11 ay tutukluluk için 100 bin YTL'lik dava

Güncelleme Tarihi:

11 ay tutukluluk için 100 bin YTLlik dava
Oluşturulma Tarihi: Eylül 17, 2008 10:51

Antalya'da 3 yıl önce suç örgütüne yönelik düzenlenen operasyonda tutuklanıp 11 ay cezaevinde kalan ve Antalya Adliyesindeki mübaşirlik görevinden ihraç edilen Musa Nurlu, beraat edince Maliye Bakanlığı aleyhine maddi ve manevi 100 bin YTL'lik tazminat davası açtı.

Haberin Devamı

Adalet Bakanlığı Kundu Sosyal Tesislerindeki 15 yıllık görevinin ardından, 2003 yılında Antalya Adliyesinde mübaşir olarak görevlendirilen Musa Nurlu, Antalya'da 2005 yılının Kasım ayında, “suç örgütü kurarak hırsızlık yapıldığı” iddiasıyla düzenlenen ve “Serdarlar çetesi” olarak bilinen gruba yönelik operasyon kapsamında tutuklandı.

Suç örgütünün üyelerinden biriyle yaptığı telefon görüşmesi nedeniyle “suç örgütü üyesi” olduğu iddiasıyla 11 Kasım 2005'te tutuklanan Musa Nurlu, Antalya E Tipi Kapalı ve Yarı Açık Cezaevi'ne konuldu. Burada 11 ay tutuklu kaldıktan sonra tahliye edilen Musa Nurlu'nun yargılanması, İzmir 8. Ağır Ceza Mahkemesinde yaklaşık 3 yıl devam etti.

Musa Nurlu, yargılama sürerken mesleğinden ihraç edildi, ancak bir süre sonra da delil yetersizliği gerekçesiyle beraat etti.

“HAKSIZ TUTUKLAMA” GEREKÇESİYLE DEVLETE DAVA AÇTI

Musa Nurlu, beraatinin ardından hukuki mücadele başlatarak, “haksız tutuklama” gerekçesiyle Maliye Bakanlığı aleyhine tazminat, Antalya 2. İdare Mahkemesi'ne de “göreve iade” davası açtı.

Haberin Devamı


Musa Nurlu, avukatı Mustafa Murat Bilgin aracığıyla Antalya Nöbetçi Ağır Ceza Mahkemesine verdiği dilekçesinde, “haksız tutuklama” gerekçesiyle tutuklu kaldığı 11 Kasım 2005 ve 11 Ekim 2006 tarihinden itibaren kendisine yasal faiziyle ile birlikte 50 bin YTL'si manevi, 50 bin YTL'si maddi, 100 bin YTL tazminat ödenmesini talep etti.

Maliye Bakanlığı aleyhine açılan davanın dilekçesinde, Musa Nurlu'nun tutukluluğunun 11 ay sürdüğü ve “haksız tutuklanmasıyla” kişi hürriyetinin mahrum bırakıldığı savunuldu.

Nurlu'nun tutuklu kaldığı 330 gün boyunca kendisi ve ailesinin manevi açıdan büyük kaybı bulunduğu, çektikleri üzüntünün de kaybı artırdığı ifade edilen dilekçede, Musa Nurlu'nun okula giden çocuklarının başarısız oldukları, çocukların, babalarının bir çete mensubuymuş gibi gösterilmesi ve işten çıkarılması nedeniyle ıstırap çektikleri vurgulandı.

600 YTL MAAŞLA İŞE GİRDİ

Beraatine karşın, yargılama sürerken idari kararla memuriyetten ihraç edilen Musa Nurlu, 17 yıllık memuriyetin ardından su dağıtım firmasında işe girdiğini söyledi.

Haberin Devamı


Tutukluluğu süresince kendisinin ve ailesinin büyük zorluklar yaşadığını, üniversiteyi kazanan çocuğunu okuluna gönderemeyecek duruma geldiğini bildiren Nurlu, işçi olarak girdiği su dağıtım firmasından aylık 600 YTL kazandığını belirtti.

Yargılanmasına neden olan telefon konuşmasının hata olduğunu ifade eden Musa Nurlu, şöyle konuştu:
“17 yıllık memurdum. Hiç kimseyle para alışverişim olmadı. Suç örgütünde de yer almadım. Bir sanıkla telefon görüşmesi yapmam ise hataydı. Olayda suçsuz olduğum anlaşılarak beraat ettim. Suçsuzluğumun anlaşılmasından mutluyum ancak tutuklanmam ve mesleğimden ihraç edilmem nedeniyle iki çocuğum ve eşimle büyük zorluklar yaşadık. Ailemi güçlükle geçindiriyorum. Haksız yere tutuklu kaldığım 11 ay için dava açtım. Hukuki mücadeleyi sürdüreceğim, davayı gerekirse AİHM'e taşıyacağız.”

Haberin Devamı

Nurlu'nun avukatı Mustafa Murat Bilgin de müvekkilinin suç örgütü üyesi olmak iddiasıyla tutuklandığını, beraat ettiğini ve olayın haksız tutuklamaya neden olduğunu kaydetti.

Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 141. maddesi çerçevesinde açtıkları davada, Maliye Bakanlığının, Musa Nurlu'ya 11 ay “haksız tutuklama nedeni” ile 50 bini manevi, 50 bini maddi 100 bin YTL ödemesini talep ettiklerini belirten Bilgin şöyle dedi: “Sadece bir telefon konuşması gerekçesiyle Musa Nurlu 11 ay cezaevinde kaldı. Yasaya göre, kişi hürriyeti devredilemez ve bir kişi haksız olarak tutuklu kalamaz. Talep ettiğimiz tazminat oranı Musa Nurlu ve ailesinin yaşadığı maddi ve psikolojik zorlukların yanında yüksek değil. Yaşadıkları zorluklar parayla da ölçülemez.”

Haberin Devamı


Bilgin, tazminat talebine ilişkin sonuç elde edememeleri halinde davayı AİHM'ye taşıyacaklarını bildirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!