138’lik zeytin 55’lik yoncanın kolları arasında

Güncelleme Tarihi:

138’lik zeytin 55’lik yoncanın kolları arasında
Oluşturulma Tarihi: Aralık 23, 2001 01:59

Reklam, olanı çok güzel açıklıyordu: Kökleri, gelenekleri, tecrübesiyle Osmanlı'dan günümüze varlığını sürdüren bir kurum, daha genç, daha dinamik, daha batılı bir kurumla birleşiyordu.

Bunu en güzel mehter marşıyla, klasik müzik orkestrasının birlikteliği yansıtabilirdi. Mehterle yorumlanan bir Mozart; hem de Türk Marşı! İhtiyar zeytin ağacı, piyanodaki yoncaya gülümseyerek eşlik ediyordu. Mehterin adımları, aryanın hızını ve neşesini kesmiyordu. Bu bir kutlamaydı. Ama gören kalpler arka fondaki hüznü kaçırmadı. Ne dünya savaşları, ne hatırlamadığımız krizler, ne başarılar görmüş geçirmiş 138'lik koca zeytin ağacı 55 yaşındaki yoncanın arkasına saklanıyordu! Osmanlı Bankası'nın kültüre, sanata, ekonomi tarihine yaptığı katkılar; oluşturduğu kurumlar, projeler ne olacaktı? Merak ediyorsanız, cevapları burada...

Bundan sonra ‘‘Bir zamanlar Osmanlı Bankası vardı’’ diyeceğimiz gibi, bir zamanlar da Bank-ı Osmanî Şahane vardı. Osmanlı İmparatorluğu'nun resmi bankası ve hazinedarı. Tarihimizin ilk merkez bankası.

İngiliz sermayesiyle kurulan Ottoman Bank'ın mirasını devralarak kurulduğu 1863'ten 2001'e dek amblemindeki zeytin ağacı gibi kökleşerek varlığını sürdüren Osmanlı Bankası, 1. Dünya Savaşı'na, koca bir imparatorluğun yıkılışına, cumhuriyetin kuruluşuna, sonra bir büyük savaşa daha ve arada pek çok krize tanıklık etti.

Şimdi dile kolay geliyor, 1914'de, Anadolu, Suriye, Filistin, Mısır, İstanbul, Trakya, Makedonya, Kıbrıs, Mezopotamya, Arabistan ve Arnavutluk'ta 80'i aşkın şubesi vardı.

NEDEN BÖYLE BİRLEŞTİLER?

1969'dan itibaren yalnızca Türkiye sınırları içerisinde hizmet vermeye başlayan Osmanlı Bankası, 1996'da Doğuş Grubu'na dahil olmuştu. Bankanın bu uzun yolculuğu, 2001 sonu itibarıyla noktalanacaktı.

1 Ağustos'tan itibaren Körfez Bank'la birleşen Osmanlı, son olarak Garanti Bankası ile birleşerek hayata veda etti.

Türkiye, bu tarihi birleşmeyi, Y&R/Reklamevi tarafından hazırlanan reklamla öğrendi. Reklamın aktarmak istediği mesaj şuydu:

Yarının Türkiyesi'ne uyumlu bir banka yaratılacak, Garanti'nin çağdaş bankacılık anlayışı, Osmanlı Bankası'nın köklü geçmişinden gelen değerlerle güçlenecekti.

Reklam anlamlı, açıklayıcı, ruh okşayıcıydı da, biraz da iç burucuydu.

Bu birleşme neden bunca yıllık adı, tarihi ve deneyimi olan Osmanlı Bankası'nda değil de Garanti'de olmuştu ki? Niye ağaç yoncada eritiliyordu da tersi olmuyordu?

İSMİ YOK OLMAYACAK

‘‘Birleşme, bir kurumun diğerinin gölgesinde yok olması değil, aksine en iyi ve en güçlü taraflarını bir araya getirerek büyümesi şeklinde ele alındı’’ diyor bu sitemli soruya Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen.

Osmanlı Bankası'nın müşterilerine ulaşan markanın Garanti olmasına karar verilmesinde, markanın yaygınlığı, müşteri adedi, yurtiçinde ve yurtdışında kabul görmüşlüğü ve elbette ki aktif büyüklüğü dikkate alınmıştı.

Ancak söylediğine göre Osmanlı Bankası'nın hizmet anlayışıyla gelenek ve değerleri, Garanti tarafından özenle yaşatılmaya devam edecekti.

Bunun yanı sıra, Türkiye'nin ekonomik ve sosyal yapısında oynadığı rol unutulmayacak; toplumsal misyonu sürdürülecek, isminin yaşatılmasını sağlayacak kurumsal oluşumlar hayata geçirilecekti.

OSMANLI'NIN YAPTIKLARI

80'lerin sonu ve 90'ların başında, Türk ve İslam Eserleri Müzesi'nde üç farklı sergiye imza attı: 17. Yüzyıldan Günümüze Manzara Resimleri, Osmanlılarda Ölçü ve Tartılar, Türkiye'de Fotoğrafın Öncüleri.

‘‘Osmanlı Bankası Tarih Projeleri’’ yapıldı ve Tarih Vakfı'nın işbirliğiyle Osmanlı Bankası Bankacılık ve Finans Tarihi Araştırma ve Belge Merkezi kuruldu (1997). Merkez, Osmanlı Bankası arşivlerinin tasnifi, sözlü tarih çalışmaları, yayın, sergi, belgesel ve kolokyum gibi etkinliklere imza attı. İhtisas kütüphanesi oluşturuldu.

Binlerce ziyaretçinin gezdiği ‘‘Tarihten İzler’’, ‘‘Nakden Tarih’’, ‘‘Bankalar Caddesi-Osmanlı'dan Günümüze Voyvoda Caddesi’’, ‘‘Osmanlı Yönetiminde Bir Zamanlar Yakındoğu’’ ve ‘‘İsrail Çağdaş Resimleri’’ sergileri; ‘‘Doğu ile Batı'nın Kavşağında: Bankacılık, Ticaret ve Yatırımlar’’ konulu kolokyum, ‘‘Voyvoda Caddesi Toplantıları’’ ve ‘‘Bankacılık ve Finans Tarihi Araştırma Yarışması (2000)’’ düzenlendi.

Belge Merkezi, yayımladığı kitaplarla bankanın 138 yıllık birikimini kalıcı hale getirdi.

Festivalleri destekledi. 1981'den bu yana Kraliyet Filarmoni Orkestrası, Orpheus Oda Orkestrası, Maurice Bejart, Naciso Yepes, I Fiamminghi, Capitole de Toulouse Ulusal Orkestrası, Kathleen Battle ve The English Concert gibi dünya çapındaki topluluk ve sanatçıların Türkiye'ye getirilmesine katkı sağladı.

Platform Güncel Sanat Merkezi, bir sergi mekanı ve araştırma merkezi olarak 2001 yılında İstanbul'da kuruldu. Bünyesinde yerli ve yabancı sanat dergilerinin yanı sıra, 90'ın üzerinde Türkiyeli sanatçının biyografisi, dialar, videolar ve CD'lerden oluşan arşiv ile 3.500 kitaplık bir kütüphane bulunuyor. Burada, güncel sanat profesyonellerinin yer aldığı konuşma ve tartışmalar gerçekleştiriliyor.

GARANTİ'NİN YAPTIKLARI

Garanti Sanat Galerisi'ni hizmete sunan banka, İstanbul Kültür Sanat Vakfı'nın önde gelen destekçileri arasında yer aldı. Son dört yıldır Uluslararası İstanbul Caz Festivali'nin ana sponsorluğunu üstleniyor. Ayrıca Yeni Caz İstanbul 2001 Festivali'ne ve Babylon'daki Garanti Caz Yeşili Konserleri'ne katkıda bulunuyor.

1992'den bu yana Doğal Hayatı Koruma Derneği'nin destekçileri arasında. Çevre ve doğal yaşamı korumaya yönelik pek çok projenin hayata geçirilmesine katkıda bulunuyor.

Fethiye'den Antalya'ya Likya Yolu'nun restorasyon ve belgesel çalışmaları, Garanti'nin sponsorluğunda gerçekleştirildi.

Son beş yıldır Uluslararası Çevre Filmleri Festivali'ne de destek veriyor.

Arkeoloji alanında da pek çok projeye katkı sağlıyor. Son olarak Arykanda kazılarına ve Geyre Vakfı'nın Aphrodisias tarihi kentinde modern bir müze ve kültür merkezi kurmasına destek verdi.

32. Avrupa Basketbol Şampiyonası'nın ve 12 Dev Adam'ın resmi sponsoruydu.

KÜLTÜR FAALİYETLERİ BİRLEŞİYOR

16 Ekim 2001'de, Garanti Bankası ile Osmanlı Bankası'nın birleşme süreci başlatılırken, bugüne kadar yürütülen ‘‘toplumsal paylaşım projeleri’’nin de tek bir çatı altında birleştirilmesine, daha da önemlisi geliştirilerek sürdürülmesine karar verildi. Bundan sonra her şey ‘‘Garanti Şemsiyesi’’ altında sürdürülecek. Neler mi yapılacak?

Garanti Sanat Galerisi'ndeki sergiler, Platform'daki etkinlikler, caz müziğine destek ve yayınlar sürecek.

Çağdaş ekonomi biliminin kamuoyuyla paylaşılmasını sağlayacak ‘‘Garanti Bankası İktisat Bilimi Projeleri’’ başlıklı bir dizi etkinlik düzenlenecek.

Osmanlı Bankası Bankacılık ve Finans Tarihi Araştırma ve Belge Merkezi, Osmanlı Bankası Arşiv ve Araştırma Merkezi adıyla faaliyetlerine devam edecek. Osmanlı Bankası Arşivleri'nin korunmasını ve bilimsel amaçlı ve yaygın kullanılmasını sağlamak üzere, Boğaziçi Üniversitesi'yle uzun vadeli işbirliği yapılacak. Voyvoda Caddesi Toplantıları ve bilimsel çalışmalar da sürecek. Bankacılık ve Finans Tarihi Araştırma Yarışması 2000, iki yılda bir tekrarlanacak.

Garanti Bankası, iktisat biliminin bugününü ve geleceğini ele alacak konferans, konuşma veya söyleşiler düzenleyecek. Osmanlı Bankası'nın Yöresel Vizyon Toplantıları ile benzer içerikteki toplantılar, Garanti Bankası Anadolu Sohbetleri adıyla devam edecek.

Osmanlı Bankası'nın Karaköy binasındaki kasa dairesinde, arşivlerde yer alan fotoğraf, hisse senedi, banknot, defter, anlaşma, mühür, terazi, daktilo, hesap makinesi gibi belge ve objelerin sergileneceği bir müze oluşturulacak. Müzede, arşiv eksen alınarak, dönemin tarihi değişimleri, olayları, ekonomik veya sosyal ortamı ele alınacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!