Güncelleme Tarihi:
İstanbul'un çok az zararla ayakta kalmayı başaran en eski tarihi bölgelerinden Galata'nın bu yıl 12'ncisi düzenlenecek olan şenliği 25 Haziran'da başlıyor. Hürriyet İstanbul'un sponsorluğunu üstlendiği ve 27 Haziran'a kadar devam edecek olan şenliğe tüm İstanbullular davetli.
Orkun ve Ahmet Galata'da Okçu Musa İlköğretim Okulu'nun öğrencileri. Evleri de Galata'da. Biri 12, biri 11 yaşında. İkisi de başlangıcından bu yana Galata şenliklerini izliyorlar. Üstelik Ahmet geçen sene şenlikte Galata Kulesi'nin tarihçesiyle ilgili bir de yazı okumuş. Gerçi bilet fiyatı 1.5 milyon lira olduğu için kulenin içini şimdiye kadar görmemiş ama yaptığı işle pek gurur duyuyor. İkisi de 25-27 Haziran tarihleri arasında yapılacak şenliği iple çekiyorlar. Görünen o ki Galata Şenliği'ni büyüklerden daha çok çocuklar sahiplenmiş.
İlki altı yıl önce Galata Derneği'nin öncülüğünde düzenlenen, başlangıçta yılda dört kez düzenlenmesi planlanan, zamanla yılda iki keze indirilen şenliğin bu yıl sponsorluğunu Hürriyet İstanbul üstlendi. Tanıtımını Performans Halkla İlişkiler'in yaptığı 12. Galata Şenliği'nde konserlerden sergilere, söyleşilerden gece sinemasına, tiyatrodan dia gösterilerine, bisikletle ve yaya olarak yapılan Galat gezisinden fener alayına kadar yok yok.
Şenlik için seçilen meka*nlar Galata, Pera, Perşembe Pazarı, Beyoğlu ve Taksim. Gerçi Galata Meydanı bu yılın başından beri Galatalılar'ın tepkisine neden olan yol çalışmaları nedeniyle ha*la* bir şantiye görüntüsünde ama beklentiler çalışmaların şenliğe kadar tamamlanacağı yönünde. Trafiğe kapalı olan meydan ambulans yolu geçirilmek üzere kazılmış, halkın tepkisi üzerine tekrar kapatılmasına karar verilmişti. Belediyenin bu adımına en çok sevinenler ise yine çocuklar. Orkun, ‘‘Zaten arabalardan oyun oynayamıyoruz. Bir de mahallenin iki hanımı var; biri topa, biri bağırmaya karşı. Bir maşrapa su ordan, bir maşrapa da öbür taraftan böyle geçiyor gün işte,’’ diyor. Ahmet'in de sorunu aynı; ‘‘Eniştemin koltukçu dükka*nında çalışıyorum. Akşam 7'de eve gelirim. Yarım saat oyun oynuyorum dışarda. Bir teyze var adı Kiraz, top oynarken hergün başımıza su döker.’’ İki çocuğun da özlemi aynı, bir an önce meydandaki resim çalışmalarının yeniden başlaması.
Neden büyümesin?
Galata Derneği Başkanı Mete Göktuğ önümüzdeki yıllarda Galata Şenliği'nin tıpkı bir Venedik Festivali gibi olmaması için hiç bir nedenin olmadığını söylüyor. Göktuğ şenliğin geçmişini şöyle anlatıyor: ‘‘Şenlik ve dernek fikri Uluslararası Mimari Miras Yılı'nda Mirmarlar Odası İstanbul Şubesi'nin Mimari Miras Çalışma Grubu ile yaptığı çalışmalar sonucunda ortaya çıktı. Galata, Eminönü ve Balat gruplarımız vardı, ortak sloganımız ise 'İstanbul'un tarihi mahallelerini kurtaralım'dı. 15 gün yabancı mimarların da katılımıyla böyle bir çalışma yaptık. Sonuçta da hem dernek hem de şenlik ortaya çıktı.’’
Galata Derneği'nin etkinlikleri sadece şenlikle de sınırlı değil. Özellikle yaz aylarında başta meydandaki resim çalışmaları olmak üzere yaz okulları da dahil özellikle çocuklara yönelik pek çok çalışma yapılıyor Galata'da. Bölgenin bu yıl yurtdışından da konukları olacak. Göktuğ, ‘‘Bu yaz Danimarka mimarlık okullarından öğrenciler staj yapmaya gelecekler. Onlarla temmuz başından ağustos sonuna kadar kazılar da dahil olmak üzere önemli gördüğümüz yapıların röleveleri ve bir takım öneri projelerini hazırlayacağız,’’ diyor.
Şu anda geçici yerinde olan dernek bir yıl içinde yeni binasına taşınacak. Bu yılın başında Milli Emlak'dan son Ceneviz yapısı olan bir binanın kendilerine tahsis edilmesini istemişler ve istekleri de kabul edilmiş. Yeni binada Galata ile ilgili geniş bir arşiv de hizmet verecek. Göktuğ, ‘‘Dün Cenova Üniversitesi'nden aradılar. Bir mimarlık öğrencisi Galata üzerine proje hazırlıyormuş, benden Galata planimetresi istedi. Enteresan referanslar başladı,’’ diyor.
Şenlikten seçmeler
Büyükşehir Belediye BandosuGalata Kulesi Meydanı
1. şenlikten 12. şenliğe Galata Kulesi Meydanı
(Fotoğraflar Erol Demirtaş
Video Ferdinand Schirza)
Çocuklar Galata Şenliği'ni çiziyor Galata Kulesi Meydanı
Mimar Mete Göktuğ ile Bereketzade Hacı Ali Bin Hasan'ın mescid ve mezar kazısını ziyaret Galata Kulesi Meydanı
Ekrem Ataer'den İstanbul türküleri Galata Kulesi Meydanı
Galatalı bir gruptan konser Anfitiyatro
Okçu Musa İlköğretim Okulu öğrencilerini folklor ve müzik gösterisi Anfitiyatro
Doğan Hızlan yönetiminde Kave'de söyleşi Tünel, Geçit Kave
(Çay ve simit bizden, sohbet sizden)
Piyano dinletisi
Kent Orkestrası Galata Kulesi Meydanı/Tünel
Çamaşır iplerinde resim kitabının sunuşu Galata Kulesi Meydanı
Çoğul satranç gösterisi Galata Kulesi Meydanı
Mutlu Torun gitar dinletisi Kırım
Muammer Ketencioğlu ve arkadaşları Tünel
Rebetiko-Balkan şarkıları
Kumpanya Mor ve Ötesi Tünel
Grup Replikas Tünel
Grup Utarit Tarık Zafer Tunaya
İstanbul Blues Kumpanyası Tarık Zafer Tunaya
Fener alayı
(Müzik eşliğinde Kule'den Perşembe Pazarına)
Eski İstanbul'da bisikletle bir gezi
Dernekten sağlık taraması
‘‘Pazartesinden itibaren burda bir sağlık çalışmamız var. Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi ile yapıyoruz. Ordan gelecek ekiplerle Bereketzade Mahallesi'nde sağlık taramaları yapılacak bir hafta boyunca. Çalışmanın sonuçlarına göre de daha sonra devam edeceğiz. Özellikle Hürriyet İstanbul'da çıkan verem ve astımla ilgili haberden sonra böyle bir olayın bu mahallede de gündeme gelmesi gerekiyordu. Çünkü burda insanlar doğru dürüst güneş göremiyorlar, beslenemiyorlar.’’