13 yaşındaki çocuğun kararlılığı marka yarattı

Güncelleme Tarihi:

13 yaşındaki çocuğun kararlılığı marka yarattı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 29, 2003 22:40

2004'te 100. yaşını kutlayacak Jack Daniel's viskilerinin Ortadoğu ve Afrika sorumlusu Mike Topham’la viski kültürünü, iyi viskiyi ve Jack Daniel's markasının ilginç hikayesini konuştuk.

Viski nasıl içilmeli?

- Birçok içme şekli var. Beğeni kişiye göre değişebilir. Türkiye'de yaygın içme şekli, az buzla içmek. Bu viskinin tadını alabilmenin en doğru yollarından biri.

Viski orta yaş içkisi mi?

- Bazı markalar bu yaş grubunu hedef alıyor olabilir ama bizim birincil hedef kitlemiz 25-35 yaş arası.

Türk pazarı ne büyüklükte?

- Yılda 600 bin koli kadar. Sekiz milyon koli rakıyla kıyaslandığında küçük bir rakam tabii. Ama Türkiye'ye yatırımlarımız sürecek.

HAYAT SUYU

Kaç çeşit viski var?

- Viski üretiminde her adımda verdiğiniz karar sizi başka bir sonuca götürür. Depolama bile önemlidir. Biri diğerinden iyi anlamında söylemiyorum ama bu farklılık yaratır. Bu yüzden çeşit çok: Japon viskisi, İskoç, Amerikan, İrlanda, Burbon ya da Tennessee...

Farkları ne?

- İskoç viskisinin ana maddesi buğdaydır. Burbon ve Tennessee viskisinin ise yarısından fazlası mısırdan yapılır. Bir de rengi açık ve daha hafif olan Kanada viskisi vardır. Başlıcaları bunlar.

Viski hangi ülkenin içkisi?

- Birçok yerde üretiliyor ama viski sözcüğü İrlanda'da hayat suyu anlamına geliyor. Amerika'ya göç edenler burada viski üretmek için gereken yumuşak su ve mısırı çok bol buldular. Bu da viskinin gelişiminde çok önemli bir aşamaydı. Bu yüzden tek bir yere ait demek yanlış olabilir.

Tennessee viskisinin özellikleri neler?

- En önemli özelliği kullanılan suyudur. Demir iyi viskinin tadını yok ettiği için Jack Daniel's Damıtım Evi yüz yıldan fazla süredir Lynchburg'ta Hallow diye anılan bölgededir ve bütün dünyaya dağıtım buradan yapılır. Bunun nedeni viski ürettiğimiz suyun buradaki The Cave Spring adı verilen mağaradan çıkması.

Bay Daniel'in geliştirdiği odun kömürü yöntemi nedir?

- Odun kömürü yöntemine kadar elde ettiğimiz viski 70 derecededir ve bunu istersek Burbon, istersek Tennessee viskisi yapabiliriz. Odun kömürü yöntemi Jack Daniel'in yüz yıllık tariflerine göre uygulanır. Bu viskinin tavlandırılması aşamasında tadını yumuşatan bir işlem.

Şişedeki kehribar rengi nereden geliyor?

- Bu da son işlem olan dinlendirme aşamasında gerçekleşir. Viskiler yıllandırma için kavrulmuş beyaz meşeden fıçılara doldurulur. Tennessee viskisi için bu fıçılar tek kullanımlıktır. Kavrulan meşenin içinde dört ila altı yıl bekleyen viskiler artık şişelenmeye hazırdır. Viskinin olgunlaşıp olgunlaşmadığına fıçılardan alınan örneklerin tadılmasıyla karar verilir.

JACK DANIEL'IN ÜÇÜNCÜ KUŞAKTAN YEĞENİ LYNNE TOLLEY'E GÖRE

Viski nasıl içilmeli?

Bir arkadaşınızla birlikte için. İyi viski ve iyi muhabbet birbirini tamamlar.

Yudumlamadan önce kokunun keyfini çıkarın. Viskiyi bardağın içinde birkaç saniye döndürün, sonra esansı içinize çekin.

Bir yudum alın ve aldığınız yudumu ağzınızın içinde döndürün ki o tat ağzınızın her yerini doldursun.

Aldığınız tadı kendinize ya da birlikte içki içtiğiniz arkadaşınıza tarif edin.

Oyalanın ve her yudumun keyfine varın. Lezzetin ağzınızın içinde nasıl geliştiğini keşfedin.

Jack Daniel’in heykeli

Jack Daniel, 1850'de 13 çocuklu bir ailede doğdu. Yedi yaşındayken, aynı zamanda Protestan Kilisesi papazı olan viski imalatçısı Dan Call'ın yanında işe başladı. 1863'te sadece inanç işleriyle uğraşmaya başlayan Dan Call imbiğini henüz 13 yaşındaki genç ortağına satmaya karar verdi. Küçük Jack bu teklifi hemen kabul etti ve imbiğin tek patronu oldu. Tennessee'deki üreticiler o yıllarda taze viskiyi odun kömürüyle yumuşatıyorlardı. Ama masraflar ve zamanın uzunluğu cimri viski imalatçılarını bu yöntemden soğuttu. Jack ise bu yöntemin iyi viski üretmek için gerekli olduğunu düşünüp 1866 yılında kömürden damıtmayı kusursuz hale getirdi. Hükümetin ileride viski üretimine vergi koyabileceğini düşünen Jack, imbiğini tescil ettirdi ve böylece ABD'nin ilk tescilli imbiğinin sahibi oldu. Viski imalatçısı olarak ünü hızla yayılan Jack 21 yaşına gelmişti ama boyu 1.60 santimde kalmıştı. O doğumgününde çılgın bir alışverişe çıktı ve dize kadar uzanan bir redingot ve geniş kenarlı bir çiftlik şapkasıyla döndü. Bu giysi geri kalan hayatında Jack'in üniforması haline gelecekti. 1904'te Missouri'de yapılan dünya fuarında Old No. 7 viskisi dünyanın en iyi viskisi ödülünü aldı. 1905'te bir sabah erkenden gittiği bürosunda, kasasını açmaya çalıştı. Şifreyi hatırlayamadı ve sinirli bir şekilde kasaya tekme attı. Ayak parmağı kırıldı ve enfeksiyon kaptı. Ölüm nedeni kangren oldu. Hiç evlenmediği için damıtım evi yeğeni Lem Motlow'a kaldı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!