Güncelleme Tarihi:
SEÇİME KADAR BİTMEZSE
“ADALET Bakanlığı’ndaki dün (önceki gün) itibariyle 117 dosya, Cumhuriyet savcılıklarına gönderilmiş durumda. Meclis’ten gönderilecek dosyalar da bize geldikten sonra savcılıklara intikal ettirilecektir. Savcılıklar, dosyalar kendilerine geldikten sonra onlarla ilgili soruşturmaları kaldığı yerden devam ettireceklerdir. Gönderilen dosyaların dökümü şöyle: HDP’li 43 milletvekiline ait 94 adet, CHP’li 10 milletvekiline ait 16 adet, MHP’li 2 milletvekiline ait 3 adet, AK Parti’li 3 milletvekiline ait toplam 4 adet dosya. Bu bir, iki günde olacak iş değil. 2019 seçimine kadar ne kadarı biter bilemeyiz. Diyelim ki 2019 seçimine kadar bu yargılamalar bitmedi, yeniden seçildi. Bu sefer bu dosyalarda kalkan dokunulmazlıklar yeniden avdet etmiş olacaktır. Yeniden seçildikleri takdirde kalkan dokunulmazlık, dosyalara yeniden gelecektir. Yargılama hangi aşamadaysa orada duracaktır.
Cumhuriyet savcıları Cumhurbaşkanı’na hakaretle ilgili dosyalarda (TCK 301) izin talep etmek için yeniden Adalet Bakanlığı’na gönderecekler. İzin verilirse, soruşturmayı devam ettirecekler, verilmezse dosya kapanmış olacak.
TÜM ZIRH KALKMADI
Dokunulmazlıkları dosyalarla ilgili kaldıran anayasa değişikliği, milletvekillerinin bütün dokunulmazlıklarını kaldırmadı. Sadece Meclis’te, Başbakanlık’ta, Adalet Komisyonu’nda, Adalet Bakanlığı’nda olan milletvekillerinin dosyalarına münhasır yargılama önündeki engeli kaldırdı. Şimdi diyelim yeni bir suç işlediği iddiası olsa milletvekili yine dokunulmazlık kapsamındadır. Onun soruşturulması 83’e göre olacaktır bundan sonra da.
CHP’LİLERİN ZİYARETİ
Cezaevinde tutuklu-hükümlüleri milletvekillerinin ziyareti bakanlığın iznine tabi. CHP’nin 2016 yılı içerisinde toplam 81 terör örgütü mensupları hükümlü ve tutukluyu ziyaret ettiğini görüyoruz. Bu ziyaret bir haktır. Ama bunların hepsi de hasta tutuklu ve hükümlü değil. CHP Sayın Genel Başkanı böyle bir değerlendirme yaptı. O kendi takdirleridir. CHP 2014, 2015’te de ziyaretler yaptı. Üç yılın ortalamasına bakıldığında 164 terör örgütü mensubunun ziyaret edildiği görülüyor.”
HÂKİM SEÇME, İFTİRA
BAKAN Bekir Bozdağ, fezlekelere dönük “savcı ayarlaması, hâkim ayarlaması yapılıyor” iddialarını “çirkin ve ahlaksız iftira” olarak nitelendirerek, “Bunların gerçekle uzaktan yakından alakası yok” dedi. Bozdağ şöyle devam etti: “Ağır cezalık, asliye cezalık olabilir dosyalar. Birden fazla mahkeme olan yerlerde hangi mahkemeye düşeceği UYAP üzerinden belirleniyor; herhangi bir kimsenin mahkeme seçebilme imkân ve yetkisi kesinlikle yok. Ama buna rağmen sanki hâkim seçiliyormuş, mahkeme seçilecekmiş, savcı seçilecekmiş gibi bazı olumsuz haberler de yayılıyor. Ceza İşleri Genel Müdürlüğü’nün yayınladığı bir genelge var. Milletvekilleriyle ilgili soruşturmalar ya bizzat Cumhuriyet başsavcıları tarafından yapılır ya da Cumhuriyet başsavcıvekili tarafından yapılır. Başsavcının görevlendirdiği, onun dışındaki savcılar tarafından bu soruşturmalar yürütülmez.”