Oluşturulma Tarihi: Kasım 29, 2003 00:00
2004'te 100. yaşını kutlayacak Jack Daniel's viskilerinin OrtadoÄŸu ve Afrika sorumlusu Mike Topham’la viski kültürünü, iyi viskiyi ve Jack Daniel's markasının ilginç hikayesini konuÅŸtuk.Viski nasıl içilmeli?- Birçok içme ÅŸekli var. BeÄŸeni kiÅŸiye göre deÄŸiÅŸebilir. Türkiye'de yaygın içme ÅŸekli, az buzla içmek. Bu viskinin tadını alabilmenin en doÄŸru yollarından biri.Viski orta yaÅŸ içkisi mi? - Bazı markalar bu yaÅŸ grubunu hedef alıyor olabilir ama bizim birincil hedef kitlemiz 25-35 yaÅŸ arası. Türk pazarı ne büyüklükte?- Yılda 600 bin koli kadar. Sekiz milyon koli rakıyla kıyaslandığında küçük bir rakam tabii. Ama Türkiye'ye yatırımlarımız sürecek.HAYAT SUYUKaç çeÅŸit viski var?- Viski üretiminde her adımda verdiÄŸiniz karar sizi baÅŸka bir sonuca götürür. Depolama bile önemlidir. Biri diÄŸerinden iyi anlamında söylemiyorum ama bu farklılık yaratır. Bu yüzden çeÅŸit çok: Japon viskisi, Ä°skoç, Amerikan, Ä°rlanda, Burbon ya da Tennessee...Farkları ne?- Ä°skoç viskisinin ana maddesi buÄŸdaydır. Burbon ve Tennessee viskisinin ise yarısından fazlası mısırdan yapılır. Bir de rengi açık ve daha hafif olan Kanada viskisi vardır. BaÅŸlıcaları bunlar.Viski hangi ülkenin içkisi?- Birçok yerde üretiliyor ama viski sözcüğü Ä°rlanda'da hayat suyu anlamına geliyor. Amerika'ya göç edenler burada viski üretmek için gereken yumuÅŸak su ve mısırı çok bol buldular. Bu da viskinin geliÅŸiminde çok önemli bir aÅŸamaydı. Bu yüzden tek bir yere ait demek yanlış olabilir.Tennessee viskisinin özellikleri neler?- En önemli özelliÄŸi kullanılan suyudur. Demir iyi viskinin tadını yok ettiÄŸi için Jack Daniel's Damıtım Evi yüz yıldan fazla süredir Lynchburg'ta Hallow diye anılan bölgededir ve bütün dünyaya dağıtım buradan yapılır. Bunun nedeni viski ürettiÄŸimiz suyun buradaki The Cave Spring adı verilen maÄŸaradan çıkması.Bay Daniel'in geliÅŸtirdiÄŸi odun kömürü yöntemi nedir?- Odun kömürü yöntemine kadar elde ettiÄŸimiz viski 70 derecededir ve bunu istersek Burbon, istersek Tennessee viskisi yapabiliriz. Odun kömürü yöntemi Jack Daniel'in yüz yıllık tariflerine göre uygulanır. Bu viskinin tavlandırılması aÅŸamasında tadını yumuÅŸatan bir iÅŸlem. ÅžiÅŸedeki kehribar rengi nereden geliyor?- Bu da son iÅŸlem olan dinlendirme aÅŸamasında gerçekleÅŸir. Viskiler yıllandırma için kavrulmuÅŸ beyaz meÅŸeden fıçılara doldurulur. Tennessee viskisi için bu fıçılar tek kullanımlıktır. Kavrulan meÅŸenin içinde dört ila altı yıl bekleyen viskiler artık ÅŸiÅŸelenmeye hazırdır. Viskinin olgunlaşıp olgunlaÅŸmadığına fıçılardan alınan örneklerin tadılmasıyla karar verilir.JACK DANIEL'IN ÜÇÜNCÃœ KUÅžAKTAN YEÄžENÄ° LYNNE TOLLEY'E GÖREViski nasıl içilmeli?Bir arkadaşınızla birlikte için. Ä°yi viski ve iyi muhabbet birbirini tamamlar.Yudumlamadan önce kokunun keyfini çıkarın. Viskiyi bardağın içinde birkaç saniye döndürün, sonra esansı içinize çekin.Bir yudum alın ve aldığınız yudumu aÄŸzınızın içinde döndürün ki o tat aÄŸzınızın her yerini doldursun.Aldığınız tadı kendinize ya da birlikte içki içtiÄŸiniz arkadaşınıza tarif edin.Oyalanın ve her yudumun keyfine varın. Lezzetin aÄŸzınızın içinde nasıl geliÅŸtiÄŸini keÅŸfedin.Jack Daniel’in heykeliJack Daniel, 1850'de 13 çocuklu bir ailede doÄŸdu. Yedi yaşındayken, aynı zamanda Protestan Kilisesi papazı olan viski imalatçısı Dan Call'ın yanında iÅŸe baÅŸladı. 1863'te sadece inanç iÅŸleriyle uÄŸraÅŸmaya baÅŸlayan Dan Call imbiÄŸini henüz 13 yaşındaki genç ortağına satmaya karar verdi. Küçük Jack bu teklifi hemen kabul etti ve imbiÄŸin tek patronu oldu. Tennessee'deki üreticiler o yıllarda taze viskiyi odun kömürüyle yumuÅŸatıyorlardı. Ama masraflar ve zamanın uzunluÄŸu cimri viski imalatçılarını bu yöntemden soÄŸuttu. Jack ise bu yöntemin iyi viski üretmek için gerekli olduÄŸunu düşünüp 1866 yılında kömürden damıtmayı kusursuz hale getirdi. Hükümetin ileride viski üretimine vergi koyabileceÄŸini düşünen Jack, imbiÄŸini tescil ettirdi ve böylece ABD'nin ilk tescilli imbiÄŸinin sahibi oldu. Viski imalatçısı olarak ünü hızla yayılan Jack 21 yaşına gelmiÅŸti ama boyu 1.60 santimde kalmıştı. O doÄŸumgününde çılgın bir alışveriÅŸe çıktı ve dize kadar uzanan bir redingot ve geniÅŸ kenarlı bir çiftlik ÅŸapkasıyla döndü. Bu giysi geri kalan hayatında Jack'in üniforması haline gelecekti. 1904'te Missouri'de yapılan dünya fuarında Old No. 7 viskisi dünyanın en iyi viskisi ödülünü aldı. 1905'te bir sabah erkenden gittiÄŸi bürosunda, kasasını açmaya çalıştı. Åžifreyi hatırlayamadı ve sinirli bir ÅŸekilde kasaya tekme attı. Ayak parmağı kırıldı ve enfeksiyon kaptı. Ölüm nedeni kangren oldu. Hiç evlenmediÄŸi için damıtım evi yeÄŸeni Lem Motlow'a kaldı.Â
button