15 bin hükümlüye tahliye yolu

Güncelleme Tarihi:

15 bin hükümlüye tahliye yolu
Oluşturulma Tarihi: Nisan 06, 2012 00:00

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, alternatif infaz yöntemleriyle önümüzdeki yıllarda cezaevlerindeki tutuklu oranının da düşeceğini söyledi.

Ergin, TBMM Genel Kurulu'nda, Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun ile Denetimli Serbestlik ve Yardım Merkezleri ile Koruma Kurulları Kanunu'nda değişiklik yapan tasarının kabul edilmesinin ardından teşekkür konuşması yaptı.

Türkiye'de ceza infaz kurumlarının çok iç açıcı olmadığını, ancak bahsedildiği kadar da kötü olmadığını ifade eden Ergin, 2017 yılına kadar ceza infaz kurumlarının tamamının yenilenmiş olacağını bildirdi.

Uzun tutukluk konusundaki eleştirileri yanıtlayan Ergin, İngiltere'de, Türkiye ve Avrupa ülkeleri ile ilgili yapılan bir çalışmayı örnek göstererek, şöyle devam etti:
“Bu çalışma, Türkiye'nin bulunduğu tabloyu görmemiz açısından imkan sunuyor. Türkiye'de cezaevinde kalan her 100 kişiden 27,8'i tutuklu, kalanı hükümlü. Bizden daha çok tutuklusu olan ülkeler Yunanistan, Danimarka, Belçika, İsrail, Brezilya ve İsviçre. Bizden daha iyi olanlar Avusturya, İsveç, Fransa, İspanya, Rusya, Almanya ve İngiltere. Biz bunun ortasındayız. Daha da düşürmek için elimizden geleni yapıyoruz.

Ülkeler nüfusuna göre, Türkiye'de 100 bin kişiden 175 kişi cezaevinde. İsrail, Brezilya, Rusya ve ABD bizden daha olumsuz durumda. İngiltere ve İspanya bize yakın, ancak Fransa, İspanya, Belçika, Almanya, İsviçre, Danimarka bizden iyi.

Doluluk oranı Türkiye'de yüzde 106-110. İngiltere, Fransa, Belçika, Yunanistan, İspanya ve Brezilya bizden daha sıkıntılı cezaevlerindeki doluluk oranı konusunda. Amerika ve Avustralya ile aynı durumdayız. Danimarka, Rusya, İsveç ve İsviçre bizden daha iyi durumda.

Bu değerlere baktığımızda çok kötü bir yerde değiliz, daha iyi noktaya gitmek için gayret ediyoruz. Alternatif infaz yöntemleri oluşturmaya gayret ediyoruz. Önümüzdeki yıllarda cezaevlerimizdeki tutukluluk oranı daha da düşecek. Alternatif infaz yöntemleriyle önemli ölçüde tutuklu ve hükümlüler cezaevi dışında cezalarını çekebilecekler. Mahkemelere gelmeden önce, arabuluculuk yöntemiyle, filtre sistemi ile de bunları azaltmayı düşünüyoruz.”

Ergin, 1,5 ile 2 yıl içinde Türkiye'de uzun yargılanmalarla ilgili şikayetlerin en alt düzeye ineceğini söyledi.

Bakan Ergin, kabul edilen kanundan bu yıl yaklaşık 15 bin hükümlünün yararlanacağını, bundan sonraki her yıl ortalama 13-14 bin hükümlünün kanundan yararlanmaya devam edeceğini söyledi.

TBMM Başkanvekili Mehmet Sağlam, 10 Nisan salı günü saat 15.00'da toplanmak üzere birileşimi kapattı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!