ edebiyatıdır tutturuldu gidiyor. Beni koruyan polisin bir statüsü var, benim statüm yok” dedi. Komisyonda AK Partililerin yanı sıra, CHP ve MHP milletvekilleri de, “Milletvekilliği bir itibar mesleğidir” diyerek teklifi savundular. CHP İzmir Milletvekili Musa Çam ise “Seçim bölgemde vatandaş ‘Ben 30 yıl SSK’ya pirim ödüyorum, 1200 lira emekli aylığı alıyorum diyor. Ben 12 bin lira maaş, 6 bin lira da emekli aylığı alıyorum. Vatandaşın gözüne batan budur. Bu hakikaten çok rahatsız edici” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!