132 kişilik Akak Ailesi'nin isyanı

Güncelleme Tarihi:

132 kişilik Akak Ailesinin isyanı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 19, 2011 14:50

MARDİN’ in Mazıdağı İlçesi’ne bağlı Yeşil Köyü’nde geçen Mayıs ayında ’Akak’ ile ’Tunç’ aileleri arasında çıkan ve 2 kişinin ölümü, 9 kişinin yaralanmasına neden olan olaydan sonra Valiliğin kararı ile güvenlik nedeniyle köyden çıkarılarak Mardin’de boşaltılan YİBO’ya yerleştirilen 132 kişilik Akak ailesi, bu kez YİBO’dan çıkarılmak isteniyor. Akak ailesinden Ahmet Akak, kan davalıları ile barışmak istediklerini ifade ederek, "Nereye gideceğiz. 132 kişi cehaletimizin kurbanı olduk. 10 bin kişi Suriye’den gelip burada barınıyor ama bize bakamıyorlar. Devlet bize sahip çıkmıyor" diye konuştu.

MARDİNLİ AİLENİN İSYANI

Yeşil Köy’de geçen 6 Mayıs’ta iki aile fertleri arasında bir duvar konusunda çıkan tartışmadan sonra çıkan silahlı çatışmada 2 kişi öldürüldü, 9 kişi yaralandı. Olayın ardından Mardin Valiliği gözetiminde Yeşil Köy’den tahliyeleri sağlanan Akak ailesinden 132 kişi, can güvenliğinin sağlanması amacı ile Mardin’deki İstasyon Mahallesi’nde bir süre önce kapatılan Gazi YİBO’ya yerleştirildi. 1 aydan bu yana devlet koruması altında olan Akak ailesine Valilik dün bir yazı göndererek, kaldıkları binanın boşaltmalarını istedi. Kaldıkları yeri boşaltmak istemeyen ailelere Valiliğin bir çözüm aradığı belirtildi.

YİBO’DAN ÇIKMAK İSTEMİYORLAR

Valiliğin kararı ile şok yaşayan Akak ailesi, sokağa atılmaları halinde can ve mal güvenliklerinin tamamen ortadan kalkacağını öne sürerek, okul yurdunu boşaltmayacaklarını söyledi. Okul çağına gelmiş 26, okulda eğitimlerini sürdüren 44 olmak üzere toplam 70 çocuklu 21 aile, ölüm korkusu yaşadıklarını bildirdi. Köydeki silahlı kavgadan yaralı kurtulan Ahmet Akak, şöyle dedi:

"Ben hastanedeydim bizim ailenin bütün erkeklerini yakaladılar nezarete koymuşlar. Onlar içerdeyken çoluk çocuğumuzu, kadınlarımız, kızlarımızı köyden dışarı çıkarmak için hepsine zorla yazı imzalatırmışlar. ’Kimse sizin malınıza mülkünüze el koymayacak bir şey yapmayacak’ diye. Kaymakamlık, ’Ben kefilim sizin malınız hiçbir yere kaybolmayacak, siz merak etmeyin sizi güvenli bir yere bırakacağız, yarın yine evlerinize sizleri geri getireceğiz’ diye söz vermiş. Ama, hala buradayız. Aradan 1 ay geçti perişan olduk. Köydeki evlerimizde ne varsa talan edip götürmüşler. Şimdi bebekler, çocuklar ve kadınlardan oluşan 132 kişi nereye gideceğiz. Biz toprağımızı istiyoruz, vatanımızı istiyoruz. Nereye gideceğiz, barışmak istiyoruz. Biz 132 kişi cehaletimizin kurbanı olduk. On bin kişi Suriye’den gelip burada barınıyor, ama devlet bize bakamıyor."

Akak ailesinden Hamit Akak, köyden ayrılmaları nedeniyle köydeki evlerinin talan edildiğini ve bütün mallarına el konulduğunu belirterek, "1 aydan beri buradayız. Kaymakam bugün gelmiş ’Siz nereye giderseniz gidin’ diyor. Nereye gidebiliriz, nasıl gidebiliriz bizim tapulu arazilerimiz köyde var biz köyümüze yerleşmek istiyoruz. Aramız da 3 kilometre mesafe var. Oraya gitmek istiyoruz. Yani gidecek başka bir yerimiz yok" dedi.

Mardin’deki YİBO binasında 1 aydan bu yana gözetim altında olduklarını ve sosyal yardımlarla geçindiklerini söyleyen Mehmet Nur Akak da, "Perişan durumdayız, çocuklarımız pislik içinde, her tarafta koku var burada su yok, suyumuz kesildi. Biz bölgemizden çıkmak istemiyoruz gerekirse devlet büyüklerimiz araya girsin bizi barıştırsın ya da köye geri götürsün biz köyün dışında bir yere gitmek istemiyoruz"diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!