Güncelleme Tarihi:
Avcı, öğrencilerin ortaokuldan liseye geçişinde uygulanacak sistemi şöyle anlattı:
- 2013-2014 eğitim öğretim yılından başlayarak 6 temel ders için 8’inci sınıfta öğretmen tarafından yapılan yazılılardan her dönem bir tanesi Milli Eğitim Bakanlığı tarafından merkezi olarak düzenlenecek.
- Bu sınavlar daha sonraki yıllarda kademeli olarak 6 ve 7’nci sınıflara da uygulanacak.
- Sınavlar fen ve teknoloji, matematik, Türkçe, yabancı dil, din kültürü ve ahlak bilgisi ile inkilap tarihi ve Atatürkçülük derslerini içerecek.
- Merkezi değerlendirmeler, 2 yazılısı olan derslerden 1’incisi, 3 yazılısı olan derslerden ise 2’ncisi olmak üzere yapılacak.
- Yazılılar her dönem 2 okul gününe yayılarak yapılacak. O günlerde okullar tatil edilecek.
- Sorular çoktan seçmeli (4 seçenekli) olacak.
- Yanlış cevaplar doğru cevapları etkilemeyecek.
- Ortaöğretime yerleştirmede, öğrencinin 6, 7 ve 8’inci sınıf yıl sonu başarı puanlarının aritmetik ortalamasının yüzde 30’u ile 8’inci sınıf ağırlıklandırılmış merkezi sınav puanının yüzde 70’inin toplamı, liselere yerleştirmelerde kullanılacak.
- Yerleştirmeye esas puan, öğrencinin bir sonraki eğitim kademesinde devam edeceği okulun belirlenmesinde kullanılacak.
- Öğrencilerin yaptıkları okul tercihleri puan esasına göre değerlendirilecek ve yerleştirmeler merkezi olarak elektronik ortamda gerçekleştirilecek.
- İlerleyen yıllarda Fatih Projesi kapsamında sistem sürekli güncellenecek. Merkezi yazılılar ilerleyen yıllarda açık uçlu soruları da içerecek. Daha uzun vadede ise okullarda yapılan bütün yazılıların merkezi olarak düzenlenmesi planlanıyor.
- Öğrenciler merkezi sınavlara kendi okullarında girecek.
- Öğretmenler ise kendi okullarından farklı okullarda girecek.
- Önceki yıllarda olduğu gibi özel okullar ve Galatasaray, Kabataş, İstanbul Erkek Lisesi gibi yüksek puanlı okullara da Bakanlık tarafından yapılacak bu yazılılarla öğrenci alınacak.
- Özel okullara ayrıca bir sınav hakkı verilmeyecek.
- Din kültürü ve ahlak bilgisi dersinden muaf olanlara, sosyal bilgiler alanlarından soru sorulacak.
- Bakanlık tarafından yapılan sınavlara katılamayan öğrencilere telafi hakkı verilecek. Bu öğrenciler bir sonraki hafta Milli Eğitim Bakanlığı tarafından belirlenen, kendi okulunun dışındaki bir okulda sınava girebilecek.
SİSTEMİN AMAÇLARI
- Öğrenci, öğretmen ve okul ilişkisini güçlendirmek.
- Eğitim sürecinde öğretmenlerin ve okulun rolünü daha etkin kılmak.
- Ülke çapında müfredatın eş zamanlı uygulanmasını sağlamak.
- Sınav kaygısını sürece yayarak azaltmak.
- Öğretmenin meslekî performansını arttırmak.
- Okul dışı eğitim kurumlarına yönelik ihtiyacı azaltmak.
- Öğretim programlarının uygulanmasını ve öğrenci kazanımlarını objektif bir şekilde izlemek ve değerlendirmek.
- Başarı değerlendirmesini sürece yaymak.
- Telaf i imkanı sağlayarak tek sınavdan kaynaklanan olumsuzlukları azaltmak.
- Öğrencilerin okula devamsızlığını en aza indirmek.
- Orta ve uzun vadede öğrencinin ders dışı sosyal, kültürel, sanatsal ve sportif etkinliklerini değerlendirmek.
Din kültürü yerine sosyal
Toplantının soru cevap bölümünde ise Bakan Avcı’ya, din kültürü ve ahlak bilgisi dersinden muaf olan öğrencilerin durumu soruldu. Bu öğrenciler için üniversite sınavlarındakine benzer bir yöntem uygulanacağını belirten Avcı, “Din kültürü ve ahlak bilgisi dersinden muaf olan öğrencilerin, YGS ve LYS’de uygulanan yönteme benzer bir şekilde sosyal bilgiler derslerindeki sorulardan sorumlu olabilecekleri şekilde bu sorunu çözüyoruz” diye konuştu.
Özel okullara ayrı sınav yok
ÖZEL okulların ve Kabataş, İstanbul Erkek, Galatasaray gibi yüksek puanlı liselerin nasıl öğrenci alacağı sorusunu ise Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürü Mehmet Küçük yanıtladı: “Özel okullar 2008 yılından itibaren Bakanlığın uyguladığı SBS’ye göre öğrenci alıyor. Fakat son 5 yıldır Bakanlığın yaptığı 500’lü puanlama sistemi yerine başka bir puanlama ile öğrenci alıyorlar. Bundan sonra da böyle olması düşünülüyor. Ek bir sınav verilmeyecek, Bakanlığın yaptığı sınav sonucunda almak isterlerse buna imkan tanınacak. Ayrı bir sınava imkan verilmeyecek.”
Kontenjan dolana kadar kayıt
BAKAN Avcı, sınavla öğrenci alan okulların kontenjanları dolana kadar kayıt yapılacağını belirterek şöyle konuştu: “Yerinden memnun olmayanlar da dahil olmak üzere, sınavla öğrenci alan okulların boş kontenjanlarının doldurulması için kayıtlar sürekli açık tutulacak. Kontenjanlar dolana kadar biz bu sistemi işleteceğiz. Dolayısıyla boş kontenjan konusunda endişe edilecek bir şey yok. Kontenjan açığı mümkün olduğu kadar kalmayacak. Kayıt sistemini sürekli güncelliyoruz.”