12 bin 500 ağaç için Sezer'e gidiyorlar

Güncelleme Tarihi:

12 bin 500 ağaç için Sezere gidiyorlar
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 24, 2002 02:16

Denizli'de on binlerce ağaç kesileceği için sivil toplum örgütlerinin tepkisine yol açan Çamlık-Kızılcabölük yolunun ihalesi, 6 Eylül'de yapılacak. Yolun yapımının durması için idare mahkemesine başvuran ve eyleme hazırlanan sivil toplum örgütleri, yolun yapımına destek veren Denizlili Devlet Bakanı Mehmet Kocabatmaz'ı çevre düşmanı ilan etti.

Geçen hafta yolun yapımının durdurulması için Denizli İdare Mahkemesi'ne dava açan Denizli Orman ve Çevre Vakfı (DOÇEV) ile Pamukkale Arama Kurtarma ve Doğa Sporları Derneği (PAKDOS), diğer sivil toplum örgütleriyle birlikte eylem planı hazırlığına başladı. Yolun yapımına karşı yürüyüş planlayan sivil toplum örgütleri, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'i ziyaret etme kararı aldı. Sivil toplum örgütleri, yolun yapımına destek veren Devlet Bakanı Mehmet Kocabatmaz'ı da çevre düşmanı ilan edip mektupla protesto etme kararı aldı.

DOÇEV Müdürü Tarık Plevne, Orman Bölge Müdürlüğü'nün siyasi baskılarla irtifa hakkını Karayolları'na verdiğini söyledi. Orman Bölge Müdürlüğü'nün, yolun yapımının ekolojik dengeyi bozacağı yönünde görüş bildirdiğine dikkati çeken Plevne, ‘‘Anayasa, orman alanlarının daraltılamayacağı hükmünü getiriyor. Ama siyasi baskılarla kamusal yarar gerekçe gösterilerek irtifa hakkı alındı. Yolun iki yanından 15'er metre olmak üzere 450 bin metrekare orman alanı Karayolları'na verildi. Yolun doğal dengeyi ne kadar bozacağı ortada. 12 bin 500 ağaç kesilecek, 450 bin metrekare orman alanı talan edilecek’’ dedi.

Denizli-Kızılcabölük yolunun yapımına karşı 14 sivil toplum örgütünün başlattığı kampanyada 20 bin imza toplanmıştı. Denizliği Valiliği gelişmeler üzerine bir komisyon oluşturmuş, komisyon da yolun yapımının doğal dengeyi bozacağını, rantabl olmadığını belirtmişti.

Ormandan 9 ağaç kesen çiftçiye 2 yıl hapis

BOLU merkez Kındıra Köyü'nde ormanda dokuz kavak ağacını kesen 44 yaşındaki Emin Yılmaz, iki yıl hapis ve 1 milyar 642 milyon lira para cezasına çarptırıldı.

Bolu Sulh Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada, Kındıra Köyü’nde Hazine arazisinde bulunan dokuz kavağı kesen Emin Yılmaz, Orman Kanunu'na muhalefet suçundan yargılandı. Aynı suçtan daha önce de sabıkası bulunan Emin Yılmaz, mahkeme heyeti tarafından iki yıl hapis ve 1 milyar 642 milyon 630 bin lira para cezasına çarptırıldı. Tutuksuz yargılanan Emin Yılmaz, cezaevine konuldu.

Bolu Orman İşletme Müdürü Kudret Özdemir, vatandaşların kendi arazileri üzerindeki ağaçların kesimine karışmadıklarını belirterek, ‘‘Ağaçların devlete ait araziden kesildiğini tespit ettik. Daha önceden de aynı suçu işleyen kişi hakkında mahkeme iki yıl hapis ve para cezası verdi. Devlet arazileri üzerindeki ağaçların kesimi suçtur’’ dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!