Güncelleme Tarihi:
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün de 11. Cumhurbaşkanı olarak Meclis tarafından seçilmesi, Gül'ün görev süresinin sona erip ermeyeceği tartışmasına yol açmıştı. AKP, referandumda değişiklik için TBMM Başkanlığına teklif verdi. Teklif verilmeden önce AKP'liler muhalefet partilerine yönelik ikna turu yaptı.
AKP Grup Başkanvekili Nihat Ergün tur öncesi, "Referanduma sunulacak metinde yerelan Geçici 18. ve Geçici 19. Maddeleri çıkarmayı düşünüyoruz. Bu konuda kesin kararı Grup Yönetim Kurulu toplantısında vereceğiz. Diğer partilerle de görüşmemiz sürüyor. Eğer bir anlaşma olursa,
|
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın dün yaptığı açıklamalara işaret eden Anadol, Baykal'ın uyarılarının ciddiye alınmak zorunda kalındığını belirtti.
Anadol, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın “11. cumhurbaşkanı seçildi” açıklamalarıyla, tek başına yaptığı yorumlarla, bu sorunun çözülemeyeceğini kaydetti.
İŞTE DEĞİŞİKLİK TEKLİFİ Teklifin 2. maddesi ise kanunun yayımı tarihinde yürürlüğe girmesini ve halkoyuna sunulması durumunda maddelerin tümünün oylanmasını düzenliyor. Teklifin gerekçesinde, 11. Cumhurbaşkanının, yürürlükteki Anayasa hükümlerine göre seçilmiş bulunduğundan, halkoyuna sunulmuş olan anayasa paketinin geçici 18 ve geçici 19. maddelerinin çerçeve 6. maddeyle birlikte konusuz kaldığı belirtilerek, “Halkoylamasında kabul halinde dahi, bu maddelerin uygulama yetenekleri yoktur. Konusu kalmayan ve yürürlüğe girmesinden önce normatif etkisini yitiren bir maddenin halkoyuna tabi kılınmasının rasyonel ve demokratik bir mantığı kalmamıştır” denildi. Gerekçede, “Teklifin yürürlüğe girmesi halinde metinden çıkarılan maddeler dışında, ilan edilen halkoylaması süresinin aynen devam edeceği ve diğer maddeler yönünden bütün hukuki sonuçlarını doğuracağı tabiidir” görüşüne yer verildi. |
AKP'li grup başkanvekillerine; bu önerilerini yetkili organlarında düşüneceklerini, ancak Başbakan ve AKP'nin de yetkili kurullarının tekrar konuyu değerlendirmesini önerdiğini anlatan Anadol, AKP'lilerin ise “Düşünelim, konuşalım, Başbakan'a iletelim” dediğini aktardı. Anadol, AKP'nin referandumu yaptırma eğiliminde olduğu yönünde izlenim edindiğini söyledi.
Anadol, görüşmede, “Sınır kapılarında sizin kaldırmak istediğiniz maddeler için de vatandaşlar oy verdi” dediğini de ifade etti.
“AKP referandumun durdurulması yerine, tekliflerinde ısrarcı olursa CHP'nin tavrı ne olur?” sorusuna Anadol, “Oturup tartışırız” karşılığını verdi.
MHP: REFERANDUM ORTADAN KALDIRILMALI
MHP Grup Başkanvekli Oktay Vural, 21 Ekimde referanduma sunulacak olan “Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesini” de içeren Anayasa değişikliği paketiyle ilgili, “Yapılacak iş, referandumun konusunun ortadan kaldırmaktır” dedi.
Vural, şöyle konuştu:
“Bunlar ne yapmak istediklerini bilmiyorlar. Bizim tavrımız açık. Bu referandumun konusu, Türkiye'nin bir sorununu çözmek amacını taşımıyor. Aksine çözümsüz bir Meclisin yerine, çözen bir Meclisin geldiği bir ortamda bu referandumun açıkçası izahı zordur. İzahı zor referandum olduğuna göre, böyle bir referandumun nasıl hukuken sonuçlandırılır? Oturur konuşuruz. Bunların yolu vardır. Bununla ilgili yapılacak iş, bu referandumun konusu ortadan kaldırmaktır. O zaman konusu ortadan kalkan bir referandum olur. O bakımdan konuyu hukuken tartışmamız lazım.”
Bu konunun yeni bir krize neden olmasını istemediklerini dile getiren Vural, AKP hukukçularının ortaya koyduğu anayasa değişikliğinin sorunun kaynağı olduğunu, bu sorunu çözmek için yeni bir sorunun ortaya konulmasının yanlış olacağını söyledi.
“Başbakan'ın özellikle bu referandumun konusu ve amacında, açık bilgiye sahip olmadığı ortaya çıkıyor” diyen Vural, şunları kaydetti:
“Geçmiş dönemde referanduma dönük anayasa değişikliği hukuken yanlış düzenlenmiştir. Bunların düzeltilmesini düşünüyoruz. Ama nasıl olacağı konusunda teknik bir değerlendirme yapmamız lazım.
AKP'nin bu konuda bir teklif hazırlığı var. Belki o teklif etrafında değerlendirmeler yapılır ama AKP'nin doğurduğu krizi çözümleme konusunda MHP olarak gerekli adımı atmaktan tereddüt etmeyiz.”
Oktay Vural, anayasa değişikliğinin AKP tarafından “despot bir anlayışla” hazırlandığını, bu sayede Türkiye'nin önüne yeni mayınlar getirildiğini iddia ederek, “Bu anayasa değişikliğini Türkiye'nin başına bela edenlarin biri AKP, biri de başka bir partidir” dedi.
DTP'DEN OLUMLU YANIT
AKP Grup Başkanvekilleri Sadullah Ergin ile Nihat Ergün’ün ziyaretinden sonra,DTP Grup Başkanvekili Fatma Kurtulan açıklama yaptı.
Kurtulan, “12. Cumhurbaşkanının seçilmesini destekliyoruz. Bu konuda AKP’ye destek vereceğiz. Biz Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesinden yanayız” dedi.
Kurtulan, referandum sürecinin durdurulmasına ilişkin sorular üzerine,”Bu sürecin tamamen durdurulmasına karşıyız” dedi.
YSK: MECLİS REFERANDUMA KADAR DEĞİŞİKLİK YAPABİLİR
Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Muammer Aydın, 21 Ekim tarihinde yapılacak olan referandumda 11. Cumhurbaşkanının seçilmesine ilişkin hükümlerin bulunduğu maddede değişiklik yapılmasında yasal anlamda bir sakınca bulunmadığını söyledi.
Referandum öncesi pakette değişiklik yapılmasının mümkün olduğunu vurgulayan Aydın, “Yasaya aykırı bir durum teşkil etmez. Diyelim ki yasa oylandı. Yeni bir anayasa değişikliği ile referandumu değiştirebilirlerdi. Ama referanduma gidilmeden önce de bunu yapabilirler. Etik olup olmadığını tartışmak bizim yetkimizde değil. TBMM nasıl ki bunu çıkardı halk oyuna sundu, bu değişikliği de yapabilir. Biz yasaya ilişkin bir yorum yapmadık. Meclis’in yasadan maddeyi çıkarmasına itiraz etme yetkimiz yok zaten” diye konuştu.
GÜMRÜK OYLARI NE OLACAK?
Aydın, gümrüklerde oy verme işleminin başladığını ve bu saatten sonra referandum paketinde değişiklik yapılması halinde nasıl bir yol izleyeceklerine de henüz karar vermediklerini söyledi. Aydın, Meclis’in yapacağı değişiklik metninin görmeden bu konuda yorum yapamayacaklarını belirterek, “Teklifi görmeden yorum yapamayız” diye konuştu.
CHP’Lİ KART: REFERANDUM ANAYASAL DEĞİL
CHP Konya Milletvekili ve TBMM Anayasa Komisyonu Üyesi Atilla Kart, Anayasa değişikliğine ilişkin yapılan referandum oylamasının ne yasal ne de Anayasal dayanağının bulunmadığını söyledi. Kart, bu konuda Yüksek Seçim Kurulu’nun sorumluluk alarak duruma müdahale etmesi gerektiğini söyledi.
MHP: REFERANDUM SÜRECİ TÜMÜYLE DURDURULMALI
MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, referandum sürecinin tümüyle durdurulması gerektiğini söyledi.
Şandır, ”Meclisin kararının üzerinde başka güç yok. Referandum süreci tümüyle durdurulmalı. Bu referandum kaosa sebep yol açacaktır, faydasız bir referandumdur. AKP, Anayasa Mahkemesi’ne tepki için böyle bir düzenleme yaptı. Ama sonuçları itibariyle belirsizlik getirecektir. Bizim MHP olarak tavrımız bu yöndedir” dedi.
ÖZDEN, “REFERANDUM PAKETİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASI MÜMKÜN”
Anayasa Mahkemesi eski Başkanı Yekta Güngör Özden, 21 Ekim tarihinde yapılacak olan referandumda 11. Cumhurbaşkanının seçilmesine ilişkin hükümlerin bulunduğu maddede değişiklik yapılmasının mümkün olduğunu söyledi. Özden, “Halk oylaması yapılmadan Meclis kendi istencini (irade) değiştirebilir” dedi.