Güncelleme Tarihi:
KALELİ’YLE YARIŞTI
Eski Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, AYM İçtüzüğü’nün 8’inci maddesine göre 13 Mart’ta emekli olacağı için 2 ay önce seçim başlatıldı. AYM’deki başkanlık seçiminde ‘aday açıklama’ yöntemi de yok. Bunun yerine mahkeme üyeleri, oy pusulalarına istedikleri bir AYM üyesini başkan olarak yazıp oy verebiliyorlar. Başkan, 17 üyeli AYM Genel Kurulu tarafından üyeler arasından gizli oyla ve üye tam sayısının salt çoğunluğu olan 9 oyla, 4 yıl için seçiliyor. 10’uncu Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in ‘avukat’ kontenjanından üye seçtiği Serruh Kaleli ile 11’inci Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün seçtiği eski Polis Akademisi Öğretim Üyesi Prof. Zühtü Arslan başkanlık için yarıştı.
KİM KİME OY VERDİ
Seçimde 11 oy alan Arslan, başkan seçildi. Kılıç’ın desteklediği öne sürülen Kaleli ise 6 oyda kaldı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın atadığı ilk üye olan Kadir Özkaya da 2 Şubat’ta yemin edip görevine başladığı için seçimde oy kullandı. Özkaya’nın da Arslan’a oy verdiği öne sürüldü. Gül’ün seçtiği 10 üyenin 7’sinin Arslan’a, 3 üyenin ise Kaleli’ye oy verdiği iddia edildi. TBMM’nin seçtiği iki üyenin de tercihlerini Arslan’dan yana kullandıkları savunuldu. Kılıç’la, Gül’ün seçtiği Başkanvekili Alparslan Altan’ın yanı sıra diğer eski üyelerin de Kaleli’ye oy verdiği iddiası kulislere yansıdı.
KILIÇ İDDİALARI
Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda devlet zirvesini buluşturan yemekte, Erdoğan ile Haşim Kılıç arasında 1 yıldır süren gerginlik yumuşamıştı. Kılıç’ın, 2 Şubat’taki yemin törenine davet ettiği, sonrasında ise makamında ağırladığı Erdoğan’a, 61 yaşındaki ‘kıdemli’ Başkanvekili Kaleli için kulis yaptığı ve ikna ettiği de öne sürülmüştü. Ancak Gül’ün seçtiği üyelerin Kaleli’yi istemediği ve Arslan’ın isminin öne çıktığı kulislere yansımıştı. Bu yüzden Kılıç’ın cuma günü yapılacak seçimi ertelediği de öne sürülmüştü.
ERDOĞAN’A GİTTİLER
Aralarında AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop’un da bulunduğu bazı parti yöneticilerinin, bu kulislerin ardından Erdoğan’a gittiği ve Kaleli’ye üyelerin sıcak bakmadığını ilettikleri öğrenildi. AK Partililerin Erdoğan’a Arslan isminin mahkemede öne çıktığını belirttikleri de iddia edildi.
KİM KİMİ SEÇMİŞTİ
AYM’de, eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün seçtiği üyeler hâlâ ağırlıkta. AYM’nin 17 üyesinden 10’u Gül (Hasan Tahsin Gökcan, Muhammed Emin Kuz, Zühtü Arslan, Muammer Topal, Erdal Tercan, Burhan Üstün, Alparslan Altan, Nuri Necipoğlu, Engin Yıldırım, Recep Kömürcü), 3’ü Sezer (Osman Alifeyyaz Paksüt, Serruh Kaleli, Serdar Özgüldür), 2’si TBMM’deki AK Parti çoğunluğu (Hicabi Dursun, Celal Mümtaz Akıncı), 1’i 8’inci Cumhurbaşkanı Turgut Özal (Haşim Kılıç) ve 1’i de Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan (Kadir Özkaya) tarafından seçildi.
367’YE TEPKİ GÖSTERDİ
2009-2012 yılları arası Polis Akademisi Başkanı olan Zühtü Arslan, 11’inci Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından 17 Nisan 2012’de YÖK kontenjanından seçilmişti. Akademisyenliği döneminde AYM’nin ‘367 kararına’ tepki gösteren isimlerden olan Arslan, AK Parti’nin ‘sivil anayasa taslağı’ çalışmalarında da yer almıştı. Arslan, AK Parti’nin sivil anayasa taslağının mimarları arasında gösterilmişti.
KAPATMA İSTEMEMİŞTİ
Seçimi kaybeden aday Kaleli, Sezer tarafından üyeliğe seçildi. Kaleli, Başkan Kılıç ve üye Serdar Özgüldür’den sonra en kıdemli üye. 61 yaşındaki Kaleli, 2019’da yaş haddinden emekli olacak. Bir oyla kapatılmaktan kurtulan AK Parti davasında Kaleli, Sacit Adalı, Ahmet Akyalçın, Serdar Özgüldür ile birlikte, “Hazine yardımının kesilmesi” yönünde oy kullanmıştı.
Doktorası anayasa hukuku
ZÜHTÜ Arslan, 1 Ocak 1964’te Yozgat’ın Sorgun ilçesinde doğdu. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü’nden 1987’de mezun oldu. Yüksek lisansını İngiltere’de Leicester Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde ‘İnsan Hakları ve Sivil Özgürlükler’ alanında, doktorasını da aynı fakültede Anayasa Hukuku alanında yaptı. 2002’de doçent, 2007’de profesör unvanını aldı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde 2001 yılında bir süre çalışan Arslan, 23 Aralık 2010’dan itibaren Basın İlan Kurumu Genel Kurul üyeliği görevini yürüttü. 2009’da Başkanlığına atandığı Polis Akademisi’nde uzun yıllar lisans ve lisansüstü düzeyde ‘Anayasa Hukuku’, ‘İnsan Hakları’, ‘Devlet Kuramları’ gibi dersler verdi. Anayasa Teorisi, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nde Din Özgürlüğü ve Türk Parlamento Tarihi 1957-1960 (3 Cilt) adlı kitapları bulunan Arslan’ın ‘Constitutional Law of Turkey’ başlıklı bir ortak kitabı ve ‘ABD Yüksek Mahkemesi Kararlarında İfade Özgürlüğü’ adlı bir derleme eseri bulunuyor. Anayasa yargısı, insan hakları, özgürlük-güvenlik ilişkisi, siyasi partiler hukuku gibi alanlarda Türkçe ve İngilizce yayımlanmış makale ve bildirileri bulunuyor.