12 Eylül duruşmasında çevik kuvvet gerginliği

Güncelleme Tarihi:

12 Eylül duruşmasında çevik kuvvet gerginliği
Oluşturulma Tarihi: Haziran 18, 2014 10:29

12 Eylül askeri darbesine ilişkin dönemin Genelkurmay Başkanı, 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren ile Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Ali Tahsin Şahinkaya'nın yargılandığı dava başladı.

Haberin Devamı

Ankara 10. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya müdahiller ve avukatları ile sanık avukatı katılıyor.

Ankara GATA'da bulunan Kenan Evren ile İstanbul GATA'da bulunan Tahsin Şahinkaya'ya sesli ve görüntülü sistemle bağlanılıyor.

Evren ve Şahinkaya, yataklarında yastık desteğiyle, yarı yatar vaziyette duruşmayı takip ediyor.

DURUŞMA SALONUNDA ÇEVİK KUVVETE TEPKİ

Duruşma salonunda bu celsede, çevik kuvvet polislerinin bulunmasına müdahiller ve avukatları tepki gösterdi. Tepkilerin artması üzerine Mahkeme Başkanı Oktay Saday, çevik kuvvet mensuplarını dışarı çıkarttı. İzleyiciler, bu kararı alkışladı.

Duruşmada cumhuriyet savcısı Erdinç Hakan Özdabakoğlu'nun esas hakkındaki görüşünü açıklaması, ardından sanıkların avukatı Bülent Acar'ın esas hakkındaki savunmasını yapması bekleniyor.

Haberin Devamı

Acar'ın savunmasını tamamlaması halinde duruşmanın karara çıkma olasılığı bulunuyor.

Dava Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesinde açılmış, bu mahkemenin kapatılmasının ardından Ankara 10. Ağır Ceza Mahkemesine devredilmişti.

Davanın son celsesi 28 Mayıs 2014'te gerçekleştirilmiş, savcının esas hakkındaki görüşünü açıklaması için dava ertelenmişti.

SAVCI 'AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET' İSTEDİ

Yargılama Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesinde devam ederken esas hakkındaki görüşünü açıklayan cumhuriyet savcısı Selçuk Kocaman, Evren ve Şahinkaya'nın, TCK'nın "Devlet kuvvetleri aleyhine cürümler" başlıklı 146. maddesi uyarınca ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılmalarını talep etmişti.

Ceza maddesinde, "Türkiye Cumhuriyeti Teşkilatı Esasiye Kanunu'nun tamamını veya bir kısmını tağyir ve tebdil veya ilgaya ve bu kanun ile teşekkül etmiş olan Büyük Millet Meclisini ıskata veya vazifesini yapmaktan men'e cebren teşebbüs edenler, ağırlaştırılmış müebbet ağır hapis cezasına çarptırılır" ifadesi yer alıyor.

Savcı Kocaman, ayrıca, "Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) İç Hizmetler Kanunu'nun 35. maddesi hiç kimseye demokratik düzeni ortadan kaldırarak, diktatörlük kurmaya yol açacak bir askeri darbe yapma yetkisi vermemektedir" değerlendirmesinde bulunmuştu.

İddianamede de sanıkların aynı suçtan cezalandırılması talep ediliyor.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!